Ma van a nemzetközi holokauszt emléknap

1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort, ezért az ENSZ 2005-ben erre a napra tűzte ki a nemzetközi holokauszt emléknapját, amikor a második világháború zsidó áldozataira emlékezünk. 

A náci rezsim legkegyetlenebb és legvéresebb koncentrációs tábora Auschwitzban volt. Az 1940 májusában alapított fogolytáborban 5 év alatt 2,5-3 millió ember halt meg. A tábor 1947-től múzeumként működik. Ha meg szeretnéd tekinteni a helyet, de nem szeretnél elutazni Lengyelországba, online is tehetsz egy felfedezősétát.

A náci ideológia egyik legfontosabb eleme volt az antiszemitizmus, mely Hitler hatalomra kerülésével törvényi kereteket is kapott. A németországi zsidók jogfosztása már 1935-ben, a nürnbergi törvények elfogadásával elkezdődött. Hazánkban 4 zsidótörvény született, az első 1938-ban, az utolsó 1944-ben. Ezek a zsidókat teljesen ellehetetlenítették mind szakmai, mind társadalmi életükben.

A január 27-i emléknapról szóló határozat hangsúlyozza, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasítja a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.