Éjjel végre átállíthatjuk az óráinkat!

Talán ez a tavasz legszebb pillanata, amikor nemcsak egyre később nyugszik le a nap, hanem március végén egy órát előre lépünk az időben, és végre még este 7 órakor is világos lesz!

 

 

Köztudott, hogy a téli-nyári időszámítást energiatakarékosság szempontjából találták ki. Legelőször Németországban, még 1916-ban indult el a folyamat, melyhez előbb Nagy-Britannia és az Egyesült Államok (és más országok) is csatlakoztak, de az első világháború után mindenki visszaállt a régi rendszerre.

Az újabb spórolás fontosságát a második világháború hozta el, mi pedig majd még ezután, az ’50-es években csatlakoztunk, de csak néhány évig. Ezután 1980-ban álltunk bele végérvényesen a rendszerbe, ami mára sokak szerint már csak egy fölösleges macera, ugyanis az elmúlt évek technológiai fejlődése következtében már nem jelent akkora különbséget, mint amekkora változást okoz az emberek hétköznapjaiban.

Ilyenkor általában kell pár hét, hogy átálljunk az új időszámításra, sokaknál alvási rendellenességek jelentkeznek és a téli időszámítást ugye nem is kell nagyon boncolgatni, hogy mennyire jól jönne sokszor az a plusz egy óra fény a sötét délutánokban.

 

Minden esetre most még a tél messze van, úgyhogy ideje kinyitni a kapuinkat az extra energia irányába.

De mivel tehetjük könnyebbé az átállást?

Először is tudatosítjuk magunkban, hogy igen, ez számunkra igazán jó. Másodsorban pedig mielőbb, még a szombat esti – vagy épp vasárnap hajnalig tartó szórakozás esetén reggel – lefekvés előtt átállítunk minden órát a környezetünkben. Így másnap már azonnal az új idő szerint kezdünk el létezni, és pár nap alatt gyorsan hozzá szokunk majd ahhoz, hogy még este is élvezhetjük a nap utolsó sugarait.

 

Az átállítás idején a szórakozóhelyek nyitva tartása ennek függvényében lerövidülhet egy órával, de általában nem ez a jellemző. Mindenesetre, ha szórakozni indultok, érdemes megtudni, hogy a régi vagy új idő szerint lesz majd záróra!

Az átállítást megelőző szombat este pedig ne felejtsük el lekapcsolni 20:30 és 21:30 között a villanyokat, energiaforrásokat, hogy mi is tisztelegjünk a Föld órája előtt.

Kovács M