Budapest titkai – A III. kerület

A III. kerület a város északnyugati csücske, a sokunk fejében leginkább csak Óbudaként emlegetett városrész. Nem véletlen az „ó” jelző a szóban, hiszen Budapestnek az a része, melynek történelme több mint másfél évezres távlatig nyúlik vissza: a Római Birodalom idején pezsgő polgári negyed volt itt, melynek nyomai a mai napig láthatóak. Gyere, megmutatjuk a III. kerület titkait!

A város ezen része, ahogy a II. kerület is, csendes és békés, némely része leginkább a vidéki miliőre emlékeztetnek. Akadnak természetesen olyan területei is, melyek tipikus urbánus hangulatúak. Ilyen hely például a kerület északi részén található Békásmegyer, mely 1950 előtt még önálló település volt. Azóta már teljesen beintegrálódott a kerület vérkeringésébe, és itt épület fel a város legnépszerűbb lakótelepe 1971 és 1983 között. Ma a békásmegyeri lakótelep a város legdrágább és legfelkapottabb paneldzsungele. Az itteni HÉV-állomást is ekkor, 1981-ben adták át, melyet a későbbiekben továbbépítettek, egészen Szentendréig.

Fortepan

Ugorjunk vissza pár évszázadot az időben! Óbuda benépesítését, pontosabban uradalmasítását gróf Zichy Péternek köszönhetjük, aki zsámbéki főkapitányi pozícióját töltötte be, majd több rangos tisztsége után a hétszemélyes tábla (a korabeli legfelsőbb igazságszolgáltatói fórum) bírája lett. A nemesi család birtoka, a Zichy-kastély, melyet Péter fia, Miklós kezdett el építtetni a 18. század második felében ma is a kerület egyik legimpozánsabb épülete. A második világháború után a szocialista érában szükséglakásokat alakítottak ki a kastélyban. Sok évtizedes hanyatlás után 1974-ben felújították a főépületet,  jelenleg a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum és az Óbudai Múzeum is itt található.

Menjünk vissza az időben még messzebbre, egészen időszámításunk utáni 89-re, ekkor alapították ugyanis az aquincumi helyőrséget. Fénykorában Aquincum lakossága alulról súrolta a hatvanezret, két körszínháza közül a Nagyszombat utcai katonai amfiteátrum küzdőtere a római Colosseuménál is nagyobb volt, a városban pedig olyan császárok fordultak meg, mint Domitianus, I. Valentinianus vagy a híres Hadrianus, akinek helytartói palotáját ma is föld takarja a Hajógyári szigeten. Ha még többet szeretnél tudni Óbuda római kori kincseiről, kattints ide.

5 hely, ahova el kell menned Óbudán

Fellini Római Kultúrbisztró

A Fellini Római Kulútbisztró a francia Riviéra hangulatát idézi meg az óbudai Duna-parton. Imádunk a csíkos huzatú napágyakban pihenni egy fárasztó nap után a haverokkal és töméntelen mennyiségű fröccsel. Ha pedig kicsit fitebb formában tévedünk ide, beállunk jógázni, ugyanis az sem példátlan eset, hogy jógázók lepik el a helyet.

Baobox

A Kolosy téren az ázsiai gasztronómia egyik legizgalmasabb képviselőjét, a baot is megkóstolhatod A Baobox a finom baoi mellett a többi keleti ételkülönlegességet is kipróbálhatod. A gőzölt gombócokat hússal, illetve zöldségekkel is megtöltik, ráadásul sós és édes változatban is elérhetőek. Hetente változó levesmenüvel is várnak, melyeket a vegetáriánusoknak sem kell kihagyniuk, ugyanis hétfőnként és keddenként húsmentes levesajánlata is van a Baoboxnak.

Gyradico

Szerintünk a város legjobb gyrosát a Gyradikoban lehet enni. Bár mi leggyakrabban a 13. kerületi boltjukat keressük fel, az Óbudán lakóknak sem keseregniük: a Flórián téren is megkóstolhatod életed legjobb gyroszát. Ha az étel után megkívántál volna egy kis édességet (ahogy sajnos mi is mindig szoktuk), kóstold meg a házi diós baklavájukat is. Bónusz jó hír: a Gyradico Flórián házhozszállítást is vállal.

Kéhli Vendéglő

A Kéhli Vendéglőben a magyaros ízek mellett a dualistakori Buda bájából is megízlelhetsz valamit. Az 1899-ben alapított étterem a Tabán hangulatát idézi.A hely a kezdetek óta a Kéhli család tulajdona, és fenerációról generációra örökítik tovább ízletes ételeik receptjét.  Menüjükön a klasszikus magyar fogások szerepelnek, kezdve a töltött káposztától a finom pörköltig. Az itteni ételek még Krúdy Gyulát is lenyűgözték.

Pódium

Nincs is jobb hely a III. kerületben a nyáresték elöltésére, mint a Kolosy téri Pódium. Ide tényleg bármivel érkezhetsz: kutyával, macskával, biciklikkel, haverokkal, szerelmekkel vagy anyukával. A hideg csapolt sörök és borok mellett rengeteg koktél közül is válogathatsz szomjoltóul, de ha megéheztél sincs gond. A Pódium menüjén saláták, grillételek és házi bagett közül válogathatsz.