Interjú Borkai Zsolttal a győri olimpiáról

Győr ezerarcú város. Nemcsak egyeteméről, színházáról vagy fesztiváljairól híres, de egyre inkább válik a vidéki sportesemények egyik legfontosabb helyszínévé is. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a várost érte a megtiszteltetés, hogy megrendezheti az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

Miért tartotta fontosnak Győr, hogy megszerezze az EYOF rendezési jogát?

2011-ben nyújtottuk be pályázatunkat, amelyet a győri önkormányzat közgyűlése és a Magyar Állam is támogatott. Az, hogy miénk lett a szervezés lehetősége, nem csak a városnak, de egész Magyarországnak óriási dolog. Ez lesz hazánk első olimpiai multisporteseménye, amelyre ötven ország fiataljait várjuk. Tíz magyar népszerű élsportoló vállalta, hogy az EYOF nagyköveteként népszerűsíti a fesztivált, köztük például Jakabos Zsuzsanna, Berki Krisztián, vagy éppen Görbicz Anita.

Milyen infrastrukturális fejlesztések előzik meg az olimpiát?

Már korábban megépült az új városi uszoda, az Aqua Sportközpont és az Audi Aréna Győr multifunkcionális csarnok, amely nem csak Európa egyik legjobb női kézilabdacsapatának otthona, de koncertek, kiállítások, társadalmi események színhelye is. A Radnóti utcában felépülő Olimpiai Sportpark számos sportágban szolgálja majd a várost. A sportlétesítményeken kívül említhetném a Széchenyi István Egyetem új kollégiumának építését is. Az esemény alatt olimpiai faluként szolgál az új épület, utána viszont a győri felsőoktatás színvonalát emeli tovább.

Mi a legnagyobb előnye, hogy Győr adhat otthont az eseménynek?

Az említett fejlesztések már önmagukban óriási hozadékot jelentenek a városnak, hiszen gyarapodik a győriek sportolási lehetősége, bővül az egyetem, infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Az EYOF, ahogy a nevében is szerepel, nem pusztán sportesemény, de egy fesztivál is, ahol ízelítőt adhatunk kultúránkból, értékeinkből, vendégszeretetünkből.

1988-ban Ön mit érzett, amikor aranyérmet nyert a szöuli olimpián?

Egy olimpiai siker semmivel össze nem hasonlítható érzés, de nem csak az aranyérem, hanem már önmagában az olimpián való részvétel felemelő. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy több ezer fiatal ezt nálunk, Győrben élheti át először. Azt gondolom, hogy ez olyan meghatározó élmény lesz a számukra, amely óriási lökést adhat további sportpályafutásukhoz.

Mikor lesz elégedett a győri EYOF-ot illetően?

Ha a hozzánk látogató sportolók, szakvezetők, érdeklődők elégedettek lesznek. Már nincs sok hátra, és egy fergeteges megnyitóval kezdetét veszi Győrben valami egészen különleges esemény. Mi készülünk tovább, készüljenek Önök is!