Egy csepp Tisza: Szabadstrandok és folyóparti élménykalauz nyári hűsöléshez

A forró nyári napokon nincs is jobb időtöltés a strandolásnál, vizes élményekből pedig nincs hiány a Tisza vadregényes partjain sem. Összegyűjtöttük, hol érdemes megmártózni!

Strandok és szabadstrandok a Tisza mentén:

Gergelyiugornyai szabadstrand

A Vásárosnaményhoz tartozó Gergelyiugornyán, a Szamos és a Tisza találkozásánál terül el az árnyas fákkal szegélyezett, homokos partú szabadstrand, melynek aranyló sávját és hűsítő, gyenge sodrású, lassan mélyülő vizét nyaralók ezrei keresik fel, amint 25 fok fölé ugrik a hőmérő higanyszála. A strandot övező többszáz, cölöpökre épült vendégház nosztalgikus hangulatot kölcsönöz a helynek, jól mutatva, hogy itt már régi hagyománya van a fürdőzésnek. Korgó gyomrunkat egymást érő büfék és éttermek finomabbnál finomabb étkeivel csillapíthatjuk, de a szombat esti lábmozgatásért sem kell messzire mennünk, elég csak a Malibu Beach Club táncteréig elsétálnunk.

4803 Vásárosnamény, Tiszavirág sétány 4. | Facebook

gergelyiugornya szabastrand, Tisza
Fotó: Vaskó István

Tiszakécske Szabadstrand

A tiszakécskei vízpartra már a 20. század elején elmenekülhettek a nyaralók a nagy nyári hőség elől, és azóta a strand évről évre egyre csak szebb és felszereltebb lett. Az ártéri erdővel szembeni hosszú, homokos partszakasz több pontján napvitorlapark, gyékény napernyők, napágyak, kültéri zuhanyzók, illetve kijelölt kutyás strand várja a fürdőzőket. A part feletti sétányokon egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb vendéglátóhelyek, büfék, amelyek közül a Nádas Beach hamburgereit vétek lenne kihagyni. Az ebédünket lemozoghatjuk a hatalmas röplabdapályán, vagy akár a strandtól pár perc autóútra lévő Nádirigó tanösvényen is, ahol bepillantást nyerhetünk a nádasok rejtett élővilágába.

6060 Tiszakécske, Fürdő utca 114. | Facebook

Tiszakécske szakadstrans, Tisza, ingyenes strand
Fotó: Legéndi Bendegúz

Tisza-tó strand, Abádszalók

Ahogy a régi mondás tartja: ha strandolni támad kedvetek (és a Tisza-tónál erre az érzésre nem kell sokáig várni), Abádszalókra menjetek. A Tisza-tó strand 900 méter hosszú partszakasza, melynek 400 méterén fürdőzni is lehet, a kötelező kellékeken túl (árnyékban olvasgatásra és napon barnulásra is alkalmas pázsit, játszótér, strandröplabdapálya, óriáscsúszdák, büfék) számos extra szolgáltatással csábítja magához a nem csak fürdőzni vágyókat: kertmozi, ugrálóvárak, minigolfpálya, panorámás koktélbár, SUP-bérlési lehetőség, hétvégente vízi zumba, vízi dodgem, vízi banán, vízi ejtőernyőzés, wakeboardozás és még egy sor egyéb úszó alkalmatosság garantálja a felhőtlen hangulatot.

5241 Abádszalók, Strand út 3. | Weboldal

Tisza-tó strand, Abádszalók
Fotó: Aktív Magyarország

Tiszabábolnai szabadstrand

Ha egy csendes csobbanásra vágynátok, akkor érdemes az ingyenes tiszabábolnai strandot felkutatnotok, amely egy védett, a forgalomtól elzárt öböl partján húzódik. A Tisza-tó rejtett partszakaszát nemrégiben teljesen felújították. A homokos plázson kiépített stég, vízijátszótér, öltöző, zárható értékmegőrző, sőt még az esti világítást biztosító napelemes kandeláberek és mobiltöltős padok is várják a fürdőzőket. Az árnyas, gondozott fák alatt térbútorokon pihenhetünk, amíg a gyerekek a színes, árnyékolt játszótéren száradnak. A vadregényes partszakaszon jelenleg nincsen büfé, így elemózsiával mindenképpen készüljetek.

3465 Tiszabábolna, Szajlai Holt-Tisza

Szabadstrand Tiszabábolna, Tisza-tó
Fotó: MTI/Vajda János

Körös-Torok Partfürdő, Csongrád

Hamisíthatatlan tengerparti hangulatot idéz nemcsak Csongrád, hanem talán az ország egyik legszebb szabadstrandja. A múltbeli folyórendezésnek köszönhetően létrejött széles homokpad nyaranta a megannyi szalma napernyővel hirdeti az igazi mediterrán életérzést. Az alacsony vízállásnak köszönhetően a 400 méter hosszú partszakaszon a kisgyermekeket sem kell féltenünk, míg a nagyobbak röplabdázhatnak, homokfocizhatnak, sőt még a lábtengót is kipróbálhatják a parton. Éhségünket a közeli éttermek helyi specialitásaival, valamint a büfék gyorsételeivel csillapíthatjuk, a hétvégi éjszakákon pedig a klubok életébe vethetjük bele magunkat.

6640 Csongrád, Körös-torok | Facebook

Körös torok strand, Tisza
Fotó: Körös-torok Facebook-oldala

Lapos Beach, Szeged

A nagy nyári kánikulák során sem érdemes kihagyni a szegedi városnézést, hiszen, ha bebarangoltuk a bájos belvárosi utcákat, utána a Lapos Beachen frissíthetjük fel magunkat. A folyó partján öltözőket, zuhanyzókat is találhatunk, a nap elől a szalma napernyők védenek meg minket, míg az energiabevitelünkért a Garden étterem finomságai felelnek. A belépés ingyenes a szegedi dóm festői panorámája felé néző, plázshangulatú strandra, viszont a napágyakért fizetni kell.

6726 Szeged, Tiszaparti Élmény és Kalandpark, Alsó kikötő sor | Facebook

Lapos Beach strand, Szeged, Tisza, homokos strand
Fotó: Szegedi Tükör

Dombrád Tiszapart

Nappal kisgyermekes családok, míg éjszaka a fiatal baráti társaságok egyik legkedveltebb szabadstrandjára bukkanhatunk a szőke Tisza dombrádi partjánál. Vadregényes, hatalmas árnyékot adó fák ölelésében ejtőzhetünk a parton, miközben a lassan mélyülő mederben a gyerekek pancsolnak. Ha megéheznénk, azonnal belevethetjük magunkat a homokos part feletti étterem tiszai halfinomságaiba, a közeli büfé palacsintái, gyrosa, hamburgerei, jégkrémei mellett. Itt a naplementével sem áll meg az élet, hiszen hétvégente a Vízparti Discóban rophatjuk, s ha túl hosszúra nyúlna a mulatság, akkor a közeli Strand Motelben vagy a kempingben hajthatjuk álomra a fejünket.

4492 Dombrád, Tisza-part | Facebook | Weboldal

Dobrád strand, tisza
Fotó Dobrád Tiszapat Facebook-oldala

Hűsítő vízi programok a Tiszánál:

Vízi kilátók a Tisza-tónál

Az elmúlt években három új kilátóval gazdagodott a Poroszlói-medence, melyek kizárólag vízi úton látogathatók. A Bölömbika, a Fattyúszerkő és a Küszvágó csér kilátó olyan jellegzetes, védett madárfajok nevét viseli, melyekkel kis szerencsével a helyszínen is találkozhatunk. A kilátókat legkönnyebben a poroszlói, az újlőrincfalvai, a sarudi vagy a tiszaörvényi kikötőből közelíthetjük meg.

Vízi kilátók, Tisza-tó, vízi programok, kenuzás
Fotó: Aktív Magyarország

Tiszavirág és Pákász tanösvény, Göbe-tó

A tiszaörvényi Szabics kikötőből révészi segítséggel elérhető belső Göbe-tavat két egymásba fonódó tanösvényen fedezhetjük fel. A Tiszavirág ártéri sétaút során megismerkedhetünk az ártéri erdők lakóival, és számos érdekességet tudhatunk meg a kosárfonás vagy a teknővájás hagyományáról. A sétaútról ágazik le az Öreg pákász tanösvény: felfedezéséhez először is csónakba kell szállnunk, és kötéllel áthúznunk magunkat a szemközti zsombékra, ami után betekintést nyerhetünk a pákászok életébe. Az út végénél átküzdjük magunkat a túlpartra, ahonnan már nincs messze a sziget belső tava, ahol közelről is megcsodálhatjuk a tündérrózsákat, mielőtt visszaindulnánk túránk kezdőpontjához.

pákász tanösvény, Tisza-tó, családi programok
Fotó: Aktív Magyarország

Madárles-expedíció a vízen — Tisza-tavi kenutúra

A Tisza-tavat nem véletlenül tartják igazi madárparadicsomnak: számtalan sziget, holtág és sekély kanális váltja egymást hatalmas, nyílt területekkel, ahol mindenütt a „víz az úr”. A vizes élőhelyek madarainak igazi mennyország ez, hiszen szárazföldről megközelíthetetlen, védett fészkelőhelyeket és kiapadhatatlanul gazdag élelemforrást jelent. A Humtour egész nyáron induló kenutúráin túravezető segítségével ringatózhattok a vadregényes természetben.

Jelentkezés >>

madárparadicsom kennutúra, Tisza-tó
Foto: Humtour

Olvassátok el Tisza-menti élménykalauzunkat is: