Nyaralás másképp – Tippek, hogy hasznosan töltsd vakációdat

Sokan vágyunk a nagybetűs külföldi kalandra, csak épp nem mindig tudjuk, merre keressük. Szívesen dolgoznál amerikai nyári táborban, önkénteskednél Balin vagy segítenéd egy spanyol kisgazdaság mindennapjait? Bármelyiket megteheted, elmondjuk, hogyan.

Workaway 

A workaway.info egy olyan oldal, amely a fair cserét promotálja utazók, nyelvtanulók, kultúraimádók és helyi családok, személyek és szervezetek között. Az önkéntesek munkájukért cserébe, legyen az bébiszitterkedés vagy egy kutyamenhely segítése, ételt és szállást kapnak munkaadójuktól, az pedig már csak rajtuk áll, hogy kihasználják-e ezt a különleges alkalmat arra, hogy megismerjék a helyiek életvitelét és mindennapjait. A szervezet 155 országban működik.

További info ITT.

MeOut 

A MeOut egy olyan magyar civil szervezet, amely kitűzött célja, hogy vállalkozások, civil szervezetek, fiatalok előmenetelét, fejlődését támogassa helyi, vagy nemzetközi tréningeken, cseréken, valamint konferenciákon keresztül. Egy kis kedvcsinálóként jelenlegi programjaik közül két kedvencünk: el lehet tölteni egy hetet az észt fővárosban, Tallinnban a fiatalok és a média viszonyát tanulmányozva, míg az olaszországi Firenzében az egyhetes „Risk & Opportunity” projekt keretein belül tanulhatunk globális ügyekről.

További info ITT.

International Volunteer HQ 

A világ elsőszámú önkéntesekkel foglalkozó szervezete a 2007-ben alapított International Volunteer HQ, ami több mint harminc országba delegál évi több ezer önkéntest. Megbízható és biztonságos élményeiken keresztül az utazók egy-egy közösség mindennapjait könnyítik meg munkájukkal – angolt tanítanak, építenek, menhelyeken segítenek vagy épp a környezetvédelemért szónokolnak.

További info ITT.

Erasmus+ 

Idén ünnepli 30. születésnapját az egyik legnépszerűbb cserediákprogram, az Erasmus+, amelynek köszönhetően nagyjából négymillió polgár vehet részt az EU különböző oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjaiban a 2014-2020 közötti időszakban. Közülük kétmillió egyetemi hallgató, akik alap- vagy mesterképzésük részeként tölthetnek el egy-két szemesztert egy másik európai ország egyetemén.

További info ITT.

EVS – European Voluntary Service (Európai Önkéntes Szolgálat) 

Az Európai Önkéntes Szolgálat az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek. Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak minimum 2 hónapon, maximum 12 hónapon keresztül. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport. Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Erasmus+ programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

További info ITT.

Camp Leaders 

Autentikus amerikai nyári kalandra vágysz? A Camp Leaders a te programod, melynek keretein belül amerikai gyerektáborok különböző feladatköreiben próbálhatják ki magukat egyetemi hallgatók, legyen szó kisegítő személyzetről vagy gyerekfelügyelő pozíciókról. Miután vége a kb. 8-10 hetes tábornak, természetesen lehetőségük van utazni is szerte az Államokban.

További info ITT.