Legális-e az internetes zeneletöltés?

Kár lenne letagadni: mindannyian töltöttünk már le internetről zenét. Ennek ellenére azonban kevesen tudják, hogy mindez milyen jogi következményekkel járhat. Az online zeneletöltést büntető szankciókba a Funi ügyvédje, Dr. Szentkláray Bence avat be minket.

Az internetes zeneletöltés minden módja illegális?

Elsőkén különbséget kell tennünk a polgári jogi és a büntetőjogi következmények között, magánszemély és jogi személy általi letöltés, valamint a saját célú és a kereskedelmi célú letöltések és felhasználás között. Most a magánszemélyek általi internetes zeneletöltéssel foglalkozunk, ami a mai fiatalság körében mondhatjuk, hogy szinte mindennapos.

Mi tartozik pontosan ebbe a kategóriába?

Ide sorolhatjuk a torrentezést, a DC (direct connect) fájlcserét, zenék letöltését szoftver segítségével.

A magáncélú zeneletöltés is büntetendő cselekedet?

Általánosságban elmondható, hogy nem, és bár polgári jogi értelemben kárt okozhat, és ezért  jogellenes, nem valószínű, hogy bármely szerzői jog jogosultja igényt érvényesítsen a magánszeméllyel szemben.

Vagyis az internetes zeneletöltés elsősorban a szerzői jogok megsértése miatt kényes kérdés?

A büntetőjogi tényállás megvalósításának feltétele nem csupán a szerzői jog megsértése, hanem az is szükséges, hogy ez vagyoni hátrányt is okozzon. Amennyiben ez nem bizonyítható, úgy a zene letöltése nem büntethető.

Akkor nyugodtan fellélegezhetünk, és nyugodtan folytathatjuk a netes zeneletöltést?

Ne feledjük, hogy azért, mert nem követünk el bűncselekményt, még nem jelenti azt, hogy nem okozunk kárt! A károkozás pedig polgári jogi kategória, és a károsult követelheti, hogy a kárát megtérítsük.

Összességében elmondható, hogy zenék saját szórakozásunk céljából történő letöltésével nem válunk bűnözőkké, nem követünk el bűncselekményt és valószínűleg még mérhető kárt sem okozunk, ugyanakkor manapság, amikor a zenék szinte fillérekért kiváló minőségben és gyakorlatilag korlátlanul elérhetők, nem is érdemes engedély nélküli letöltésekkel bíbelődni.