Hallottál már a TV-vacsoráról? Most receptet is kapsz hozzá

A „TV-vacsi” fogalmát 1953 vezette be egy amerikai cég, a Swanson&Sons. Eredetileg úgy tervezték, hogy az első évben 5000 darabot fognak értékesíteni a 98 centes menüből, végül akkora sikere lett, hogy 10 milliót adtak el belőle.

Az első, sütőben melegíthető, 25 perc alatt elkészülő menü hálaadásnapi pulykából, cornbread dressingből (klasszikus déli hálaadásnapi köret), borsóból és édesburgonyából állt. Mindez 3 rekeszre osztott alumínium tálcára csomagolva került a boltok polcaira. 1960-tól már 4 rekeszes tálcán, desszerttel kiegészítve árulták. Bár Swansonék 1962-től a TV-vacsi kifejezést nem használták, a műfaj továbbra is töretlen népszerűségnek örvendett: idővel lett TV-reggeli, éhes ember vacsorája, majd a nyolcvanas évek második felében a süthető tálat mikrózhatóra cserélték.

A neten rengeteg korabeli plakátot, reklámot találtok a témában, egyik jobb, mint a másik! Ez a „retro” életérzés ihlette a most következő receptet is. Sajtgolyók és rizs, persze jó sok csavarral, hogy a „retro” alapok mai külsőt és ízeket kapjanak.

Hozzávalók 4 személyre:

A sajtgolyókhoz (kb. 14-15 darabhoz): 

  • 30 dkg trappista sajt
  • 10 dkg feta sajt
  • 2 + 2 tojás
  • 20 dkg kukorica (konzerv)
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • só, őrölt fekete bors
  • liszt, zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj a sütéshez

A ragacsos rizshez: 

  • 12 dkg rizs
  • 1 evőkanál mogyoróolaj (vagy olívaolaj)
  • 3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg földimogyoró
  • 2 szál szárzeller
  • 20 dkg cukkini
  • őrölt fekete bors
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál sötét szójaszósz

A salátához: 

  • 15 dkg fejes káposzta
  • 15 dkg sárgarépa
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál mustár
  • só, őrölt fekete bors
  • aprított snidling a díszítéshez

Elkészítés

  1. Kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára pároljuk a rizst, most nem szükséges pergősre készíteni.
  2. Közben a sajtgolyókhoz lereszeljük a trappista sajtot. Hozzákeverjük az elmorzsolt feta sajtot, 2 darab elhabart tojást, a lecsepegtetett kukoricát, az aprított bazsalikomot, ízesítjük kevés sóval és borssal. Ha zsírosabb sajtokból készítjük, a massza minden további „kötőanyag nélkül” is összeáll.
  3. A masszából kis golyókat formázunk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, majd közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
  4. A ragacsos rizshez egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felkarikázott újhagymát és a lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a mogyorót, a feldarabolt zellert és cukkinit, majd rádobjuk a megpárolt rizst. Sóval, borssal fűszerezzük, forgatva alaposan összepirítjuk. Hozzáöntjük az elhabart tojásokat és a szójaszószt, majd az egészet készre pirítjuk.
  5. A salátához a megtisztított fejes káposztát felcsíkozzuk, a sárgarépát lereszeljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, a mustárral, sóval és borssal. Összeforgatjuk a zöldségekkel.
  6. Ha megemlékeznétek a tv-vacsi napról, tálaljátok a sajtgolyókat, a rizst és a salátát stílusosan rekeszes ételtárolókban, ételhordókban, végül díszítsétek egy kevés felaprított snidlinggel.

Receptért köszönet Csigó Zitának. További izgalmas recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.