Kihirdették az idén 19. alkalommal megrendezésre kerülő Ország Tortája 2025-ös győzteseit. Ezúttal Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza nyerte „Álmodozó” fantázianevű kreációjával.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
A 2025. évi versenyt „Dobostorta 140” témakörében hirdették meg, olyan új, kreatív torták nevezését várták, amelyek elkészítésénél legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál, a dobostorta alapanyagai mellett:
- a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl.: kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
- hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl.: barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, borokból kéknyelű, furmint, hárslevelű vagy kadarka)
- őshonos magyar gyümölcsök (pl.: berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
Az ország tortája 2025-ben: „DCJ STÍLUSGYAKORLAT”
A győztes torta megalkotói, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda, Gyula) szerint a „DCJ Stílusgyakorlat” az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, a Stílusgyakorlat fantázianév pedig utal az eredeti tortával való hasonlóságokra és különbségekre egyaránt.
A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése és rekreálása, így a „DCJ Stílusgyakorlat” a hagyomány és az innováció egységét képviseli. A piskótalapok függőleges rétegrendje bámulatos vizuális élményt nyújt, míg a meggy savanykás íze a csokoládé lágyságával és a karamell karakteres ízével selymes egyveleget alkotva kényeztetik az ízlelőbimbókat, mégis kontrasztos ízvilágot sejtetnek.
A torta főbb alkotóelemeit képezi a meggypálinka, a mandulapraliné és a grillázs, valamint a tejcsokoládé glazúr, melyek mind az ízek komplexitását teszik teljessé, a torta textúráját izgalmassá.

Az ország tortája 2. és 3. helyezettje 2025-ben:
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Vadszüreti csábítás” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fürtös Menyecske” torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett.


A cukormentes országtorta 2025-ben: ÁLMODOZÓ
Az idei cukormentes nyertes torta, az „Álmodozó” lett, melynek alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézve az olyan süteményklasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, mindezt hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a lágy csokoládé és a zamatos meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok között fahéjas, chiamagos meggyragut ízlelhetünk, melyet az enyhén édes tejcsokoládékrém tesz teljessé. A rétegek között megbújó csokoládétöret pedig a desszert roppanósságáról gondoskodik, izgalmas textúrát kölcsönözve ezzel.
Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, szénhidrát értéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.
A torták minőségének védelme érdekében az idei évben a receptek csak a következő év elejétől lesznek nyilvánosak, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

Hol lehet megkóstolni az ország tortáját?
Augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában lesz lehetőség megkóstolni a tortákat.