Íme a legjobb programok a héten a Balaton partján – 2022. június 20-26.

Hétről hétre egyre több program vár benneteket a Balaton partján. Koncertek, bortúrák, fesztiválok, átevezés – ezek közül válogattunk nektek.

Programok a Balaton északi partján

XVIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek (egész héten)

A Levendula Hetek célja: egy kis időre Tihanyba, a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvárába hívni ennek a csodálatos növénynek a kedvelőit, vigyék hírét annak, hogy itt már száz éve is szerették a levendulát.

Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia fotókiállítása (egész héten, Balatonfüred)

Pályi Zsófia fotográfus által készített, a “Balaton, a magyar tenger” fotósorozat bejárta a nemzetközi sajtót, szerepelt a CNN oldalán is, és az amerikai National Geographic magazin nyitó képriportként mutatta be hét oldalon át 2021. nyarán, melyet közel harminc ország helyi lapja vett át szerte a világon. Ez a kiállítás tekinthető meg a Gyetvai Villában a nyári hónapokban.

Egy új hely felderítése mindig szuper program:

Art Udvar – Zene, Szöveg & Bor (2022. június 22. Gyenesdiás)

Szerda esténként ingyenes koncertek és előadások és finom bor várják a művészetkedvelő közönséget a gyenesdiási Községháza és a Pásztorház által határolt belső udvaron. Június 22-én a Heaven Street Seven alapítója és frontembere, Szűcs Krisztián, valamint Szálinger Balázs József Attila-díjas költő tabumentes, vidám, tart formabontó előadást, melyben kortárs és klasszikus irodalom találkozik a rockzenével.

Bortúra Badacsonyban (2022. június 22., Badacsonytomaj)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezető mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az ott élő embereket.

Balatoni programok 2022 június

Magyar Bori // Tagyon Birtok (2022. június 23.)

Bori repertoárját egyedi módon alkotja meg, mely jazz, country, és popzenei feldolgozásokból áll, s melyet olykor egy-egy magyar népdallal, illetve más népek tradicionális darabajaival fűszerez meg.

Térzene koncertek a Föveny Strandon (2022. június 23., Balatonfűzfő)

19 órától az 1996-ban alakult The Bluesberry Band két tagja gitáros-billentyűs duóját hallgathatjátok meg, majd 20 órától Kuna Vali és tesvérei lépnek színpadra.

Margaret Island Akusztik koncert // frissTerasz (2022. június 23., Badacsonytomaj)

A zenekar egyedi, négyfős akusztikus felállással érkezik a badacsonytomaji frissTeraszra.

Badacsonyi programok 2022 június frissTerasz

A miniszter félrelép (2022. június 24., Szigliget)

Az ismert darab a Szigliget Várudvar színpadán, Böhm György rendezésében.

Fáklyás várlátogatás a Szigligeti Várban (2022. június 24.)

Harcászati bemutató és vártúra a fáklyák fényében. A végén jelzőtűz gyújtás a felsővárban.

Salföldi Dalföld (2022. június 24-26)

Boban Marković Orkestar, Boggie, a Balkán tüzessége, a jazz szabadsága, népzene, néptánc, gyerekprogramok a Balaton-felvidék legbájosabb fesztiválján a Káli-medencében, Salföldön.

Programok a Balaton északi partján - 2022 június: Salföldi Dalföld

XI.Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál (2022. június 24-26.)

Sörkülönlegességekkel, ízletes finomságokkal, kulturális programokkal és kézműves vásárral várnak titeket Vonyarcon.

Holdfénytúra a Follyban (2022. június 25., Badacsonytomaj)

A 8 hektáron elterülő örökzöld ligetben az ide látogatók könnyen kikapcsolnak a mindennapi pörgésből a százéves cédrusok, ciprusok, a sok ritka növény, fa és virág között, és akkor a balatoni panorámát még nem is említettük. Kevesen látták azonban az éjszakai Follyt, pedig az arborétum ilyenkor is él, a csillagok az égen kihagyhatatlan látványt nyújtanak.

Állandó programok és látnivalók a Balaton északi partján:

Haláp, az elrabolt óriás (2022. június 25., Zalahaláp)

A Tapolcai-medence északi őrzője, a Haláp egy „csontvázként” hagyott maradék. Habár a legfiatalabb vulkán a környéken, kőzete a “társaihoz” képest a legkeményebb. A mára már lepusztított hegy ámulatba ejti a látogatót, a hegytetőre felérve a kilátás pedig a medencére és a Balatonra nem mindennapi. A túrán olyan kérdésekre kaphatsz választ, mint például hogy miért Haláp a hegy neve, vagy hogy melyik repülőtér kifutóját építették a halápi bazanitból.

Flamenco Infinito (2022. június 25., Kisapáti)

Kisapáti hangulatos vendéglője, a Taberna Infinito finom ételekkel és pazar kilátással vonzza az átlagon felüli balatoni kikapcsolódásra vágyókat. Június 25-én magasabb fokozatra kapcsol: all inclusive (bor)vacsorával, flamencoművészek közreműködésével idézi meg a hamisítatlan andalúz életérzést.

Balatoni programok 2022 június

Rizlingország Borpiknik (2022. június 25., Rezi Szőlőhegy)

Nincs is jobb, mint egy kellemes kora nyári este a rezi szőlőhegyen a Nyitott Pincék boraival, messze földön híres vendégszeretetével és kulináris élvezetekkel.

Múzeumok Éjszakája a veszprémi várban (2022. június 25.)

Különféle workshopok, tárlatvezetések és előadások várnak titeket a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi várban.

Múzeumok éjszakája a Festetics-kastélyban (2022. június 25., Keszthely)

Egy este, amikor minden életre kel… A rendezvény különlegessége, hogy egy belépőjegy megvásárlásával az összes programban részt vevő keszthelyi intézmény és múzeum látogatható. Az év leghosszabb éjszakáján az extra nyitvatartáson kívül számos programmal – koncertekkel, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, családi programmal – várnak titeket.

MagyarProvence: Kertmozi a levendulásban (2022. június 25., Monoszló)

Provence-i filmek a szabad ég alatt a MagyarProvence Levendulabirtokon. Első film, június 25-én 19 órótól: Bor, mámor, Provence! Vigyél pokrócot vagy széket! Belépődíj: amit gondolsz.

blank

Vulkánon vár a nyár – Balatoni vulkántúra (2022. június 25.)

A vulkántúra útvonala: Kisapáti temető ->Szent Kereszt kápolna -> kulcsosház -> Sárkánylik (Jégbarlang) -> Bazaltorgonák -> kilátó -> Taberna Infinito. Mindeközben, Szentes Kata túravezető mesél a hegy geológiai kialakulásáról, történetéről, növényeiről, állatairól. A túra utolsó állomása a Taberna Infinito panoráma étterem, ahol lehetőség nyílik egy különleges ebéd, vagy ital elfogyasztására.

Szedd magad hétvége a Szent Balázs-hegyi Levendulásban (2022. június 25-26.)

A rendszeres májusi esőnek és a meleg júniusnak köszönhetően gyönyörűek a bokrok. Mivel a szomszéd idén építkezik és a kilátást rontja, kárpótlásul egy zacskó áráért mindenki kettőt vihet. A szokásos és mesés Borganika grill ebédre ismét számíthattok.

Programok a Balaton déli partján

Everness Fesztivál 2022 (2022. június 21-27., Siófok)

2022. június 22-27-ig elhozzák nektek a hazai és nemzetközi élvonalból a tudatosság útján járó, spirituális előadókat, zenészeket és művészeket, a cél, hogy minden irányzat képviseltesse magát, a lehető legmagasabb színvonalon.

Jóga a Kőröshegyi Levendulásban (2022. június 24.)

Vegyetek részt a levendulásban tartott jógaórán, mely jót tesz a testnek, a léleknek és egy felejthetetlen élménnyel gazdagít! Kezdő és haladó jógásokat egyaránt várnak és olyanok is csatlakozhatnak, akik csak meditálni szeretnének.

Programok a Balaton déli parján 2022 június

Jazz & Karos (2022. június 24-25., Zakakaros)

Ezen a hétvégén újra zene tölti be a Karos Korzó. Pénteken és szombaton várnak mindenkit egy kis jazzmuzsikára.

Szentivánéji naplementeparty a BL YachtClubban (2022. június 25., Balatonlelle)

Az év leghosszabb napja remek apropó az ünneplésre. A BL YachtClub gondoskodik róla, hogy június 25-én különleges bulialakulat formálódjon Balaton partján. A zenéért a Saxbeats felel, étel- és italfronton grillfogásokkal és a legfinomabb balatoni ginnel készülnek. A saját hajó előny, de nem feltétel.

Balatonföldvári Linedance Találkozó és Szent Iván Éji Vigasság (2022. június 25., Balatonföldvár)

Linedance találkozó és flashmob, betyárkavalkád, gólyalábas előadás és utcabál Balatonföldváron.

Zánkai nyár – szezonnyitó (2022. június 25.)

Koncertek, zenés estek finom borokkal és kirakodóvásárral Zánkán, a strand előtti téren. Június 25-én hastánc show-val vár az Arábia Trió és fellép a Miskolci Illés Emlékzenekar is.

Balatonöszöd Falunap (2022. június 25.)

Többek közt főzőverseny, parasztolimpia, zenés mesejáték, néptáncbemutató és retro buli vár titeket Balatonöszödön szombaton.

Állandó programok és látnivalók a Balaton déli partján:

Múzeumok éjszakája Balatonszárszón (2022. június 25.)

Hová rejtette el vajon József Attila titkos levelét és versét Szárszón, vagy hol találkozott Rónay György szerelmével egy nyári éjjelen? Mind kiderül, ha részt veszel esti játékokon.

Barangolások Krisna-völgyben (2022. június 25., Somogyvámos)

A Krisna-völgy külső recepciójától, az elefántoktól indulva, egy exkluzív körséta keretein belül bejárhatjátok gyalogosan Krisna-völgy külső, főbb látnivalóit vendégvezető kíséretében, majd az indiai szentélyt, miközben Krisna-völgy önellátási tapasztalairól beszélgethettek.

Rakonczai Imre Piano Est (2022. június 25., Zalaszabar)

Egy fergeteges szabadtéri koncertre várnak titeket a zalaszabari Kányaváry Borbirtokon, aminek főszereplője Rakonczai Imre.

Balaton-átevezés Fonyód (2022. június 25.)

Érdemes minél előbb benevezni, mert maximálisan 500 fő indulhat az átevezésen. Az átevezésen indulni csak emberi erővel, evezővel hajtott, a vízirendőrség által engedélyezett vízi sporteszközzel, csónakkal, SUP-pal, evezős hajóval, kajakkal, kenuval, sárkányhajóval lehet.

Útvonal:
I. Fonyód – Badacsony – Fonyód (klasszikus – 9 km)
II. Fonyód – Balatonfenyves – Fonyód-Badacsony – Fonyód (félmaraton – 21 km)

Balaton-átevezés 2022 Fonyód

Levendulaszüret és liliomvirágzás a Kincsek völgyében (2022. június 25-26., Báványos)

Ezen a nyáron nem csak a levendulában gyönyörködhettek, szépségükkel és illatukkal a liliomok is gazdagítják a völgyet. Lehetőséged lesz a francia levendulából szüretelni kisebb és nagyobb arató zacskókban vagy Kincsek Völgye zsákokban. Metszőollót vigyetek magatokkal!

Anconai szerelmesek – zenés komédia (2022. június 26., Somogyvár)

Vajda Katalin darabja a vérbő reneszánsz komédiák hagyományaira épül. A történet egyszerű: szerelmi sokszögek, egymást kereső, egymást üdvözlő, egymás elől menekülő szerelmesek, összeveszések, kibékülések, félreértések, de végül mindenki párjára talál.