6 egészségtelen étel, amit egészségesnek hiszünk

Manapság szinte lehetetlen csak „egészségesnek” titulált ételeken élni, de mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen étellel milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Vannak olyan ennivalók, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak, valójában viszont nem azok – cikkünkben ezekről rántjuk le a leplet.

Gluténmentes ételek

A glutén a gabonatermékekben található fehérje, amely csak a gluténérzékenyekre nézve káros, ők azonban a világ csupán 1%-át képezik. Azért nem ajánlatos kerülni a glutént és gluténmentes ételekre váltani, mert utóbbiak gyakorta sok adalékanyagot tartalmaznak.

Így azt tanácsoljuk, hogy egyél néha kenyeret, mértékkel természetesen.

Aszalt gyümölcsök

A szárított gyümölcsök egészségesek önmagukban, viszont ahhoz, hogy megtartsák színüket és ne penészesedjenek, gombaölő szerekkel és kén-dioxiddal kezelik őket. A kandírozott gyümölcsök esetében, mindehhez jön még hozzá egy hatalmas adag cukor, ami csak tovább rontja a helyzetet.

A legjobb, ha te magad szárítasz gyümölcsöket házilag. Csomó szuper recept van a neten, mint például EZ ITT.

Ömlesztett sajtok

Az ömlesztett sajtok sok adalékanyagot tartalmaznak, mégis magas nátriumtartalmuk az, ami igazán egészségtelenné teszi őket. Például három szelet „toast feltét” – általában a melegszendvicsekre rakott ömlesztett sajt – a napi ajánlott nátriumbevitel 2/3-át tartalmazza.

Ezeket jobb minőségi sajtokkal és túróval helyettesíteni. Viszlát mackósajt!

Konzerv zöldségek

Olyan mesterséges anyagokat adnak a konzerv zöldségekhez, mint barbecue szósz, ecet, stb. Egy babkonzerv például három púpos kanál cukrot is tartalmaz.

Ellenőrizd a konzerven található összetevőket és olyan késztermékeket vásárolj, amit só, cukor és tartósítószerek hozzáadása nélkül tesznek el.

Keményítőtartalmú zöldségek

A keményítőtartalmú zöldségek, mint a kukorica, a körte, a burgonya és a sütőtök, kevesebb rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint más zöldségek és gyümölcsök. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kell zárnod előbbieket az étrendedből, csak érdemes mértékkel fogyasztani őket.

Egyél inkább keményítőmentes zöldségeket és gyümölcsöket, főleg este hat után.

Joghurtok

A bolti joghurt rengeteg cukrot, viszont kevés fehérjét tartalmaz.

Olyan joghurtot vegyél, ami adagonként 10 grammnál kevesebb cukrot és legalább 6 gramm fehérjét tartalmaz, de a legegészségesebb opció a natúr görög joghurt, friss gyümölcsökkel.

Forrás: brightside.me