Kacskaringós utak és vadregényes hidak szövik át az ország legnagyobb botanikus kertjét

Budapest belvárosától mindössze 40 perces autóútra fekszik Vácrátót aprócska községének titkos kis ékszerdoboza, az egykori kastélykertben kialakított Nemzeti Botanikus Kert.

Fotó: Majdán István

Az ország leggazdagabb tudományos növénygyűjteményével rendelkező tájképi kert jelenleg kettős védettség alatt áll: kerttörténeti örökségként műemléki, természeti örökségként pedig természetvédelmi oltalmat élvez.

Fotó: Majdán István

Az egész évben látogatható, hatalmas területet önállóan vagy élményséták keretein belül, a kert kurátorainak vezetésével is bejárhatjuk. Utóbbiak célja a felfedezés öröme, IDE kattintva találsz róluk bővebb infót.

blank
Fotó: Majdán István

A vácrátóti botanikus kertben több magyar játékfilmet forgattak, köztük van például az 1969-es Pál utcai fiúk. Ahogyan Budapest a filmesek elképzelése szerint volt már Párizs és Berlin, úgy a kertben lévő híd és sziget a pesti Füvészkert hasonmásaként tűnt fel a képkockákon.

blank
Fotó: Majdán István

A Halálos tavasz és az Abigél egyes jelenetei szintén ehhez a helyszínhez köthetők; utóbbiban feltűnik egy vaskapu, amely ma is látható a kertben. Csak a csodatévő korsós nő szobrát keresnétek hiába, mert az egy budapesti bérház udvarán áll. A botanikus kertben tett kirándulás persze ettől függetlenül is emlékezetes program lesz.

blank
Fotó: Majdán István
Elérhetőség
Nemzeti Botanikus Kert
2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
botanikuskert.hu
Nyitvatartás: minden nap 8-18
Felnőtt jegyár hétvégén 1800 Ft, munkanapokon 1500 Ft