Közel ezer magyar fiatal utazhatja körbe ingyen Európát idén (x)

Kalandvágyó 18 évesek jelentkezését várja a DiscoverEU, amely 2022-től az Erasmus+ program részeként kínál ingyenes utazási lehetőséget a fiataloknak. Az Európai Unió kezdeményezésének célja, hogy 33 ország meglátogatására alkalmas vonatjegyekkel ösztönözzön a kontinens felfedezésére és a különböző kultúrák megismerésére. Mostanáig 130 ezer európai fiatal, köztük több mint 3000 magyar diák kapott lehetőséget a világjárásra.

Fókuszban Európa fiataljai

Az idei évtől kezdve a DiscoverEU az Erasmus+ program részeként működik, ennek köszönhetően megnövekedett a kiosztható utazási jegyek száma, amelyekre évente kétszer, tavasszal és ősszel lehet jelentkezni.

Az Erasmus+ program fő célkitűzéseivel összhangban a fiatalok a fenntarthatóságot szem előtt tartva, zöld utazási módot választva járhatják be Európa változatos tájait – vonattal, illetve nehezen elérhető helyszínek esetében más tömegközlekedési eszközzel.

A résztvevők a digitalizációt támogató mobiljegyekkel tudnak utazni, és nemzeteken átívelő online közösséget hozhatnak létre: egy Facebook-csoportban ismerkedhetnek és oszthatják meg tapasztalataikat, az Instagramon futó fotó- és videópályázattal pedig értékes nyereményeket kaphatnak legkedvesebb emlékeik megosztásával. Az inklúzió jegyében a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok extra támogatást is kaphatnak.

Április 7-én indult a tavaszi jelentkezési időszak, a 2003. július 1. és 2004. június 30. között született fiatalok két hétig tudnak regisztrálni az Európai Ifjúsági Portálon keresztül. Jelentkezni egyénileg vagy barátokkal (maximum ötfős csoportban) lehet, néhány, az Európai Unióval kapcsolatos egyszerű kérdés megválaszolásával. A helyes megfejtések és gyorsaság alapján rangsorolt nyertesek a 2022. július 1. és 2023. június 30. közötti időszakban tudják felhasználni a 30 napig érvényes jegyeket.

Kapu az európai mobilitási lehetőségek tárházához

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány a DiscoverEU résztvevőinek felkészítést is tart a kiutazás előtt. A szervezetnél arra buzdítják a fiatalokat, hogy használják ki az Ifjúság Európai Évéhez is remekül kapcsolódó kezdeményezés utazási lehetőségeit.

Az Erasmus+ programhoz való csatlakozásnak köszönhetően a DiscoverEU-élmény túlmutat egy 30 napos mobilitáson, hiszen ízelítőként szolgál a fiatalok számára, akik a későbbiekben magabiztosabban kapcsolódhatnak be az Európai Unió többi mobilitási programjába is.