A Balaton nyugati partjának 13 bakancslistás látnivalója, amit kár kihagyni idén nyáron

Még nem késő elcsípni néhány napot a 2024-es balatoni nyárból és a magyar tenger legnyugatibb partja felé venni az irányt, ahol csodálatos látnivalók és változatos programok várnak benneteket, Vonyarcvashegytől Keszthelyen át Balatonszentgyörgyig.

Rezi vára

Vélhetően az 1300-as évek elején épült fel Rezi vára, amely egykor a törökök ostromát is megélte. Napjainkban már csak a romjait csodálhatjuk meg a Keszthelyi-hegység északnyugati részén. A sokat megélt erőd maradványaitól nem messze hangulatos erdei pihenőhely várja a kirándulókat, asztalokkal és padokkal, valamint tűzrakóhelyekkel felszerelve. A csodálatos, sok-sok látnivalót tartogató panorámáról nem is beszélve.

Fotó: Békési József

Tóvölgyi László sétány, Vonyarcvashegy

A Vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon áll az ország egyetlen épen maradt halászkápolnája, amit a legenda szerint egy tragikus véget ért lékhalászat túlélői emeltek. A fenyőkkel övezett épület azonban eredetileg őrtorony lehetett, és egy későbbi átalakítás során válhatott kápolna belőle. A festői környezet és a pazar kilátás megér egy misét, a 136 méteres dombon álló kápolnához a Tóvölgyi László sétányon vezet fel az út.

Fotó: Seres László Drónfotó és Video

Gyenesdiási kőbánya

Gyenesdiáson egykor több, ma már nem működő kőbánya üzemelt, és bár a természet igyekezett visszahódítani az elhagyatottá vált területeket, nem tűnt el minden nyom nélkül. A fehérre “festett” bányagödrökben vízmosások, kanyonok és számos, lenyűgöző látványt nyújtó forma keletkezett. Nyitva áll a látogatók előtt, bárki megcsodálhatja. A keleti bányaudvart a gyenesdiási Nagymezőről néhány perc sétával lehet megközelíteni.

Fotó: Zsenits Gyula

Béke Sztúpa, Zalaszántó

Zalaszántó leghíresebb látnivalója a békét, boldogságot és megvilágosodást jelképező Béke Sztúpa. A Világosvár hegyen fellelhető vallási építmény, ami nem mellesleg a kontinens egyik legnagyobb buddhista épülete, 1992 második felére készült el, és egy évvel később a dalai láma szentelte fel. A nem mindennapi látványosságot buddhista ereklyéin kívül 24 méter magas életfája miatt is érdemes belülről szemügyre venni.

Fotó: Sir Drone A Lot

Tátika vára, Zalaszántó

A Keszthelyi-fennsík egyik, 413 méter magas bazaltcsúcsán középkori várromra bukkanhatunk. Hazánk legelső magánvára még a tatárjáráskor épült, majd IV. Béla elvette a névadó családtól és a veszprémi püspöknek ajándékozta. A püspök egy teljesen új várat építtetett a Várhegyen, aminek maradványait láthatjuk napjainkban.

Fotó: Békési József

Szemezgessetek a legjobb családi programok közül a Balatonnál:

Festetics-kastély, Keszthely

A tavalyi évben újjászületett keszthelyi Festetics-kastély varázslatos környezetben, sokszínű programkínálattal várja látogatóit idén nyáron. Belépve a nyugati parti ékszerdobozba kibővített kiállítások, kerti kisvasút és történelmi játszóház fogadja a család apraját-nagyját. Az új, Főúri étkezések című kiállítás például pillanatok alatt leveszi a látogatókat a lábáról, hiszen a lenyűgöző tükörterembe lépve egy ragyogóan megterített étkezőasztal idézi meg a Festetics család egykori ebédlőjének páratlan hangulatát.

8360 Keszthely, Kastély utca 1. | Weboldal

Fotó: NÖF

Kányavári-sziget, Kis-Balaton

A Kányavári-szigeten egy mesébe illő, vadregényes világ fogad minket, majd a háborítatlan területet bebarangolva égig érő kilátók festői panorámája kápráztat el. A 15 állomásos Búbos vöcsök tanösvényt végigjárva a sziget irigylésre méltó madárvilága tárul fel előttünk.

Fotó: Szebényi László

Szabadulószoba Keszthelyen

A Balatoni Múzeum szabadulószobájában a résztvevők visszautazhatnak az időben egy izgalmas történelmi pillanatba. A történet szerint a II. világháború végnapjaiban járunk, amikor a Festetics-kastélyt kifosztják. Miután 1945-ben a szovjet csapatok elérik Keszthelyt, Ilja Illarinovics Sevcsenko városparancsnok a fosztogatásokat megelőzendő lefalaztatja a könyvtári szárnyat az elrejtett értékekkel együtt. A csapat küldetése, hogy megtalálja a titkos átjárót, és megmentse a pusztulástól a Festeticsek örökségét, miközben a fosztogatók bármikor visszatérhetnek.

8360 Keszthely, Múzeum u. 2.| Weboldal

Fotó: Balatoni Múzeum

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Az év minden szakában várja látogatóit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park örökzöld cserjéjéről elnevezett Csodabogyós-barlang. A kisebb-nagyobb kihívásokat, cserébe azonban látványos hasadékokat, cseppköveket és képződményeket tartogató barlang különleges élményt nyújt a kalandokra vágyók számára.

Weboldal >>

Fotó: BFNI

Kő orra kilátópont, Tapolcai-medence

A Tapolcai-medence egy különösen látványos panorámát nyújtó magaslata a különleges nevet viselő Kő orra kilátópont. A 400 méter fölé nyújtózkodó kilátópontot az Országos Kéktúra útvonaláról letérve tudjátok megközelíteni. Tetejéről a lomhán hullámzó tanúhegyekre nyílik páratlan kilátás.

Fotó: László Orsolya

Csillagvár Múzeum, Balatonszentgyörgy

A Festeticsek egykori vadászvára Balatonszentgyörgyön, erdővel ölelt domboldalon bújik meg. A nevéhez hűen csillag alaprajzú, egyedülálló vár panoptikumában a múlt pillanataiból kaphatunk némi ízelítőt, míg huszármúzeuma a díszes viseletekbe enged bepillantást.

8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár 3. | Weboldal

Fotó: Csillagvár Múzeum

Tavirózsa tanösvény és lombkoronasétány, Hévíz

Az egyedülálló természeti értékekkel bíró Hévíz meleg vizes, gyógyhatású tava látványos attrakciókkal csábítja a természetbe a látogatókat. Immáron három éve, hogy várja a kirándulás szerelmeseit a zalai fürdőváros 2,5 kilométer hosszan kígyózó Tavirózsa tanösvénye, amelyhez egy 15 méteres magasságban, a fák lombjai közt futó lombkoronasétány és egy lombkorona-kilátó is kapcsolódik. Találhattok még itt pallóösvényt, akadálymentes erdei útvonalat és fahidat is, látnivalókból tehát a legkevésbé sincs hiány.

Fotó: Hévíz Város Önkormányzata

Kis-Balaton Látogatóközpont, Keszthely

Szinte beleolvad a tájba a Kis-Balaton Látogatóközpont, amelynek fogadóépületébe betérve egy interaktív kiállítás vár. Ezenfelül a látogatóközponttól szakvezetések is indulnak a Diás-szigetre, a Fekete István-emlékhelyhez és a Matula-kunyhóhoz, illetve a Kis-Balaton fokozottan védett területeire is.

8360 Keszthely, Tőzegtelep 5. | Weboldal

Fotó: bfnp.hu

Remek fagyizókat is találtok a környéken: