Monk’s, a kifinomult bisztronómia

Habár nemsokára 2 éves születésnapját ünnepli, a Monk’s Bistrot neve többeknek még ma is ismeretlenül csenghet, hisz a gasztro sajtóban egy ideig vajmi keveset lehetett olvasni róla.  Nyitását nem előzte meg hangos beharangozó, nem kísérte gerilla marketing, a véleményformálók pedig -érthetetlen okokból – méltatlanul kevés figyelmet szenteltek neki. 

Viszont ismert a mondás, miszerint: “A jó bornak nem kell cégér”, és a Monk’s esetében ez bizonyítottnak is látszik. Hiszen fentiek ellenére, a Monk’s alázatosan és eltökélten haladt – a kezdetektől világosan kitűzött – célja felé,  és ellentmondást nem tűrően írta be magát a budapesti gasztronómiai mezőny élvonalába.

A minőségi vendéglátásnak ugyanis van felvevőpiaca, és ez utóbbi, így vagy úgy, tévedhetetlenül megtalálja azt a kínálatot, amely a legjobb ár-érték arányt nyújtja számára. Illetve valami pluszt. Ez a plusz pedig az átláthatóság a szó legtágabb értelmében.

Ugyanis a Monk’s egyedülálló, 360 fokból átlátható és – óriás séf asztalként -körbe is ülhető látványkonyhája a vendégtér közepén helyezkedik el, és így teljes betekintést enged az ott zajló konyhai műveletekbe, az előkészítéstől, a sütés-főzésen át a tálalásig.

Ebben a konyhában nincs semmi “rejtegetnivaló”, sőt, határozottan törekednek arra, hogy megmutassák a kiváló minőségű, friss nyersanyagokat, kreativitásukat, és a folyamatot, ahogy a csodálatos és ínycsiklandozó ételkompozícióik megszületnek.

Ha címkéznünk kellene, a Monk’s konyháját “kifinomult bisztronómia”-ként aposztrofálhatnánk. Kortárs európai konyhája rafináltan kombinálja különböző régiók nyersanyagait és fűszereit, néha akár meglepő párosításokban, de mégis mindig harmonikus ízeket produkálva.

A nagy sikerrel lezajlott karácsony-újévi ünnepi szezon után a Monk’s 3 hét szünetet követően nyitott újra.  A vakáció új energiákat szabadított fel, mert szabadságukról visszatérve , chefjei – Krasznai Norbert vezetésével-, azonnal új étlappal rukkoltak elő, méghozzá nem is akármilyennel.

Habár elődjeihez hasonlóan, viszonylag rövid étlapról van szó, – ami továbbra is a jól bevált irányvonalat viszi tovább -, a mostani nyersanyagai tekintetében még szélesebb palettával dolgozik, ragyogóbb színeket használ, kompozíciói még kifinomultabbá lettek; még tiszteleg a tél előtt, de már rajongással fordul a tavasz közeledte és az újjászületés felé, a Monk’s-tól megszokott életigenlő módon.

Ezen az étlapon bizonyára mindenki talál ínyére valót. A könnyedebb fogásokat kedvelőknek ajánljuk a csirke supreme-t erdei gombákkal, vörös boros búzával, tárkonnyal, vagy a tőkehalat naranccsal, répával és chilivel.

A vörös húsok kedvelőinek ott a marhaszegy füstölt paradicsommal, gyöngybabbal és tormával, és nagy kedvenc lehet a borjúmáj fürjtojással, tarhonyával, és portóival is.

Nem maradt ki a vadhús sem, -most isteni vaddisznót kóstolhatunk csicsókával, kelbimbóval, kávéval és kakukkfűvel-, és gondoltak a vegetáriánusokra is-, akiket bizonyára megörvendeztet majd a csodás cékla risotto kecskesajttal, édesköménnyel.