17 zseniális Oscar-jelölt film 2023-ból a Netflixen, az HBO Maxon és a többi szolgáltatónál

Nemrégiben kihirdették, hogy kik kapták az Oscar-jelöléseket 2023-ban. Összegyűjtöttük nektek, hogy mely filmeket találhatjátok meg a magyarországi streamingszolgáltatók (Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime) kínálatában.

Oscar 2023 jelöltek
Austin Butler a legjobb férfi főszereplő kategória jelöltje az Elvis c. filmben

Oscar-jelölt filmek a Netflixen:

Nyugaton a helyzet változatlan

A Nyugaton a helyzet változatlan egy fiatal német katona lebilincselő történetét meséli el az I. világháború nyugati frontján. Paul és társai a saját bőrükön tapasztalják meg, hogyan változik a háború kezdeti eufóriája kétségbeeséssé és félelemmé, miközben a saját és társaik életéért küzdenek a lövészárkokban. Edward Berger rendező filmje Erich Maria Remarque azonos című, világhírű bestsellerén alapul.

Pinokkió

A lenyűgöző, zenés stop-motion filmben Guillermo del Toro Oscar-díjas filmrendező újragondolja az életre kelt fabábú klasszikus meséjét.

A tengeri fenevad

Egy olyan korszakban, amikor a tengerek rémisztő vadállatoktól hemzsegtek, a szörnyvadászokat hősökként ünnepelték – és a legnagyobb becsben Jacob Hollandot tartották. Ám amikor az ifjú Maisie Brumble elrejtőzik legendás hajóján, Jacob váratlan szövetségesre talál. Együtt indulnak neki a nagyszabású utazásnak ismeretlen vizeken, hogy történelmet írjanak.

Szöszi

A Marilyn Monroe-ról készült fiktív portré merészen új megvilágításba helyezi a hollywoodi legenda életét – és azt, milyen árat kellett fizetnie a hírnévért és a sikerért.

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

Benoit Blanc, a világhírű nyomozó Görögországba utazik, hogy felgöngyölítsen egy új rejtélyt, melyben egy milliárdos és az ő eklektikus baráti társasága szerepelnek.

Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája

Az elismert újságíró és dokumentumfilmes hősies önvizsgálatot tart, hogy megbékéljen a múlttal, a jelennel, valamint identitásával.

Oscar jelöltek 2023

2023-ban Oscarra jelölt filmek az HBO Maxon:

Elvis

Baz Luhrmann rendező látványos filmjében Elvis Presley története talányos menedzseréhez fűződő bonyolult kapcsolatának tükrében elevenedik meg, és mutatja be a legenda életének több mint 20 jelentőségteljes évét.

Batman

A bűn elleni küzdelem második évében Batman a saját családjához vezető korrupciós ügyet tár fel Gotham Cityben, miközben Rébusz, a sorozatgyilkos nyomába ered, aki Gotham elitjét veszi célba, s egyúttal új szövetségekbe kényszerül.

Navalnij

Egy bátor politikus és aktivista ellenállásának története az őt elhallgattatni próbáló kormánnyal szemben, egyúttal megemlékezés az államférfi demokráciáért folytatott véget nem érő harcáról Daniel Roher rendezőtől.

Oscar-esélyes filmek a Apple TV+-on:

Top Gun: Maverick

Miután több mint harminc évet szolgált a flotta egyik legjobb pilótájaként, Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) most a neki leginkább megfelelő helyen van: vakmerő tesztpilótaként egyre feljebb teszi a lécet, és ügyesen kitér az előléptetés elől, amely földi szolgálatra kötelezné. Amikor egy osztagnyi Top Gun növendéket olyan különleges küldetésre kell kiképeznie, amilyet élő pilóta még nem látott, Mavericket összehozza a sors a Rooster hívójelű Bradley Bradshaw hadnaggyal (Miles Teller, Whiplash), aki nem más, mint Maverick néhai barátjának, Nick Bradshawnak, azaz Goose-nak a fia.

Minden, mindenhol, mindenkor

Megállíthatatlan fenyegetés készül elsöpörni az összes multiverzumot, de talán nincs minden veszve. A létezésünket fenyegető sötétségnek ugyanis van valaki, aki képes útját állni: egy középkorú, kínai bevándorló, Evelyn (Michelle Yeoh). A bökkenő csak az, hogy a mosodatulajdonosnak jelenleg nincs ideje ilyen apróságokon aggódni, mivel azzal van elfoglalva, hogy időre befejezze az adóbevallását.

A kiút

Jennifer Lawrence egy Lynsey nevű katonát játszik, aki éppen azzal küzd, hogy visszaszokjon a New Orleans-i életéhez egy traumatikus sérülést követően. Megismerkedik egy helyi szerelővel, Jamesszel (Brian Tyree Henry), és a két ember között váratlan kötelék kezd kialakulni.

Oscar esélyesek 2023

A kisfiú, a vakond, a róka és a ló

Ebben a gyönyörű animációs filmben Charlie Mackesy legsikeresebb könyve kel életre.

Oscar-jelölt filmek a Netflixen, az HBO Maxon

2023-as jelöltek a Disney+-on:

Pirula panda

A Disney és a Pixar „Pirula Panda” filmje bemutatja Mei Lee-t, a nyűgös 13 évest, aki a kötelességtudó lány és a kamaszkor káosza közt vergődik. Védelmező édesanyja, Ming soha nincs messze tőle – ez a tinédzsernek sajnálatos tény. És mintha az érdeklődési körének, kapcsolatainak és testének változtatása nem lenne elég, amikor túlságosan izgatott lesz (vagyis gyakorlatilag mindig), vörös óriáspandává “puffad”!

Fekete párduc 2.

A wakandaiak védik a népüket a T’Challa király halála utáni beavatkozástól.

A szerelem tüze

Két vulkanológus története, akik abban a tűzben haltak meg, amelyet egy életen át kutattak.

Oscar-jelölt filmek az HBO Maxon, a Netflixen,

Az Amazon Prime is rejt egy jelölést:

Argentína, 1985

Az Argentína, 1985 történetét Julio Strassera, Luis Moreno Ocampo és hősies fiatal csapatuk ihlette, akik egyenlőtlen harcot vívtak a folytonos fenyegetés alatt, mégis vették a bátorságot, és vádat emeltek Argentna legvéresebb katonai diktatúrája ellen, hogy szinte esélytelenül, az idővel versenyt futva igazságot szolgáltassanak a katonai junta áldozatainak.

blank

Időközben már megvannak az Oscar-nyertesek 2023-ban, íme: