Idén több héten át ünnepli a filmeket Miskolc legnépszerűbb fesztiválja

2004-ben rendezték meg az első CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, amely az azóta eltelt időben egyre híressebbé vált nemcsak az országban, hanem azon túl is. Húsz éve ünnepli a város a filmeket, ez idő alatt pedig hagyománnyá vált, hogy bő egy hétre igazi mozis hangulattal, a filmek szerelmeseivel, külföldi és hazai alkotókkal, lelkes nézőkkel telik meg Miskolc.

Fotó: CineFest

A tavalyi fesztivál fénypontjai

A tavalyi fesztiválon, Miskolcon mutatták be a velencei világpremier után egy nappal a Szegény párák című filmet, amely 11 Oscar-jelöléséből négyet díjra is váltott – köztük Emma Stone a legjobb színésznőnek járó díjat, Mihalek Zsuzsanna pedig a film látványtervezéséért járó elismerést kapta meg.

Fotó: CineFest

Szintén a CineFesten mutatták be Magyarországon először az Egy zuhanás anatómiája című filmet, amely a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart nyerte el az idei díjátadón.

A jubileumi CineFest programjai 2024-ben

Idén viszont a filmek és az alkotók mellett magát a fesztivált is köszöntik a szervezők. A 20. jubileumi év megünneplése éppen ezért nemcsak egy hétre korlátozódik majd ősszel, hanem áprilistól kezdve egész évben folyamatosan, különböző programokkal, eseményekkel várják a filmbarátokat.

blank
Fotó: CineFest

Május 10. és 12. között Kertmozi Fesztivál lesz a miskolci Csengey-kertben, ahol a CineFest utóbbi pár évének legsikeresebb magyar filmjeiből lesz látható válogatás. Június 7-én a CineGasztro program keretében, a Művészetek Háza előtti téren olasz ízekkel várják a közönséget, és az ételek mellé egy olasz vígjáték is felkerül az aznapi menüre.

Az idei fesztivált szeptember 6. és 14. között rendezik meg, jelenleg a filmek nevezési időszaka tart, a nagyjáték- és dokumentumfilmeké május 31-ig, a CineNew Wave pedig június 30-ig. A programokról folyamatosan kerülnek fel friss hírek a fesztivál weboldalára és Facebook-oldalára.

Induljatok miniszobor felfedezésre a közelben: