7 vezetett séta Budapest legkülönlegesebb helyszínein a nyár első hónapjára

A nyár első hónapjában mindenki igyekszik a lehető legtöbb időt a friss levegőn tölteni. Mi sem ajánlunk mást: töltsetek egy kis időt a szabadban izgalmas vezetett séták alkalmával, ahol megismerhetitek a főváros kulisszatitkait.

Róth Miksától Róth Miksáig: várostörténeti kalandozás

Június 8-án 120 perces vezetett sétán deríthettek fényt a pesti Csikágó kulisszatitkaira. A történetek között melankolikus cselédlányok elbeszélései, nagy vállalkozók reményteljes karrierjei éppúgy felbukkannak majd, mint a 20. század híres édességei és hírhedt bűnesetei. A programon többek között azt is megtudhatjátok, hány szálon kötődnek a környező házak Róth Miksa életéhez, korához és hogy hogyan került tűzfalra Róth Miksa egy alkotása.

A séta időpontja: 2024. június 8. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Facebook-oldala

Tizenkét hét a pokolban – séta a budai Várban

Június 8-án délelőtt és délután, június 30-án pedig délelőtt indulhattok izgalmas vezetett sétára a budai Várban. Új perspektívából, mégpedig az 1944–45. évi ostrom visszaemlékezéseinek tükrében ismerhetitek meg újra a vár történetét. A budai Várban lakók és az ide menekülők, a Várhegy mélyében oltalmat találók életében ugyanis sokkal mélyebb és súlyosabb nyomokat hagyott az ostrom. A séta során megelevenedik az a pokoli 12 hét, amikor közel tízezer ember rettegett a haláltól. A programon a Vár-barlang egykori óvóhelyét is bejárhatjátok.

A séta időpontjai: 2024. június 8., 30. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Budai Várséták Facebook-oldala

Szőlősgazdák, lélekbúvárok, primadonnák

Júniusban több alkalommal is lesz lehetőségetek 3 órás séta keretében bejárni a Naphegyet és Krisztinavárost Saly Noémi vezetésével. A hosszúlépés.járunk? vezetett sétáján a megannyi titkot és történetet rejtő utcákon megelevenedik a múlt és a házak egykor híres-nevezetes lakói. A valaha Budapest külvárosának számító Krisztina megannyi változáson ment keresztül: két épületből nőtt nyüzsgő, megkerülhetetlen kisvárossá Budapest közepén.

A séta időpontjai: 2024. június 9., 22. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: hosszulepes.org

Mit beszél az erdő – séta a Füvészkertben

Június 15-én minden kérdésre választ kaphatnak mindazok, akik szeretnének többet megtudni az erdőről és a benne élő növények szemmel aligha látható kommunikációjáról. A 1,5 órás sétán kiderül van-e a fáknak legjobb barátja, tudja-e egyáltalán egy fa, hogy az erdőben közösség veszi körül és nem egyedül van? Az erdőökológiának és modern kutatásoknak hála megtudhatjátok azt is, hogy az erdő lakói nem csak beszélnek, de segítenek is egymásnak.

A séta időpontja: 2024. június 15. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: Demeter Károly / ELTE Füvészkert Facebook-oldala

Mark0036 – A magyar Banksy?

120 percnyi színtiszta izgalomban lesz részetek, ha június 15-én csatlakoztok a Pestbudai séták csapatához. A város szövetébe az évek során mélyen beágyazódott 0036Mark munkáiban a 80-as évek legendás magyar rajzfilmfiguráit ismert hollywoodi kultfilmekkel ötvözi. A 10 órakor, a Király utcából induló sétán a titokzatos magyar művész egyszerre humoros és nosztalgikus paste up-jainak, vagyis falragaszainak nyomába eredhettek.

A séta időpontja: 2024. június 15. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: 0036mark Facebook-oldala

Szellemek a Svábhegyen – múltidéző séta

Június 23-án a Sétaműhely tematikus, 3 órát felölelő vezetett sétája Jókai kertjétől egészen a normafai Kínzóházig kalauzolja el a résztvevőket. A kirándulók körében máig népszerű Svábhegy bár első pillantásra idillinek tűnhet, tragikus történelmi események fűződnek a nevéhez. A múlt szellemei ugyan már nem kísértenek, az egykori épületek máig mesélnek arról, honnan irányította Adolf Eichmann a zsidók deportálását, hol működött az ÁVH tisztképző főiskolája és melyik villában vallatták Rajk Lászlót.

A séta időpontja: 2024. június 23. | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: setamuhely.hu

Zsolnay rózsái – vezetett séta a Millennium Házáról és rózsakertjéről

A Városligetben tett andalgó séták után érdemes egy szimpatikus időpontban a Millennium Háza által kínált vezetett sétákra is vetni egy pillantást. Felfedezhetitek ugyanis, micsoda ékszerdobozt rejt a Liget: az első olyan épületet, melyre Zsolnay Vilmos középületre tervezett kültéri majolika díszítései elsőként kerülhettek fel. A sétán természetesen a Millennium Házának története is felfedi titkait, akárcsak az épülettel szemben található 1500 tőből álló rózsakert, mely ugyancsak egy mesés Zsolnay alkotást ölel körbe.

Választható időpontban | Tovább az eseményre >>

blank
Fotó: Millennium Háza Facebook-oldala

Ha további remek programokat kerestek Budapesten júniusra: