Téli barangolás Lillafüreden: 9 csodálatos látnivaló a Bükk festői ékszerdobozában

A Szinva és a Garadna folyó találkozásánál terül el Lillafüred, a Bükk meseszép tájakban gazdag vidéke. A Palotaszálló és a Hámori-tó mára már a miskolci városrész szimbólumává vált, azonban ezeken túl is számtalan természeti értéket, tanösvényt, látnivalót rejt magában Lillafüred.

Fotó: Horváth Csongor

Lillafüredi tanösvény

Lillafüred ikonikus látnivalói mentén vezet minket végig a Lillafüredi tanösvény, ami az Anna-barlangtól, illetve Magyarország legnagyobb vízesésétől, a 20 méter magas Szinva-vízeséstől indul. A zuhatag melletti Anna-barlangot érdemes belülről is megcsodálni, majd a Palotaszálló alatti függőkerten át folytatjuk tovább rövid túránkat. Szinte félúton kell felkapaszkodnunk a hegyoldalra, így kitérve a Patrona Hungariae-szoborfülkéhez, valamint a Limpiászi-kereszthez. Végül a patak völgyébe visszatérve lassan megérkezünk a tanösvény végpontjához, a Lillafüredi Libegőhöz. Ezt az útvonalat a piros és zöld, majd a sárga-piros vízszintes vonalakat követve tehetjük meg, miközben az állomásokon megismerjük a városrész nevezetességeinek, természeti értékeinek történetét.

Szinva-vízesés. Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt. (Facebook)

Az impozáns Palotaszálló mellett apró, bájos szálláshelyeket is rejt a Bükk:

Oxigén sétaút

A Lillafüredi Libegő által kínált tériszonyos, ám egyben szemünket gyönyörködtető élményt vétek lenne kihagyni. De már csak azért érdemes befizetni egy útra, mivelhogy a libegővel juthatunk el legegyszerűbben az Oxigén sétaút kezdőpontjához, a Jávorhegyre. Itt az erdei kis büfétől veszi kezdetét a 4,3 kilométeres körtúránk, amely során a Bükk gazdag természeti kincseiről, állat- és növényvilágáról tudhatunk meg minél többet. Emellett a kirándulás során nemcsak tudásunkat bővíthetjük, hanem álomszép emlékképeket is elraktározhatunk. Az erdő mélyén a Szent István- és Hajnalka-forrásra lelhetünk rá, valamint a Fehérkőlápáról letekintve a Szinva-völgy, illetve a szemközti hegyoldalak ámulatba ejtő panorámája varázsolhat el minket.

Fotó: Lillafüredi Libegőpark (Facebook)

Hétmérföldes Meseút

Szeptember óta Lillafüredet már egy mesebeli tanösvényen, a Hétmérföldes Meseúton is bejárhatjuk, a Mária- és az Erzsébet-sétányon barangolva. A 2,5 kilométer hosszú túránkat az aranyos faházikókba rejtett mesék, azokhoz kapcsolódó beszélgetésindító kérdések, valamint játékos feladatok kísérik végig. A kalandokat, illetve mókás és komolyabb pillanatokat egyaránt ígérő kirándulás a Medvetalp Bisztróból indul, ahol kikérhetjük a titkos térképet és a mindent nyitó kulcsot. Ezt követően 7 állomáson keresztül élvezhetjük Lillafüred szépségeit, a Limpiászi-keresztet és a Herman Ottó Emlékházat is érintve utunk során.

Fotó: Hétmérföldes Meseút Lillafüred (Facebook)

Szent István-barlang

A különleges oldásformákat, lenyűgöző cseppkőképződményeket rejtő Szent István-barlangban a téli időkben talán még melegebb van, mint kint, hisz a barlang hőmérséklete egész évben 10°C. A karsztosodó középső-triász mészkővel befoglalt üregeket 170 méter hosszan, egy félórás tárlatvezetés során fedezhetjük fel, egy jól kiépített, megvilágított útvonalon. A barlangot járva hol meseország karakterei között érezhetjük magunkat, míg máshol a cseppkőképződmények a budapesti Mátyás-templomig repítenek el minket. A megannyi formájú, fantáziánkat megmozgató cseppköveket az egész órakor induló vezetett túrák során tekinthetjük meg, a hét minden napján.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (Facebook)

Zsófia-kilátó

A báró Vay Béla borsodi főispán feleségéről, gróf Teleki Zsófiáról elnevezett eredeti kilátó már 1900-ben Lillafüred díszeként állt a Palotaszálló mellett. Így a Szűcs Sándor miskolci mérnök által tervezett messzelátó már a XX. század első felében belopta magát a túrázók szívébe, sőt még a világháborúk megpróbáltatásait is túlélte. Az 1950-es években azonban a lillafüredi Szikla nevű légvédelmi központ építésekor a helyére antennát telepítettek, s emiatt lebontották a kilátót. Így egészen 2022-ig kellett várnunk, hogy az egykori Zsófia-kilátó korhű másából újra – vagy sokan először – megpillanthassuk a Szinva- és Garadna-völgy kincseit.

Fotó: Horváth Csongor

Molnár-szikla

A Szinva tanösvény egyik lenyűgöző, mendemondákkal tarkított állomása a Molnár-szikla, ahonnan mesés panoráma nyílik a Szinva völgyére, ahol a világháborúk között kettő vízi malom is őrölt. Így talán nem véletlen, hogy a szikla tetején álló kereszthez fűződő legendák mind a molnárlegények és -lányok szerelméről regélnek. A legkorábbi, 1846-os mese szerint egy megcsalt öreg molnár vetette magát a mélybe a szikláról. De szintén szólnak népi históriák egy olyan molnárlegényről, akinek a szerelmét a molnárné nem viszonozta, s emiatt a halált választotta. Ám mind közül a leggyakrabban említett történet szerint a kereszt annak a szegény molnárfiúnak és gazdag molnárleánynak állít emléket, akik a szikláról ugrottak a völgybe, mert szerelmük nem bontakozhatott ki.

Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt. (Facebook)

Lillafüredtől 20 percre Miskolc látnivalóit sem érdemes kihagyni:

Szeleta-barlang

Szintén a Szinva tanösvény egyik állomása a Szeleta-barlang, amely Európa egyik legjelentősebb őstörténeti és egyben a hegység leggazdagabb ősrégészeti lelőhelye. Kadic Ottokár 1906-ban itt fedezte fel azokat a babérlevél-alakú lándzsahegyeket, a 130 ezer évtől 20 ezer évig itt élt emberek leleteit, amelyek által először bizonyíthatták az ősember jelenlétét Magyarországon. Az 1947-ig tartó, 10 nagyszabású kutatás során sorra kerültek elő a jégkorszakban élt állatok maradványai, mint például barlangi oroszlánok és gyapjas orrszarvúak csontjai, illetve a bábonyi-szeletai kultúra jelenlétét bizonyító leletegyüttesek. A barlang monumentális csarnokát egy lámpa segítségével járhatjuk be, majd onnan kiérve, a nyílás feletti sziklaperemről káprázatos kilátás tárul elénk Lillafüredről.

Fotó: Lillafüred Online (Facebook)

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Télen sem kell hiányolnunk a zakatoló szerelvényeket, amelyek Lillafüred leglátványosabb pontjain vezetnek át minket, erdőkön, alagutakon átsuhanva. Ha már mind a 10 lábujjunk megfagyott a bakancsunkban, érdemes felkeresni az egyik megállóját, hisz a fűtött, zárt kocsijaikban gyorsan kiolvaszthatjuk őket. A Miskolcról induló erdei kisvasút a városi környezetből érkezik meg a Szinva és a Garadna völgyébe, ahol először a Hámori-tó partján kanyarog, majd elvisz minket az Újmassai őskohóig, a pisztrángtelepig, és végül Garadnánál fejezi be az útját.

Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Vendéglő a Pisztrángoshoz

Hoitsy György és felesége, Rieger Ágnes 1982 óta vezetik a lillafüredi pisztrángtelepet, ahol 1991-ben nyitották meg szezonális erdei halsütödéjüket. Az országos hírűvé vált halsütöde mára már túlnőtte magát, s ennek köszönhetően született meg a Vendéglő a Pisztrángoshoz. Az egész évben nyitva tartó halas étteremben a klasszikus, egyben sült pisztrángok mellett pontyból, kecsegéből és harcsából készült ételeket is találhatunk, olykor teljesen új köntösbe csomagolva. A szemet gyönyörködtető, ízlelőbimbóinkat kényeztető fogásokat mind-mind saját kezűleg készítik, az ízekért pedig az étterem fűszerkertjének növényei felelnek.

3517 Miskolc III.ker Újmassa 01177/1 hrsz. | Weboldal | Facebook

Fotó: Vendéglő a Pisztrángoshoz (Facebook)

Lillafüreden túl még számos téli kirándulóhelyre lelhetünk az országban: