9+1 nagyszerű Márton-napi mulatság az ország legkülönlegesebb helyszínein

November második hétvégéjén a Márton-napi mulatságok kerülnek főszerepbe, hiszen országszerte szerveznek libalakomával egybekötött borkóstolókat, amelyekhez még a borvidékek bebarangolásának élménye is társul. Mutatjuk, merre induljatok!

Márton-napi pincejárás a Pannonhalmi borvidéken

November 11. és 13. között a Pannonhalmi borvidék több településén is újra nyitott pincék várják a minőségi borok szerelmeseit. A borvidék hét meghatározó pincészete változatos borkóstoló programokkal és 2022-es újborokkal készül a háromnapos eseményre. A tervek szerint pénteken ráhangolódhatunk majd a hétvégére, hogy könnyebb legyen a szombati erős menet, amit vasárnap levezethetünk némi Márton-napi specialitással. Az utazást a menetrendszerűen induló buszos körjárat biztosítja a látogatók számára, így elkerülve az autózást.

Fotó: Getty Images

Tali Tállyán

Idén másodszorra, november 11. és 13. között ismét összefognak Tállya lakói és borászai, hogy egy hétvégére vendégül láthassák az ország borkedvelőit. A Tokaji borvidék szívében található, romantikus kis faluban csaknem minden helyben tevékenykedő borász megnyitja majd ajtaját, ezzel pedig nagyra becsült borait a turisták előtt. A falu közepén található Oroszlános Borbirtok éttermében egész héten megkóstolhatjuk a Márton-napi ételeket, a hétvégén pedig kötetlen, svédasztalos pezsgős reggelivel készülnek a látogatóknak. A gyerekek szórakoztatásáról egész hétvégén a Szabad Kézzel Alkotó Tér gondoskodik.

Márton-nap a zsámbéki Szuszogó pincesoron

November 12-én Márton-napi mulatságra invitálnak benneteket a zsámbéki Szuszogó pincesorra. A borünnep alkalmából együtt ünnepelhetitek meg a Nyakas-hegyi pincészetek borászainak munkáját és megkóstolhatjátok különböző minőségi boraikat egy igazán különleges helyszínen. Ez alkalomból összesen 11 helyi pince nyitja meg kapuit a nagyközönség számára és ad helyet ugyanennyi Nyakas-hegyi borászatnak, hogy bemutathassák boraikat. Az ételekről a Zsambqq barbeque közösség, a hangulatról pedig a Schwab’N Roses gondoskodik.

Fotó: Nyakas-hegyi borút Facebook

Márton-napi Nyitott Pincék Bajon

Fedezzétek fel a Neszmélyi borvidéket és látogassatok el Bajra, ahol Márton-nap alkalmából újra megnyitják kapuikat a helyi borospincék. November 11-én és 12-én már a 2022-es újborokkal, finomságokkal és libaságokkal várja a látogatókat nyolc baji borászat, név szerint a Borboléta Pincekert, a Hauzer Bormanufaktúra, a Kisbaka Családi Borbirtok, a Lali Pince, a Stróbl Borház, a Turay Családi Pincészet, a Wéber Családi Pince és a Schwáb Pince. Érkezés előtt mindenképp érdemes asztalt foglalni!

Fotó: Baji Boros Pincék Facebook

Márton-napi Libalakoma a Skanzenben

Számos népszokás, hiedelem és finomság fűződik a Márton-naphoz, ezért nem meglepő, hogy a Szentendrei Skanzenben is izgalmas programkavalkáddal készülnek a november 12-i hétvégére. A kétnapos rendezvényen lesz lámpás felvonulás, kézműveskedés, borkóstolás, a Skanzen Étteremben Márton-napi svédasztalos és á la carte menüsorral készülnek a látogatóknak. Emellett őszi csemegéket felvonultató kézműves vásárban nézelődhetünk, a kisebbeknek pedig játékokkal és mesemondással kedveskednek. Asztalt akár a rendezvény ideje alatt is foglalhattok!

2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | Weboldal

Fotó: Skanzen Facebook

Szent Márton-napi lámpás felvonulás

A november 11-i hétvégén nemcsak Budapestet, de a Balaton környékén is Márton-napi programkavalkádra számíthatunk, a főbb városokat pedig az ünnepre jellemző finomságok illata lengi be. Ez alkalomból november 11-én Keszthelyen 17 órakor veszi kezdetét a Szent Márton-napi lámpás felvonulás. Az ünnepségnek a Festetics-kastély parkja, illetve a város Fő tere ad otthont. A program során lovaskocsikázhatunk, részt vehetünk kézműves foglalkozásokon, lámpás libaterelésen és gesztenyesütésen, de még Márton-napi lámpást is készíthetünk.

Fotó: Helikon Kastélymúzeum Facebook

Tagyon-hegyi nyitott pincék

A Tagyon-hegyi dűlőket is érdemes célba venni, amennyiben a Márton-napi hétvégét egy természetközeli helyen, kicsit nyugodtabb hangulatban töltenénk el. November 12-én a Tagyon-hegyi nyitott pincék várnak bennünket nagy szeretettel 11 és 18 óra között, újborkóstolással, meghitt hangulattal, balatoni panorámával és természetesen az elmaradhatatlan libafinomságokkal.

Fotó: Tagyon-hegyi Nyitott Pincék Facebook

Gyenesdiás Márton-napi Kultúrest

Ha mindezek után maradt még bennetek spiritusz, akkor vegyétek Gyenesdiás felé az irányt, ahol november 12-én 18 órától készülnek nektek egy táncházzal megfűszerezett kultúresttel. A Gyenesdiási Márton-napi Kultúrest keretében a Harangláb Együttes muzsikájával, fergeteges táncházzal, lampionos felvonulással, újborkóstolással és libasülttel kerekítenek felejthetetlen hangulatot. A program a helyi iskolások hagyományos lampionos felvonulásával indul, ezután következik az újbor kóstolása, illetve a libasültek kiosztása, végezetül pedig a szórakozás lesz főszerepben.

8315 Gyenesdiás, Kossuth Lajos utca 91. | Weboldal

Ha Gyenesdiáson jársz, mássz fel a Festetics-kilátóba a gyönyörű panorámáért! / Fotó: Györkő Zsombor

Márton Napi Libanapok

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. Ennek örömére még két napig csatlakozhattok a Velence korzóján szervezett Márton Napi Libanapokhoz. Az esemény szervezésében olyannyira biztosra mentek, hogy néhány héttel előre hozták a programot, így október 28-tól egészen november 1-ig kóstolhattok újborokat és jellegzetes Márton-napi finomságokat. A nyár ugyan elmúlt, de jöhetnek a velencei libanapok!

2481 Velence, Tópart utca | Weboldal

Fotó: Velence Korzó Facebook

+1 NEMSZÜRKE November

Ez a hétvége ugyan leginkább a Márton-nap körül forog, de november 12-én nem csak emiatt érdemes ellátogatni a Balatonra. A Balaton-felvidék legkisebb tanúhegyének lábánál, a meghitt hangulatú Jelenréten ugyanis szuper programokkal készülnek erre a napra. A NEMSZÜRKE November keretein belül lehetőségetek lesz részt venni kreatív workshopokon, vezetett túrákon járhatjátok be a hegyesdi várromot és szabadtéren grillezhettek. Emellett egész napos beszélgetést és játékot ígérnek a Jane Goodall Intézet képviselőivel. Az esemény családi programnak is tökéletes, a részvétel viszont regisztrációhoz kötött.

8296 Hegyesd, Várdomb dűlő | Weboldal

Fotó: jelenrét Facebook

Mutatunk néhány szuper szálláshelyet a Balatonnál: