10 legendás magyar animációs film, nem csak gyerekeknek (x)

Összegyűjtöttünk nektek tíz magyar animációs filmet a FILMIO kínálatából, ami bármely estén jó szórakozást nyújthat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Lúdas Matyi

Generációk nőttek fel Dargay Attila rajzfilmjein, melyek közül a legelső egész estés darab a Lúdas Matyi volt. Kettő és fél millió mozinézőjével a legnépszerűbb hazai rajzfilm lett. Fazekas Mihály verses elbeszéléséből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, amely – élve az animációs technika kínálta lehetőségekkel – igencsak felerősítette a klasszikus szöveg humorát. A figurákat Jankovics Marcell tervezte.

Megtekintés a FILMIO-n >>

Fotó: NFI

Vuk

Az elárvult rókakölyök, Vuk megható története máig a legkedveltebb egész estés magyar rajzfilm. Először tévésorozatként hódította meg a közönséget, majd a moziváltozat is több mint kétmilliós nézőszámot hozott. A rendező, Dargay Attila nem fordított hátat az általa nagyra tartott Walt Disney-i hagyományoknak: Fekete István érzelmes története és Dargay vidám karakterei a gyermeki lélekhez szólnak. A kis Vuk hangját Pogány Judit, a felnőtt Vuk hangját Gyabronka József kölcsönözte, de Csákányi László is emlékezetes Karak megszólaltatójaként. A digitális felújítás Dargay állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr közreműködésével készült.

Megtekintés a FILMIO-n >>

Fotó: NFI

János vitéz

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző, színpompás zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Ez volt Jankovics Marcell életművének első olyan darabja, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és azóta is a magyar nézők egyik kedvence.

Megtekintés a FILMION-n >>

blank
Fotó: NFI

Vízipók-csodapók

Az egész estés moziváltozat főszereplői is Vízipók és Keresztespók. Vízipók barátunk a szárazföldi pókoktól eltérően nem a szobák sarkaiban, vagy a fák és bokrok rejtekében szövögeti hálóját, hanem a vízben él, ott érzi jól magát. Az ő otthona a víz alatti Kristálypalota. Ezért nevezi őt csodapóknak legjobb barátja, a kicsit mindig morgós és folyton-folyvást hitetlenkedő Keresztespók.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Szaffi

Dargay Attila harmadik nagysikerű mozifilmje, a Szaffi Jókai Mór „A cigánybáró” és a „Szaffi” című kisregénye nyomán készült, és két szerelmes különös egymásra találását meséli el a török hódoltság végnapjaiban. A romantikus történet a Dargay-mesékre jellemző módon bővelkedik kedves állatfigurákban, parodisztikus, kacagtató párbeszédekben. Ma már kultikusak a szinkronalakítások is: a főbb karakterek hangját Kern András, Pogány Judit, Gobbi Hilda, Bárdy György, Zenthe Ferenc, Csákányi László és Hernádi Judit adta. A digitális felújítás Dargay állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr közreműködésével készült.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Macskafogó

Grabowski, a 007-es egérügynök veszélyes küldetésre vállalkozik: Pokyóból el kell hoznia egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. A macska–egércivilizációba helyezett akcióvígjáték a populáris zsánermozik kifordítása. A Macskafogóban kiérlelt sokrétű parodisztikus műfajkevercs nemcsak a magyar, hanem az egyetemes animációs film történetében is úttörőnek számít, a filmet bemutatása óta a mai napig kultikus rajongás övezi idehaza.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Salamon király kalandjai

Salamon ért az állatok és növények nyelvén ám ezt a képességét is csak csínytevésre használja. Legjobb barátja Tobi, a sivatagi róka, aki minden mókában hű társa. Mindeközben Jeruzsálem városa rendkívüli eseményre készül: Balkis, Sába királynőjének érkezésére. A terv a két fiatal összeházasítása. Ám mielőtt az esküvőre sor kerülne, Hadad, Edóm utolsó királyának a fia ront elő a tömegből, és esküt tesz, hogy apja bűnéért, Edóm lerombolásáért, bosszút áll Salamonon.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Ruben Brandt, a gyűjtő

Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban…

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Kojot négy lelke

Gauder Áron egész estés animációs filmje az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Műanyag égbolt

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült sci-fi, egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

Megtekintés a FILMION-n >>

blank
Fotó: NFI

Magyar kalandfilmek a FILMIO kínálatában: