Világhírű táncművészek előadásának lehetünk szemtanúi a Budapest Táncfesztiválon

Külföldi és hazai táncművészek közreműködésével rendezik meg a tánc legrangosabb ünnepét a Nemzeti Táncszínházban szeptember 18. és október 9. között.

Fotó: Gregory Batardon

Nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani az idei Budapest Táncfesztivál programkínálatából. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a háromhetes rendezvényen.

Nemzetközi tehetségek

Az őszi táncünnep során három neves együttes érkezik a kontinensünk három városából. A nyitás estéjén a svájciaké a színpad, a Genfi Balett két előadással mutatkozik be Budapesten. A Glory és Paron című koreográfiákból álló táncest központi gondolata a virtuozitás. Andonis Foniadakis neve nem ismeretlen a táncművészetben jártas közönség számára. A budapesti előadás az ismert, megszokott mozgás-hangzás összhangját ígéri az előadásban felcsendülő Händel- és Glass-zeneművekkel.

Fotó: Gregory Batardon

A másik külföldi fellépő a Scapino Ballet Rotterdam. A holland társulat három, egymástól műfajában jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre. Justin de Jagerrel egészen formabontó trióval készülnek: a breakdance stílusból ismert threading technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe Risonanza című bájos duettje varázsol el minket, majd a The Great Bean című darab repíti a harsogó húszas évekbe a közönséget.

Scapino Ballet Rotterdam: The Great Bean / Fotó: Bas Czerwinski

A harmadik külföldi fellépő a fesztivál záróelőadásaként a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki az elmúlt pár évben intenzív stílusával meghódította az európai táncvilágot. A szerelemhez kötődő erős érzelmek ihlette koreográfia izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfaját.

tanzmainz: Soul Chain / Fotó: Andreas Etter

Hazai táncbemutatók

A külföldiek mellett a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója teszi biztosan emlékezetessé az idei fesztivált. Sztárvendég, a szó legnemesebb értelmében: a Kossuth-díjas Ladányi Andrea hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott. Hat meghívott férfi, hat „évtizedből” vállal a művésznővel újra közösséget.

Éppen elég is volna ez a sok-sok fesztiválélmény, de bizony itt még nincs vége a sornak: a három külföldi mellett három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja az idei Táncfesztivált. A Don Quijote a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncmű a Győri Balett előadásában, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget.

Feledi Project: Don Quijote / Fotó: www.nemzetitancszinhaz.hu

Régi-új táncelőadások

Az elmúlt másfél évben a Nemzeti Táncszínház online vetítésekkel, virtuális előadásokkal igyekezett áthidalni a koronavírus-járvány okozta nehézségeket. Összesen tíz premiert nézhettünk meg online, egyenesen az otthoni kanapéról. A Budapest Táncfesztivál keretein belül most mind a tíz bemutatót újra színpadra állítják, így tisztelegve klasszikus módon, élőben a táncosok és a kitartó közönség előtt.

A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, a Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket, Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyvenéves munkásságának esszenciális elemeit. Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben.

Szegedi Kortárs Balett: Blue / Fotó: Szegedi Kortárs Balett Facebook

Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter – TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdássorozat záró darabja. A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”. A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával. A Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne-e a teljes valóság, amit érzékelünk a világból. A Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élő zenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánccirkuszi kavalkád.

Duda Éva Társulat: Ramazuri / Fotó: Gordon Eszter

Végül, de nem utolsósorban az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című, két részből álló estjének első felében öt vendég koreográfus – Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház-tagok – készítenek rövid koreográfiákat táncművészeiknek, az est második felében pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája látható.

Bővebb infó: tancfesztival.hu