Karneváli hangulat elevenedik meg Budapest több helyszínén júniusban

Idén újra a megszokott karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 27. Duna Karnevált június 3. és 12. között budapesti helyszíneken. A nemzetközi népművészeti fesztivál tíz napján látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét.

Fotó: Duna Karnevál

Színes programkavalkád a főváros több helyszínén (2022. június 3-12.)

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos táncelőadásokkal, világ- és népzenei koncertekkel, táncházakkal, divatbemutatóval várják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén. Bemutatkoznak hungarikumaink: matyó, sárközi, dél-alföldi, kalocsai, de legényes táncokat is láthat majd a közönség, hangszerbemutatókon és népzenei koncerteken ismerkedhetnek meg a látogatók a csárdás vagy a verbunk hagyományával, a pásztorok művészetével, a cimbalommal, a tárogatóval és a dudával, de a mohácsi busójárás hagyományát is megidézik ,és magyar pásztorkutyákkal is találkozhat, aki a Vörösmarty térre látogat.

Fotó: Majnik Zsolt

Lesz rendhagyó divatbemutató a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteiből és azok mai, újragondolt alkotásaiból az Aurora FolkGlamour közreműködésével. A legkiemelkedőbb magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatóit csodálhatják a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorán, de a Kobuci Kertben nemzetközi táncházzal is várják az érdeklődőket.

Pünkösdi tánckarnevál, nemzetközi táncház is várja az érdeklődőket, de az Erzsébetligeti Színházban a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt is meghirdetik a karneválon résztvevő külföldi együttesek között. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli majd.

blank
Fotó: Végh Tamás

Karneváli felvonulás Budapest szívében (2022. június 5.)

Június 5-én, pünkösdvasárnap igazi látványossággal, hagyományos karneváli felvonulással köszöntik a fesztivált Budapest belvárosában. Több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők teremtenek karneváli hangulatot a Szent István Bazilikától induló, a belvároson át a Vörösmarty térre érkező felvonulásukkal.

Fergeteges gálaműsor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (2022. június 10.)

Június 10-én a Duna Karnevál gálaműsora koronázza meg a programsorozatot. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös műsora kápráztatja majd el a közönséget.

blank
Fotó: Duna Karnevál

Az est első részében a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek műsorában gyönyörködhetnek a látogatók, ahol ott lesznek többek között Bulgária, Észak-Macedónia, India, Mexikó vagy Törökország kiemelkedő tánccsoportjai.

A második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptáncegyüttesek közreműködésével a Petőfi évforduló alkalmából mutatnak be egy egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy, virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel. A műsor a költő forradalmi és szerelmi verseinek gondolatait, az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit jelenítik meg táncok, zenék és Petőfi lírájának segítségével. A műsor nem csak tisztelgés a kétszáz éve született költő emlékének, hanem az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatainak megjelenítése is egyben. A műsorban közreműködik az Ötödik Évszak Zenekar.

Bővebb infó és részletes programbontás: dunakarneval.hu