6+1 lenyűgöző cölöpsétány országszerte, ami festői tájakon vezet végig

Holtágak, ártéri erdők és lápvidékek mentén kalauzolnak végig minket hazánk lenyűgöző cölöpsétányai, amelyeken barangolva testközelből ismerhetjük meg a meseszép tájak páratlan élővilágát.

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

A szőke folyó egyik morotváját, valamint az azt körülölelő NATURA 2000 természetvédelmi területek flóráját és faunáját tárja fel előttünk a Kis-Tisza Ökocentrum, ahol testközelből ismerhetjük meg az itteni élővilágot. A Kenyérgyári-holtág vidéke számtalan halfaj, kétéltű, puhatestű, vízimadár és emlős otthona, amelyet 2,2 kilométeren keresztül barangolhatunk körbe egy vízi ösvényen. A festői tájon túl az ökocentrum területén konferenciaterem, kutató- és megfigyelőterem, oktatóterem és kiszolgálóegységek is várnak ránk, sőt akár vezetett túrákon is részt vehetünk.

4450 Tiszalök, Töltés u. 2. |  Weboldal

Fotó: Tarhos Ferenc

Ökopark, Sándorfalva

A Szeged melletti Sándorfalva határában szintén Natura 2000 védelem alatt álló területet ismerhetünk meg a fél kilométer hosszan elnyúló cölöpsétánynak köszönhetően. Szikes puszták, ártéri és homokerdők vidéke ez, ahol embernagyságú nádasban sétálva fedezhetjük fel a vízivilág csodáit. Ugyanis az elmúlt években a bivalyok itteni legeltetésének köszönhetően a terület szépen-lassan kezdi visszakapni a nyílt vízfelületét. Így hát nem ad meglepetésre okot, hogy utunk a bivalyok szárnyékától indul, majd a sétányon három, ülőalkalmatosságokkal felszerelt pihenőépületet is találhatunk, mígnem egy kilátó koronázza meg a sétány végét. Érdemes ide nyáron is visszatérni, hiszen ha szerencsénk van, akkor a meleg hónapokban a bivalyokkal is találkozhatunk, de a Nádas-tó strandján biztosan csobbanhatunk.

6762 Sándorfalva, Tópart utca 17.

blank
Fotó: Nádastó Szabadidőpark – Ökopark (Facebook)

Nádirigó tanösvény, Tiszakécske

A 200 évvel ezelőtt keletkezett Holt-Tisza partján kanyarog Tiszakécske 2500 méter hosszú tanösvénye, amely 10 állomáson keresztül mutatja be a látogatóknak a vidék természeti értékeit, illetve a város múltját. Vadregényes kalandunk az Ókécskei Sportcsarnok mellől indul, majd néhol 2–3 méter magas nádason át, a víz felett halad. A jól kiépített cölöpsétányon babakocsival és kerekesszékkel is bátran közlekedhetünk, ha pedig nagyobb túrára vágynánk, akkor a tanösvényen túl, jelöletlen útvonalakon az egész holtágrendszert is felfedezhetjük.

6060 Tiszakécske, Ókécskei Sportcsarnok

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Fényes tanösvény, Tata

A vizek városában, a Fényes-fürdő területén hajdanán hatalmas hozamú karsztforrások törtek fel, azonban a környéken zajló szénbányászat miatt egy időre kiapadtak. Majd miután megszűnt a kitermelés, a 2000-es évek elejétől újra működésbe léptek a karsztforrások, ezzel egy csodavilágot teremtve a városba. Napjainkban a vízben álló varázslatos erdőn keresztül egy 1,5 kilométer hosszú cölöpsétány vezet minket végig, ahol a kihelyezett interaktív információs tábláknak köszönhetően még közelebbről megismerhetjük a láperdők és a karsztforrások világát. Utunk során egy kilátóra is lelhetünk, ahonnan remek kilátás tárul elénk, míg a tanösvény végén a kalandvágyó kirándulókra kézi erővel működtethető komp és egy függőhíd is vár.

2890 Tata, Fényes Fasor | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Jakabházy Miklós

Fedezzétek fel Tata számos más kincsét is:

Teknős tanösvény, Dunakeszi

Izgalmas lápi környezetben, nem mindennapi építészeti megoldások között kalandozhatunk Dunakeszi nemrég létesült tanösvényén, ahol 900 méteren keresztül kacskaringózik a tőzegláp feletti pallósor. Rövid erdei sétát követően érhetjük el a láperdőt, ahol a klasszikus táblák helyett kisebb információs pontok, valamint nagyobb pavilonok sarkallják játékos ismeretszerzésre az ide érkezőket. Sőt, például kötélhíddal, mászófallal, kötélmászókával is találkozhatunk a sétányon, miközben a tőzegláp történetéről és élővilágáról tudhatunk meg minél többet.

2120 Dunakeszi, Nádas u. 6.

blank
Fotó: Evii Zoo

Tőzegmohás láprét, Szőce

Az Őrségben több láprét is található, ám mind közül a legértékesebb a Szőce-patak mentén elterülő lápok sorozata, amelyet a hely speciális mikroklímájának, sajátos talajviszonyainak, valamint tiszta, bővizű forrásainak köszönhetően csodálhatunk meg a mai napig. A fokozottan védett területen 34 növényfaj, 10 tőzegmohafaj él, amelyek között az utolsó jégkorszak utáni időszak jellemző növényritkaságai is felbukkannak. E páratlan környéken az 1 kilométer hosszú pallósort végigjárva megismerhetjük az ősrégi rétek kezelését, valamint a láprét nem mindennapi élővilágát is.

blank
Fotó: Lápok Háza – Őrségi Nemzeti Park (Facebook)

+1 Festetics-kastély parkja, Dég

Magyarország legnagyobb területű angolparkjában a láprétek felett húzódó cölöpsétányokat nem találunk, ám hiányérzetünket enyhíthetik az azok hangulatát megidéző gyalogoshidak. Ugyanis a Festetics-kastélyt körülölelő lenyűgöző tájképi kert egy 2 km hosszú, szerpentines tórendszert is magába foglal, ahol a vízfelületet festői hidak szelik át. Ezek egyike vezet a tórendszer közepén álló vörös téglás Hollandi-házhoz, amelyet egykoron csak dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni. A vörösen tündöklő házon és a romantikus fahidakon túl a káprázatos környezetben húzódó tóparti sétány több órás sétára invitál minket.

8135 Hunyadi János utca 11. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Békési József

Hazánk megannyi lenyűgöző fapallós ösvénnyel kápráztat el még minket: