Meglepő módon hoznak kedvet az úszáshoz Párizsban

A Szajna élővízére épített menő úszómedencéket naponta több mint 1000 ember látogatja. Dunára vele!

 

Még nyár közepén adták át azt az 1600 négyzetméteres, három medencéből álló úszómedence komplexumot, melynek megépítését a párizsi önkormányzat már 2015 óta szorgalmazta. A három medence egy 40 cm mélységű gyerekmedencéből, egy 120 cm sekélységű medencéből és egy 2,2m mélységű úszómedencéből áll.

Párizs 19. kerületében található a nyilvános uszoda, mely a Szajna egyik csatornájának partjára épült, a Quai de la Loire sétányhoz. Érdekesség, hogy 1923-ban még tiltott volt a Szajnában való fürdés, még az év legmelegebb napjain is ritka volt, hogy úszók vegyék birtokba a vizet. Majd 1990-ben Jacques Chirac, akkori polgármester ígéretet tett rá, hogy megtisztítja a Szajnát és annak csatornáit, és három éven belül ő maga is úszni fog benne.

Végül az úszás nem valósult meg, de az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment keresztül a Párizson átkanyargó folyó és mellékágai. Ma pedig már a hétköznapi sport jegyében és az esetleges 2024-es Olimpiára való készülés közepette nem csak ez az első közösségi uszoda került előtérbe, hanem további hasonló létesítményeket terveznek megvalósítani 2020-ra.

A három uszoda és környezete egyszerre 300 embert képes befogadni, ami így naponta nagyjából 1000 embert jelentett a nyári időszakban. Ha a jó idő továbbra is kitart, még szeptember végéig is lehet fürdőzniük a franciáknak.

Míg ők ezt teszik, addig mi morfondírozunk, hogy Budapest mikor ajándékozza meg lakosait egy hasonlóval a Dunán.