Megrendítő drámafilmek a Holokausztról

Minden év április 22-én, a varsói gettólázadás kitörésének napján megemlékezünk a Holokauszt áldozatairól. Ez alkalommal olyan filmes összeállítással készültünk, amelyek más-más oldalról, de hitelesen mutatják be az akkori német kormány szervezett népirtását.

Schindler listája (1993)

Steven Spielberg Oskar Schindler, a német származású üzletember (Liam Neeson) igaz történetét filmesítette meg, akinek nevéhez 1200 zsidó élet megmentése fűződik.

A zongorista (2002)

Egy zsidó származású, különösen tehetséges zenész (Adrian Brody) az életben maradásért küzd a lerombolt varsói gettóban.

A csíkos pizsamás fiú (2008)

Mark Herman filmje új perspektívából festi le a Holokauszt borzalmait, a német parancsok nyolcéves kisfiának barátságát állítja középpontba egy, a koncentrációs táborban raboskodó kisfiúval.

Sophie választása (1982)

Nem sokkal a második világháború után, Stingo, az amerikai író megismerkedik egy lengyel párral, Sophieval (Meryl Streep) és Nathannel (Kevin Kline). A nőnek olyan kínzó gyötrelmeken kellett átmennie a koncentrációs táborban, amiket képtelen feldolgozni.

Az élet szép (1997)

Történet egy zsidó származású családról a második világháború idején, amikor is az apuka (Roberto Benigni) elhatározza, hogy fantázia és humor különleges egyvelegével védi meg kisfiát a koncentrációs táborok horrorjától.

Saul fia (2015)

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul egyike a foglyokból álló sonderkommandósoknak (a holttestek elégetéséért felelős egység), míg társai lázadást szítanak, ő a holttestek között felfedezi saját fiát, és elhatározza, hogy kicsempészi a koncentrációs táborból, hogy méltó temetést biztosítson neki.

A felolvasó (2008)

A felolvasó c. romantikus dráma a második világháború utáni Németországba repít vissza minket: A joghallgató Michael Berg (David Kross) újratalálkozik egykori kedvesével (Kate Winslet) a tárgyalóteremben, amint a nőt egy háborús bűncselekménnyel vádolják.