Az ókori Római Birodalom nyomában: 5 kihagyhatatlan látnivaló a történelem szerelmeseinek

Az I–V. század között hazánk nyugati része Pannónia néven a Római Birodalom fennhatósága alá tartozott, s az ország keleti, barbár vidékétől a Duna alkotta határ, a „limes” választotta el. A római kultúra egyik legjelentősebb bölcsője jött létre ezekben az évszázadokban, amelynek emlékeire még a mai napig rácsodálkozhatunk a Dunántúl településeit járva.  

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Nem csupán az ország, hanem a világ egyetlen, teljesen rekonstruált római templomban működő múzeuma az Iseum Savariense, amely a Római Birodalom mindennapjait tárja fel a látogatók előtt. 1955 őszén egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtak rá Szombathelyen az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira, amelyet egy 4 éven át tartó ásatást követően hoztak a felszínre. A helyreállított szentély 2011 óta működik ókori vallástörténeti múzeumként, ahol interaktív formában mutatják be a régészeti leleteket. A múzeum a téli időszakban, vagyis március 31-ig csak a Szombathelyi Képtár recepcióján jelzett látogatási szándék esetén nyit ki.

9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 6-8. | Weboldal | Facebook

Fotó: Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Facebook)

Gorsium Régészeti Park

Székesfehérvártól csupán 10 kilométerre lelhetünk rá a Gorsium-Herculia nevű romai kori városra, amely hazánk egyik legjelentősebb ókori római romterülete. Az I. század közepétől katonai erődítés állt itt, majd a II. század elején épült meg a város, amely Pannonia egyik leggazdagabb településévé vált. Izgalmas múltját pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a római polgárjoggal rendelkező városlakók között számos híres császár is megfordult.

Napjainkban a Szent István Király Múzeum által kezelt állandó és időszaki kiállításoknak köszönhetően egy szempillantás alatt tárul elénk az ókori élettér. Az itteni utcák, felújított épületek és belső terek között útikönyv és audio guide kalauzol végig minket, míg a látványraktárban interaktív módon mesélnek a provincia mindennapjairól és tárgyi emlékeiről.

8121 Tác | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Cella Septichora Látogatóközpont

A II. században alapították Pécs mai belvárosának területén Sopianae városát, amely a római fennhatóság idején egyre jelentősebbé vált, mígnem mára páratlan kulturális emlékként hivatkoznak temetőjére. Ugyanis a római kori város ókeresztény lakosságának nekropoliszát még napjainkban is láthatjuk a Dóm tér alatti Cella Septichora Látogatóközpontban. A komplexum által felsorakoztatott ókori sírkamrák az Olaszországon kívül feltárt nekropoliszok között a méretüket és a gazdagságukat tekintve a legjelentősebbek. A világörökségi helyszín területén egy különálló szigetként áll szintén az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utcai sírépítmények, amelyek közül jelenleg csak a mauzóleum látogatható.

7621 Pécs, Sétatér | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Világörökség Pécs – World Heritage Pécs (Facebook)

Mithrász-szentély

A római császárkor legnagyobb isteneként tartották számon a bölcsesség, igazság és a hit istenét, Mithrászt, akinek a tiszteletére emelt szentélyek az II–IV. században élték a fénykorukat a Római Birodalomban. A perzsa Napisten nevéhez köthető templomok igazából természetes barlangok vagy hosszúkás alakú, félig földbe vájt üregek voltak, egy-egy Mithrász-domborművel a végükön. Hazánkban a négy Mithrász-szentély közül az egyikre Fertőrákoson bukkanhatunk rá, ahová a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon keresztül juthatunk el. Ifj. Storno Ferenc és Malleschitz György 1866-ban fedezte fel az itteni szentélyt, amelynek a belsejébe rejtett dombormű szinte megegyezik a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképpel. A szentély áprilistól szeptember végéig tart nyitva, viszont különböző, előre egyeztetett programok során nyitva tartási időn kívül is látogatható.

9421 Fertőrákos, 8526 8a. | Weboldal

blank
Fotó: fertorakos.hu

Scarbantia Régészeti Park

Sopron belvárosának ellipszis alakja szintén az ókori rómaikhoz vezethető vissza, ugyanis IV. századi elődjének, a rómaik által alapított Scarbantia-nak a mai napig velünk élő öröksége. Hisz az általuk épített, és az évszázadok során háromvonalúvá gyarapodó, illetve védelmi funkciókat is betöltő falgyűrűnek hosszú szakaszait a mai napig láthatjuk a városban. Ezek között a Városház utcában rejlik a római kori romkert, amelyet az 1970-es és 1980-as években folytatott régészeti feltárásoknak köszönhetően hoztak létre. Ekkor a II. századból származó városi út, római kori lakóház és bronzműves műhely került a felszínre.

9400 Sopron, Városház u. 6.

blank
Fotó: Sopron Régió – Tourinform Sopron (Facebook)

Fedezd fel az ókori római emlékekben dúskáló Óbuda látnivalóit is: