Egy párját ritkító építészeti gyöngyszem: A legendás Párisi Udvar története

A Ferenciek tere egyik legmutatósabb és legmeghatározóbb épülete igazán izgalmas történetet tudhat magáénak: az ország első, modern értelemben vett üzletháza ugyanis nem kevés átalakításon és funkcióváltáson ment keresztül, míg eljutott mai pompájához.

Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook

A ma látható impozáns épület helyén korábban egy szintén mutatós ház állt: a Pollack Mihály tervei alapján felhúzott épület 1817-re készült el. Az ország első üzletházának építtetője báró Brudern József volt, aki egy addig soha nem látott vásárhelyet álmodott meg.

Az épület a nevét francia nagytestvéréről kapta, ugyanis az építész a földszinti üzletsori átjárót a párizsi Passage des Panoramas alapján tervezte meg, így már az 1820-as években Párisi-udvarként és Párisi-házként emlegették.

Az eredeti épület karbantartás hiánya miatt hamar elveszítette egykori pompáját, aminek következtében az 1900-as évek végén majdnem teljesen le is bontották. Az óriási, romos terület egészen 1906-ig állt elhagyatottan, amikor is a Belvárosi Takarékpénztár megvásárolta, hogy itt építhesse meg új irodáit.

Az új, ma is látható épület építője a kor elismert építésze, Schmahl Henrik volt, aki meghagyta az eredeti épület földszinti kialakítását, így továbbra is egy nyitott átjáróházként funkcionált, benne üzletekkel. Az épület többi emeletén, a Belvárosi Takarékpénztár irodái mellett apartmanok kaptak helyet, melyeknek lakói először tesztelhették a külföldön már nagy népszerűségnek örvendő modern újítást: a liftet.

Az elképesztően gazdagon díszített, részben mór, részben szecessziós stílusjegyeket viselő épületen a kor legmeghatározóbb iparművészeinek munkái is megjelentek. A kovácsoltvas elemekért Jungfer Gyula, az üvegkupoláért és a mozaikokért pedig Róth Miksa felelt, illetve Zsolnay-kerámiák is helyet kaptak a homlokzaton.

blank
Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook

A már megépítésekor is nagy sikernek örvendő, gigantikus épületet – a háború pusztításait csodamód elkerülve – államosították, amely során a belső terek díszítését lebontották vagy leegyszerűsítették. Az 1960-as években az épület az IBUSZ tulajdonába került, majd az évek során egyre romló állapotok miatt a 2000-es évek végére már csak egy omladozó, koszos átjárónak számított, amivel át lehetett vágni a Váci utca és a Ferenciek tere között.

Hosszas várakozás után, végül 2016-ban kezdődött meg az épület teljes körű renoválása, amely során kívül-belül felújították az épület minden egyes részét, ezzel visszaadva neki eredeti pompáját. Falain belül jelenleg a Párisi Udvar Hotel üzemel, az egykori átjáró területén pedig a a Párisi Passage Café & Restaurant várja azokat, akik egy finom kávét vagy egy nem mindennapi ebédet fogyasztanának el a legendás épületben.

Időutazás a Párisi Udvar történetében fotókon keresztül:

blank
Az eredeti Brudern-ház / Fotó: Wikipédia
blank
Az épület 1912-ben / Fotó: Fortepan / Schoch Frigyes
blank
Az épület 1912-ben / Fotó: Fortepan / Schoch Frigyes
blank
A háború pusztításának nyomai / Fotó: Fortepan / Vörös Hadsereg
blank
Az épület 1956-ban / Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
blank
Az 1960-as évek / Fotó: Fortepan / 1966 Középületépítő Vállalat – Kreszán Albert – Koczka András – Kemecsei József
blank
Az 1980-as évek / Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán
A Párisi udvar napjainkban / Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook
blank
Róth Miksa üvegablakai / Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook
blank
A Párisi udvar belső tere / Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook

Ha a környék többi épületének történetére is kíváncsiak vagytok: