5 hangulatos kirándulóhely a Hűvösvölgyben és környékén a felejthetetlen őszi barangolásokhoz

A századforduló egyik legnépszerűbb kirándulóhelye napjainkban is izgalmas úti célnak bizonyul, többek között tökéletes választás, ha a meseszép őszi természetben kirándulnátok egy nagyot a belvárostól nem messze.

Örökerdő tanösvény

A környék különböző nehézségű és típusú tanösvényekben és túraútvonalakban bővelkedik, azonban a legtöbb látnivalót összekötő útvonal, az Örökerdő tanösvény örvend a legnagyobb népszerűségnek. Az őszi színekben pompázó erdőn átvezető tanösvény a 61-es villamos végállomásától, idős tölgyek alatt vezet el a Nagyrétig, majd itt torkollik bele az akadálymentes útba. A rövid, erdei gyümölcsfákkal tarkított sétaút jól kiépített, így könnyen teljesíthető gyerekekkel, vagy akár babakocsival is, útközben pedig több tűzrakóhely és pad található, ahonnan kicsit elcsendesedve élvezhetitek az őszi erdő nyugalmát. Az utat információs táblák kísérik, melyek segítségével mindent megtudhattok a helyi állat- és növényvilágról.

Fotó: György Mária

Hármashatár-hegyi repülőtér

Ha a dimbes-dombos lankák helyett inkább sík terepen mozgatnátok meg magatokat, sétáljatok egyet a Kővár-hegy lábánál fekvő repülőtéren, ami minden évszakban csodálatos látványt nyújt. Az óriási zöldterület nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a környékbeliek körében: az erdővel határolt hatalmas placcon magatokba szívhatjátok a nap utolsó sugarait és élvezhetitek a friss, őszi levegőt. A területen kizárólag nappali látvarepülés folytatható nem motoros járművekkel, a leggyakrabban siklóernyősök veszik be a teret, a színes ernyők látványa pedig már hozzátartozik a hely hangulatához.

Fotó: Egy jó kép rólad

Nagyrét

A 3 hektáros zöldterület mindig is népszerű volt a kirándulók körében: a Fazekas-hegy és a Hárs-hegy ölelésében fekvő Nagyrét elhelyezkedésének köszönhetően számos helyit csábít ki a belváros forgatagából. Míg a melegebb hónapokban piknikezőktől hangos a terület, az év ezen időszakában inkább a környező erdőkben kirándulók egyik pihenőpontjaként szolgál, hiszen a padokon ülve, mesés környezetben szusszanhatunk túrázás közben. Természetesen a legkisebbek sem maradnak ki a természetközeli kalandból, hiszen nemrég épült meg a tematikus játszótér, ahol szobrászművészek alkotásain keresztül, játszva ismerkedhetnek meg a helyi növény- és állatvilággal.

blank
Fotó: pilisiparkerdo.hu

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A Budai-hegységben, a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között közlekedő Gyermekvasút kihagyhatatlan program, ha a környéken jártok, főleg az év ezen időszakában, amikor az erdő megannyi színben pompázik. A Budai-hegységben közlekedő, gyerekek segítségével irányított járatok tökéletesek akár egy szűk egyórás baráti, családi kikapcsolódáshoz, de arra is, hogy hat megállójának bármelyikén fel- vagy leszállva célirányosan jussunk el kirándulásunk kiindulópontjához. Ha picit felmelegednétek, a Hűvösvölgy megállónál járva érdemes megnézni a Gyermekvasút Múzeumot is, ahol többek között archív felvételek mutatják be a Gyermekvasút megépítését, illetve több, a forgalomból kivont vasúti eszközt is szemügyre lehet venni.

blank
Fotó: Gyermekvasút, Budapest Facebook

Kaán Károly-kilátó

A Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el a környék kirándulóinak egyik kedvenc célpontja, a Kaán Károly-kilátó, ahonnan az őszi színekben pompázó tájat csodálhatjátok meg. A kilátóból hasonló körpanoráma tárul a szem elé, mint a János-hegyi Erzsébet-kilátóból, azonban a plusz 70 méter magasság és a teraszos elrendezés miatt még szélesebb és szebb kilátás vár. A híres erdőmérnökről, földművelésügyi államtitkárról elnevezett építmény egész évben éjjel-nappal látogatható.

blank
Fotó: pilisiparkerdo.hu

Még több csodás úti cél, ha nem mennétek messze a fővárostól: