A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. Nézd meg, melyek lettek a legjobb mákos, diós és ínyenc bejglik 2021-ben!
Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
Az Év Bejglije 2021-es zsűrijének tagjai:
- Andrész Zoltán cukrászmester, az Andrész cukrászdák tulajdonosa
- Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Mészáros Gábor cukrászmester, a szombathelyi Mészáros Cukrászda tulajdonosa
- Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa
- Sznopek Veronika, a Mestercukrász – Az édesszájú Konyhafőnök televíziós show nyertese
- Varga Margit – a korábbi Zazzi Cukrászda társtulajdonosa és vezető cukrásza
Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
Íme az Év Bejglije verseny győztesei, a legjobb bejglik 2021-ben:
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda – Budapest
Ezüstérmes: Németh Béla, Sütibolt – Keszthely
Bronzérmes: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda – Kesztölc
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas
Ezüstérmes: Napos Körte bejgli – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Bronzérmes: Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda – Érd
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas
Íme az év legjobb ínyenc bejglijének receptje:
Az Év Ínyenc Bejglije, az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.