Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. Ezen a héten egy vegetáriánus és egy csirkés wrap receptjét sajátíthatjuk el, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek egy tavaszi kirándulásnak.
A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.
Három érvem van a wrap mellett: gyorsan elkészül, mennyiségileg kevés alapanyag szükséges hozzá és útközben is fogyasztható, mint például egy kiadós túra során. Azt lehet belepakolni, amihez csak kedvetek van, de útmutatásként megmutatok nektek egy vega és egy babos-csirkés változatot, amik nagy kedvenceim. Menjetek el hétvégén akár csak a legközelebbi parkig és vigyétek magatokkal az ebédet wrap formájában!
Hozzávalók
A babos krémhez (4 db tekercshez):
- 400 g vörösbabkonzerv
- 50 ml 30%-os tejszín
- fél csokor koriander
- fél kk koriandermag
- fél kk római kömény
- só, bors
A húshoz:
- kb. 100 g nyers csirkehús / tekercs (Én a csirkecombfilét részesítem előnyben, de lehet mellből is készíteni.)
- só, bors
- zsiradék
Tejfölös krémhez (4 db tekercshez):
- 150 g tejföl
- 1 tk chipotle paprika aprítva
- 1 tk magos mustár
- fél lime leve
- só
Zöldségek feltétként:
- spenót
- répa
- paprika
- lilahagyma
- avokádó
+ tortillalap
A feltétek elkészítése
A választott húst alaposan sózzuk és borsozzuk meg, egy serpenyőben hevítsünk zsiradékot és közepes lángon pirítsuk aranybarnára minden oldalát. A pirult pörcös részek nagyon kellemes textúrát adnak a végeredményhez, nem érdemes lespórolni a főzési időből a pörcképződést. Ha szépen átsült, de nem száraz, akkor van kész a hús. Pihentessük kicsit, és összeállítás előtt daraboljuk a csirkét falatnyi csíkokra.
A babos krémhez csepegtessük le a babot és osszuk egyharmad-kétharmad arányra. A nagyobb részét tegyük egy késes aprító vagy botmixer táljába, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket. Pulzálva keverjük krémesre az egészet, majd adjuk hozzá az egész babokat is. Összeállításig hűtőszekrényben pihentessük.
A tejfölt keverjük ki a mustárral és a paprikával. A chipotle egy füstös ízű, enyhén csípős paprika, ez a lelke a krémnek!
Minden zöldséget mossunk meg alaposan, a spenótot hagyjuk teljesen megszáradni, különben átvizesedik majd a tortillatészta, ami élvezhetetlen végeredményhez vezet. A répát, paprikát, lilahagymát vágjuk hosszú vékony szálakra, az avokádót szeleteljük fel, és kezdhetjük is az összeállítást!
A wrap összeállítása
A tortillalapokat képzeletben harmadoljuk, és a hozzánk közelebb eső vonalra kezdjük el felpakolni a feltéteket. Én a babos krém alá spenótleveleket fektettem, a tetejére pedig csirkét halmoztam. A vega változathoz a spenótra kentem a tejfölös krémet, majd ráfektettem minden zöldséget. Persze mindent keverhetünk mindennel, halmozzuk az élvezeteket, ha úgy tartja kedvünk! A harmadolóvonalra merőlegesen hajtsuk be a két szélét és szorosan tekerjük be a wrap-et. Ha nem otthon fogyasztanánk, akkor egy alufóliába vagy méhviaszkendőbe burkolva tudjuk egyszerűen tárolni. Érdemes egy ételtároló dobozba rakni és csak úgy bedobni a táskába, nehogy a finom levek távozzanak idő közben és kárba vesszenek a táska szövetébe folyva. Kellemes kirándulást és jó étvágyat kívánok!