Felújítják a Bajza utca egyik legkülönlegesebb villáját

Felújítják a VI. kerületi Bajza utca egyik legkülönlegesebb házát, a 44-es szám alatt található rózsaszínűre festett Baruch-villát.

A Bajza utcai villában jelenleg a Kirgiz Köztársaság Nagykövetsége működik / Fotó: Sutus Dolli

A Városligeti fasor és a környékbeli kis utcák számos műemlékvédelem alatt álló impozáns villát rejtenek, amilyen például a Bajza utca 44-es szám alatt található Baruch-ház.

Az épületek közül mályvaszínével kitűnő szecessziós házat a boldog békeidők népszerű építészpárosa, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte Baruch Sámuel zsidó származású marosvásárhelyi földbirtokos és gyártulajdonos megbízásából.

Talán éppen a megrendelő lakhelye inspirálta az 1899-ben épült Baruch-ház homlokzatának harmadik emeletén látható, erdélyi udvarházakra jellemző lodzsát (boltíves tornác), ahová manapság a Kirgiz Köztársaság Nagykövetségének dolgozói járnak ki levegőzni.

Mivel az épület állapota a XX. század során jelentősen megromlott, a szakszerűtlen javítások pedig helyenként elfedték az épület eredeti jellegzetességeit, indokolttá vált a ház felújítása. Ennek okán a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy döntött, helyreállítja a villát, aminek első ütemében a földszinti és első emeleti helyiségeket restaurálják majd.

Forrás: pestbuda.hu