5 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján 2024-ben Budapesten és környékén

Június 22-én délutántól egy éjszakán át ismét a múzeumoké a főszerep, hiszen a Múzeumok Éjszakája keretében ingyenes látogatásra, exkluzív bejárásokra és fergeteges programokra számíthatunk.

Gödöllői Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastélyban a Múzeumok Éjszakája programja idén is változatos eseményekkel várja a látogatókat. A díszudvari színpadon ingyenes koncertek és előadások várnak, ahol a Duna Szimfonikus Zenekar, az Urban Verbunk és a Pedrofon Rock and Roll Zenekar dallamait élvezhetjük. A díszudvaron WAMP Design Vásár és barokk színházi előadás várja az érdeklődőket, a DR.SISI kvízjáték során pedig csapatokban mérhetitek össze tudásotokat Erzsébet királyné életéről. Mindezek mellett ingyenesen látogatható a Királydombi pavilon és a Premontreiek 100 éve Gödöllőn című időszaki kiállítás, az állandó tárlatot pedig belépőjeggyel tudjátok megnézni.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély | Weboldal

Múzeumok Éjszakája 2024
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza idén gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Budai Vigadó impozáns épületébe: a színes felhozatalban szerepelnek tárlatvezetések, épületbejárások, kézműves foglalkozások, irodalomterápia, városi séta, élő zene és táncház is. Az eseményen utoljára látogatható az intézmény két kiállítása, a „Miska – múltidéző borosedények” és a „Szecesszió, Art Deco, Népművészet – Női lélek, népi formák” kiállítások. Mindezek mellett tárlatvezetéssel megtekinthető lesz az Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel című interaktív kiállítás, az érdeklődők pedig még a Magyar Állami Népi Együttes nyílt próbájába és jelmeztárába is betekinthetnek. A napot irodalomterápiás foglalkozás, a TrillaTerasz kávéházi muzsikája és a Tarsoly zenekar koncertje zárja, valamint táncház is lesz.

1011 Budapest, Corvin tér 8. | Weboldal

Múzeumok Éjszakája Budapest 2024
Fotó: Hrotkó Bálint

Aeropark

Közép-Európa vezető repülőmúzeumában minden az élményekről, az időutazásról szól, ahol azt is kipróbálhatjátok, milyen pilótának vagy légiutas-kísérőnek lenni. Június 22-én életre kelnek a ferihegyi kiállítóhely történelmi gépei, az estét pedig Korda György és Balázs Klári fergeteges koncertje zárja, akiknek a repülőtér a himnuszát köszönheti. Az este során fényárban úszó pilótafülkék és utasterek, duruzsoló csillagmotorok és sugárhajtóművek, valósághű szimulátorok, aktív és nyugállományú pilóták, utaskísérők, légiforgalmi irányítók, különleges járművek, interaktív programok és mozgalmas órák várják a látogatókat az Aeroparkban.

1185 Budapest, Nemzetközi Repülőtér | Weboldal | Facebook

Múzeumok Éjszakája 2024 Budapest
Fotó: Aeropark

Országos Széchényi Könyvtár

Legyen szó épületsétáról, a könyvtár titkos zugairól, óriás kirakókról, kézműves foglalkozásokról, kiállításokról, színpadi produkciókról, aukciókról, vagy könyvturkálóról, az éjszaka során a könyvtárból garantáltan mindenki élménnyel távozik majd. Külön izgalmas aktualitás a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt látogatható Minden idők focija című kiállítás, amelynek célja, hogy a futball, a kultúra és a történelem metszéspontján kibontakozó történeteket mutasson be. Az OSZK dísztermében megrendezendő kiállítást a Múzeumok Éjszakája során különböző tárlatvezetések során is megismerhetitek.

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. | Weboldal

múzeumok éjszakája programok 2024
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár Facebook

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

A Múzeumok Éjszakáján a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény fontos események, korszakalkotó felfedezések, hétköznapi pletykák és történelmi párhuzamok nyomába ered, hogy az érdeklődők megismerjék, milyen tényezők alakították Róth Miksa korát. Az est során élő történelem programmal idézik meg az 1914 előtti fővárost, górcső alá veszik az 1865-1944 közötti időszakot szubjektív és interaktív vezetésekkel, és még kreatív alkotóműhelyen is részt vehettek. Mindemellett vetítéssel, a ‘20-’30-as évek hangulatát idéző zenékkel és a raktáraikból kihozott, sosem látott műtárgyakkal varázsolják a XX. századot a múzeum épületébe és hangulatos kertjébe.

1078 Budapest, Nefelejcs u. 26. | Weboldal

múzeumok éjszakája 2024 programok budapest
Fotó: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

Nézzétek meg az Unicum Ház programjait is: