Liszt Ferenc Budapestje: 5 helyszín, mely a világhírű zeneszerző előtt tiszteleg

Liszt Ferenc születésének évfordulója alkalmából szemezgettünk a főváros olyan helyszínei közül, melyek nevükkel vagy épp alkotásaikkal tisztelegnek a világhírű zeneszerző élete és munkássága előtt.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 

A 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Liszt Ferencnek a nevét viseli az 1875-ben alapított, ugyancsak világhírnévre szert tevő intézmény, a Zeneakadémia. Az Oktogon és Opera közt húzódó Liszt Ferenc téren álló épületet csak 1907-ben vette birtokba a Zeneakadémia, mely előtte egy mára elbontott Duna-parti épületben kezdte meg működését. A professzionális zeneoktatás hazai intézményének életre hívásában maga Liszt is meghatározó szerepet vállalt. A 2025-ben 150. évfordulóját ünneplő Zeneakadémia főhomlokzatát is érdemes szemügyre venni, ahol Stróbl Alajos Liszt-szobra látható. 

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8. | Weboldal

Fotó: Zeneakadémia Facebook

Liszt Ferenc tér és szobor

Az Oktogon és az Operaház között, az Andrássy útról nyíló, fákkal szegélyezett tér, melynek végén a Zeneakadémia épülete is áll, Liszt Ferenc neve előtt tiszteleg. A Liszt Ferenc tér népszerű színfoltja a belvárosnak, egymás után sorakozó, tárt ajtókkal invitáló éttermei pezsgő találkozási ponttá teszik. A fák alatt andalogva találjuk Marton László, Finta József és ifj. Szlávics László alkotását, mely a zeneszerzőt ábrázolja. A kapuív előtt ülő bronzalak lobogó hajjal és kézzel fogható beleéléssel játszik egy láthatatlan zongorán, épp úgy, ahogy azt magától a zeneszerzőtől is várnánk.

Fotó: Szabó Hajnalka

Ikonikus miniszobor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 

Sokunk kedvenc gerillaszobrásza, Kolodko Mihály évekkel ezelőtt egy kivételes alkotással örvendeztette meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A repülőtér névadóját ábrázoló bronzszobor előkelő gránitoszlopon foglal helyet és bőröndjén üldögélve várakozik a repülőtér 2A Terminál buszmegállójától alig néhány lépésre. A rejtélyesen és már-már meglepetésszerűen kihelyezett Kolodko-szobrokkal ellentétben az aprócska Liszt Ferencet 2018-ban ünnepélyes keretek közt avatták fel. Nem árt tudni azonban azt sem, hogy a sokak számára Ferihegyként megmaradt repülőtér is csak a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából, 2011 óta viseli Liszt Ferenc nevét.

blank
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont 

Az Oktogon és a Kodály körönd között félúton, a Vörösmarty utca 35. szám alatt, a Régi Zeneakadémia épületében találjuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontot. Az Emlékmúzeum hűen őrzi Liszt Ferenc utolsó budapesti otthonát és annak emlékeit, ahol 1881 és 1886 között lakott. A múzeum egyfelől belépés a múltba, másfelől viszont egy rendkívül izgalmas utazás is egyben, ahol Liszt Ferenc eredeti hangszereit, bútorait, könyv- és kottatárát, valamint személyes tárgyait vehetjük közelebbről szemügyre. Az állandó kiállítás mellett múzeumpedagógiai programok és időszaki kiállítások segítenek még jobban elmerülni Liszt Ferenc életében. 

1064 Budapest, Vörösmarty utca 35. | Weboldal

blank
Fotó: Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

Liszt Ferenc első, Nádor utcai lakása 

Liszt Ferenc szüntelenül járta Európa nagyvárosait, és bár volt részére állandóan fenntartott lakosztály a belvárosban, ő mégis ragaszkodott egy önálló lakáshoz. Ennek az első pesti lakásnak az V. kerületi Nádor utca adott otthont, melyet akkor Szél utcaként ismertek. A lakás pontos helyének megállapítása az utóbbi években még vitákat vetett fel, mindenesetre az utcában több tábla is tiszteleg Liszt Ferenc emléke előtt. E tisztelet egyik példája a közadakozásból megvalósuló, díszes talapzaton álló bronz mellszobor is, melyet Gerő Katalin készített, és amelyet 2013 óta a Zrínyi utca és a Nádor utca sarkán tekinthetünk meg.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Ha kíváncsiak vagytok a Zeneakadémia lenyűgöző históriájára: