Bronz miniszobrok kalauzolnak bennünket a belváros szívében, az V. kerületben

Ráérősen, a belvárosban sétálgatva megannyi kincsre lel az ember. Most sem lesz ez másképp, hiszen V. kerületi, lipótvárosi sétánk során Kolodko Mihály bronz miniszobrainak nyomába eredünk, és egy alig egyórás sétaútvonalon keresztül fedezzük fel őket.

Mr. Bean mackója

A belváros szívéből, a Harmincad utcából indulunk lipótvárosi bronzszoborsétánkra, méghozzá a 6-os számtól, ami alatt az egykori brit nagykövetség épületét találjuk. Korábban nem kevesebb, mint 72 éven át működött itt az Egyesült Királyság budapesti kirendeltsége. 2020 novemberében – többek között a Brexitre is reagálva -, azonban az üres épület falán új élet fakadt, hiszen ekkor költözött ide Mr. Bean legjobb barátja, semmivel és senkivel sem összetéveszthető plüssmackója, Teddy bronzszoborba öntött mása.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Lufikutya csonttal

A Harmincad utcából a Duna-korzóra vezet az utunk, ahol az InterContinental épületével a hátunk mögött, szemben a Budai Várral a Belgrád rakpart egy kerítésoszlopának tövében, kitartó keresés után bukkanhatunk rá a csontja után nyújtózkodó apró, bronz lufikutyára. A nem egykönnyen észrevehető szobrocska a kortárs, amerikai művész Jeff Koons Balloon Dog alkotására reflektál és egyébként a Libidó nevet viseli. Ha pedig néhányat lépünk még a korzón találunk a művésztől egy életnagyságú alkotást is, ami Roskovics Ignác festőt ábrázolja.

blank
Fotó: Kolodko Art Facebook-oldala

Breki

Néhány perces belvárosi sétát követően, a Nádor utcán egyenesen haladva egészen a Szabadság térig sétálunk és meg sem állunk a tér közepéig. A díszkorlát alatt találjuk a Muppet Show-ból már jól ismerős, békésen üldögélő Brekit, aki kétségkívül olyannyira szerethető figura, hogy egyszer már megpróbálták innen elvinni – sikertelenül. A miniszobor különlegessége, hogy az eredetije Kárpátalján, a művész szülőhazájában található, ami annak emlékére készült, hogy a környéken a XIX. század második felétől a békacomb étlapra került.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

A balta

Nem megyünk messzire a Szabadság térről, épp csak a másik oldalára, ahol a Vécsei és a Honvéd utca közt félúton, a kerítés tetején találjuk a díszpárnán elhelyezett bronzbaltát. Különleges történet az övé, hiszen pontosan ugyanezen a helyen, néhány lépésre a Szabadság téri szovjet emlékműtől korábban egy másik Kolodko-alkotás, egy díszpárnán fekvő usánka állt. Ezt az usánkát egy balta segítségével távolították el a helyéről, majd a Dunába dobták, a díszpárnás balta pedig igazán stílusosan ennek állít örök emléket.

blank
Fotó: Kolodko Art Facebook-oldala

Holdjáró

A Szabadság térről ezt követően a Hold utcában található Battyhány Lajos örökmécsesig meg sem állunk, ahol az úttest közvetlen közelében találjuk a Holdon, holdjáróban nyargalászó, boldogan integető űrhajóst. A miniszobor egyfelől személyes ihletésű, hiszen a művész és családja 2016-ban Ukrajnából először a Hold utcába költözött, másfelől pedig tisztelgés Pavlics Ferenc, magyar származású mérnök előtt, aki az 1971-1972-es Apolló-program holdjárójának különleges kerekeit tervezte a holdi talajviszonyoknak megfelelően.

blank
Fotó: Kolodko Art Facebook-oldala

Skála Kópé

Friss és ropogós alkotás a következő állomáson található miniszobrocska, mely a Nyugati tér egyik virágágyásának szélén kapott helyet. A Nyugati szél fantázianevet viselő szerzemény a nyolcvanas évek ikonikus reklámfiguráját, Skála Kópét ábrázolja. Az egykori Skála Metró épületére tekintő reklámfigura egy végeláthatatlan vonalkódon üldögél, bronztestén kívüli piros szíve pedig “Én vagyok a Skála Kópé szívem mindig a vásárlóké.” szlogenjével összecsengve a világ végezetéig a vásárlókért dobog.

blank
Fotó: Kolodko Art Facebook-oldala

Halott mókus

Hogy megtaláljuk sétánk utolsó állomását, ezesetben a Falk Miksa utcai Columbo szobrot kell célba vennünk. Columbo háta mögött, a földön találjuk Kolodko Mihály alkotását, a kezében pisztolyt tartó halott mókust. Első pillantásra azt hihetnénk, a Columbo szoborhoz és egy megoldatlan rejtélyhez van köze, a miniszobor azonban – akárcsak a Duna korzón található lufikutya -, reflektál egy korábbi alkotásra, méghozzá az olasz művész, Maurizio Cattelan 1996-os Bidibidobidiboo című installációjára.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka