5 mesebeli szurdok a Bakonyban, ami hűs, vadregényes kirándulásra hív

A Dunántúli-hegység karsztos röghegysége a változatos tájakban gazdag Bakony, amely megannyi kincse mellett nincs híján vadregényes, izgalmas túrákat ígérő szurdokoknak. Fedezzétek fel a hegység patakok által vájt, mesébe illő szorosait, ahová a nagy nyári hőség elől is elmenekülhettek.

Gaja-szurdok

Bodajk és Fehérvárcsurgó között, a Bakony keleti szélénél rejlő festői szurdok könnyű túrát ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Vadregényes barangolás során dús erdő keresztezi utunkat, a Gaja-patak felett romantikus hangulatú hidak futnak át, miközben magasra törő sziklák fogják közre a völgyet. A szurdokban vezető körtúránk a Pisztrángos-tavi pihenőhelynél kezdődik, majd innen az egykori Ádám-Éva tölgyfákhoz vezet. Ligetes erdőben érhetjük el az apróbb barlangok világát, ahol a mendemondák szerint hajdanán betyárok húzták meg magukat: így nem véletlen, hogy Sobri Jóska nevét viseli az egyik. Végül a Károlyi-kilátónál gyönyörködhetünk a pompás panorámában, s mielőtt visszatérnénk a kiindulópontunkhoz, az Alba Regia-forrásnál pihenhetünk meg.

Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Cuha-szurdok

A Cuha-szurdokban a bővizű Cuha-patak, völgyhidak, alagutak, via ferraták, mászófalak, zúgók, medencék, sziklatornyok, valamint barlangok varázslatos és egyben igencsak kalandos tájékára csöppenhetünk. A Vinye vasúti megállótól nem messze vághatunk bele a 13 km hosszú körtúránkba, amely kezdetén, a Cuha-patak túlpartjára átérve azonnal egy szép pihenőhely vár ránk. Ezt követően válik utunk igazán izgalmassá, hisz szorosan a patak mentén haladva, folyton-folyvást gázlókon, patakokon kelünk át. Lassan a völgy is összeszűkül, miközben túránkat a sziklafalban megbújó barlangok, a gyönyörű vonalvezetésű vasút viaduktja, alagutak színesítik, mígnem elérjük a Kopasz-hegyre vezető meredek kaptatót. Ha felkapaszkodtunk a hegy gerincére, akkor a nehezén már túl vagyunk, hiszen innentől nagyrészt mesebeli tisztások, mezők kalauzolnak minket vissza a vasútállomáshoz.

blank
Fotó: Pleszinger László

Kőmosó-szurdok

A Bakony egyik legrövidebb, ám páratlanul látványos szurdoka a Kőmosó-szurdok, amelynek felfedezése csupán 20 percet vesz igénybe. A cseszneki vártól egy kőhajításnyira lelhetünk rá a mészkősziklák közé ékelt, rendkívül szűk szorosra, az annak alján felcsillanó parányi vízesésekre, a buja növényzet szorításában csobogó patakra, valamint a gazdag formavilággal büszkélkedő sziklaképződményekre. E lenyűgöző természeti kincseket a szurdok egyik zöld leveles indákkal borított párkányáról csodálhatjuk meg, miközben felettünk a cseszneki Várhegy magasodik. Utunk végén pedig egy 30 méter hosszú barlangüreget, a Kecske-liket is szemügyre vehetjük.

blank
Fotó: Békési József

Ördög-árok szurdok

A Bakony egyik legsokszínűbb arcát tárja ki előttünk az Ördög-árok szurdok vidéke, ahol túránk első fele szántóföldeken, panorámás legelőkön halad végig, míg hátunk mögött a cseszneki vár vonalai sejlenek fel. E nyílt táj után ereszkedünk le szépen, lassan a szorosba, ahol az elvarázsolt erdőben, mohás kövek, hatalmas sziklák, kisebb barlangok, valamint csordogáló patak vár ránk a fák ölelésében. Itt találhatunk rá nemcsak a szurdok, hanem az ország egyik legszebb kincsére is, a mohával borított Ördög-gátra, amely egy apró vízeséssel ékesített természetes sziklaakadály. Mindezeket igencsak változatos terepen fedezhetjük fel, hiszen hol a mészkőfalba rögzítettet lépőfokokon, hol pedig a víz feletti monumentális sziklákon lépdelve járhatjuk végig a szurdokot.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Kerteskői-szurdok

Bakonybél mélyén bújik meg a Rómer Flóris Emlékúton megközelíthető, 300 méter hosszú szurdok, ahol 30–40 méter magas, meredek, mohával fedett sziklafalak szegélyzik a helyiek által csak Gugyorként emlegetett Gerence-patak által vájt völgyet. A szurdokbeli túránkat oly buja növényzet kíséri végig, mintha ember soha nem tette volna be lábát e tündéri tájékra, ahol a vízmosás rögein, akár hatalmas szikladarabjain bukdácsolva, kidőlt fákat átugrálva hódíthatjuk meg a szurdokot. Túránk egy pontján a szoros feletti sziklák egyikén pillanthatjuk meg az Oltár-követ, amely egykoron pogány szertartások színhelyeként szolgált, illetve tőle nem messze a Judit-forrást is láthatjuk. De ha erre járunk, akkor ne hagyjuk ki a Borostyán- és Szent-kutat, valamint a bakonybéli kálváriát sem.

blank
Fotó: Solymos Ákos fotó blog

A térség további lenyűgöző látnivalóiról itt olvashattok: