5 remek kiállítás Budapesten júniusra, amit kár kihagyni

Nyáron sem áll meg az élet Budapest múzeumaiban és kiállítótereiben! Júniusban rendkívül színes felhozatalból válogathattok, ha úgy döntötök, ellátogattok egy izgalmas kiállításra.

Tripsánszki Dávid „Tripó” ingyenes, street art kiállítása

Nyár végéig street art fellegvárrá válik az Arena Mall: június 2-ig látható Tripsánszki Dávid, azaz Tripó válogatott grafikáit bemutató kiállítás Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában. A kiállítást különleges tárlatvezetés színesíti: Tripó június 1-jén Horváth Boldival együtt tárja fel a képekhez fűződő üzeneteket, élményeket. De ez csak a kezdet, az Arena Mallery pop-up kiállítótérben nyár végéig további izgalmas street art programok várják a rajongókat.

Arena Mallery | 2024. június 2-ig | Facebook

Összekötve – Pest-Buda hídtörténete

Megnyílt a Közlekedési Múzeum új kiállítása a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedőházában. Az „Összekötve” c. tárlat vélhetően a világ legkisebb állandó közlekedési kiállítása, 2×13 négyzetméteren mutatja be a Szabadság híd és a vámszedés történetét, továbbá betekintést ad a budapesti hidak múltjába. A tárlat minden nap 10 és 18 óra között ingyenesen megtekinthető magyar és angol nyelven.

Vámszedőház (Szabadság híd) | Facebook

Fotó: Szikora Zsombor/MMKM

Ezt az egyedülálló kiállítást sem érdemes kihagyni idén nyáron:

Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989)

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó kiállításon Magyarországon. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökséggel ismerteti meg a nézőket. A kiállítás az első világháború kezdetétől 1989-ig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást.

Szépművészeti Múzeum | 2024. augusztus 25-ig | Weboldal

blank
J.F. Kennedy 1960-ban országjáró kampányának egy állomásán Cornell Capa fényképén. / Fotó: Szépművészeti Múzeum Facebook

Museum of Failure

Elsőre furcsán hangozhat a Museum of Failure (Kudarcok Múzeuma) koncepciója, ami a sikertelen kísérletek, tárgyak, szolgáltatások nemzetközi gyűjteményén alapszik. A világ nagyvárosai után Budapestre érkező tárlat alapgondolata, hogy nincs innováció kudarc nélkül. Nézzétek meg a Meki, a Coca-Cola vagy épp a Google legnagyobb melléfogásait, melyek olykor mosolyra fakasztanak, máskor pedig elgondolkodtatnak majd.

1053 Budapest, Múzeum körút 37. | 2024. június 14. – augusztus 25. | Weboldal

blank
Fotó: Museum of Failure Budapest Facebook

Dresszkód: art deco – Divat és életmód az 1920-30-as évekből

A Dresszkód: art deco című kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött ruhák és viseletkiegészítők segítségével a két világháború közötti női divatot és a megváltozott életmódot kívánja bemutatni. A kiállításon nemcsak különleges estélyiket és hétköznapi viseleteket láthatunk, hanem megismerkedhetünk a korszak smink- és frizuradivatjával, valamint az is kiderül, az első világháborús anyaghiány, majd az 1929-es gazdasági világválság miatt milyen anyagok és kiegészítők kerültek a női ruhatárakba. Olyan finomságra is fény derül: ki volt az a bárónő, aki irányította a pesti társasági élet divatját, sőt, divatcikkeket és illemkönyveket is írt.

Ráth György-villa | 2025. január 12-ig | Facebook

blank
Fotó: Iparművészeti Múzeum

Ingyenes karneváli programkavalkád vár Budapest-szerte: