Magyar sólyom „szárnyal” Amerikában

Egy magyar művész, Szőke Gábor Miklós hatalmas sólyomszobrot készít az amerikai Atlanta Falkons felkérésére. A gigantikus mű már majdnem készen áll, hogy elszállítsák a tengerentúlra. 

2017-re épül fel az Egyesült Államokban a georgiai Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat és az Atlanta United labdarúgó-csapat új otthona, a Mercedes-Benz Stadium. Szőke Gábor Miklós az Atlanta Falcons felkérésére készítette el a csapat totemállatát, egy sólymot ábrázoló köztéri szobor. Ennek hatalmas szárnyai alatt fognak belépni az épületkomplexumba a látogatók. A szobor szárnyfesztávolsága 20 méter. Az alkotás 4 konténerben jut el az óceánon át és közúton Atlantába.

MTI Fotó: Szõke Tímea

Szőke leghíresebb magyar munkája az Üllői úti Fradi Stadion előtt lévő óriássas, mely sok részletében emlékeztet amerikai testvérszobrára. Igaz, utóbbi jóval nagyobb lesz: az állat szárnyfesztávolsága 19,5 méter, magassága pedig 12,5 méter.

Gábor legszívesebben állatokat formáz meg, erről tanúskodik a Szlovákiában kiállított, Európában a legnagyobbna minősülő lovasszobra, vagy a Washingtonban található hatalmas pulija.