Természetközeli hangulattal vár a Mátra egyedülálló underground zenei fesztiválja

Idén, augusztus 18. és 21. között ismét a Mátrába, csupa zöldbe, idilli és vadregényes természeti környezetbe költözik az underground zenét játszó zenekarok krémje és a fesztivál köré szőtt változatos és színes, kulturális programok sokasága.

Fotó: Bands Through The Lens

A nyár utolsó előtti hetében, négy teljes nap erejéig ismét visszavonulhatunk a Mátra-Sástó kemping lombjainak árnyékába, ahol a vadregényes és roppanósan zöld természeti környezet ölelésében indulhatunk felfedező kalandtúrára az underground zene legrejtettebb zugaiba. Az idei Fekete Zaj fesztiválon napközben rengeteg közösségi programmal, köztük interaktív előadásokkal, felfedező Mátra-túrával, filmfesztivállal és közösségépítő programokkal várják az esti zenei csemegékre éhezőket.

Fotó: Frank Olivér

Mivel a fesztiválon továbbra is központi szerep jut a közösség építésének, ezért érdemes nem csupán egyetlen pillantást vetni a nappali programokra. Hogy miért? A Banyek workshopon például lehetőség lesz kipróbálni, hogy milyen az, ha saját hangunkkal formáljuk át a moduláris szintetizátor jeleit, mindeközben a BNC a színpad helyett most testközelből mutatja be hangszereit, sőt, a saját hangunk erejével csatlakozhatunk impro workshopjukhoz is. Időutazó vándorcirkuszt hoz magával a Freak Fusion társulata, a Malter Filmfesztiválnak köszönhetően pedig a legjobb kisfilmekből szemezgethetünk a fesztivál ideje alatt.

Augusztus 19-én a Markazi várromhoz, míg 20-án a Kisnánai várhoz látogathatunk el a reggel induló Zajtúra keretében. Mindezeken túl jógázhatunk, a ‘90-es évek retro videojátékaival nosztalgiázhatunk a Fekete Játszóházban, kocsmakvízezhetünk a Bike Maffiával és akár saját zine-t is készíthetünk a Háttérzajjal. Ezen kívül minden nap lesznek beszélgetések zenekarokkal, lehetőség lesz kipróbálni milyen szitázni, ismét lesz közös reggeli a fesztivál stábjával és akik bírják erővel, nekik napközbeni Zajfocit is rendeznek.

blank
Fotó: Bands Through The Lens

A színes és változatos napközbeni programokat este négy, különböző tematikájú, egymástól néhány lépésre található színpadon régi és új zenekarok koncertjei váltják. A lenyűgöző látványvilágú Delta színpadot a fesztivál a közösségi támogatásokból befolyt összegből vásárolta, a Kacsatónia színpadnál csodálatos panoráma nyílik a Sástóra, na meg persze a kacsákra, az Osztálykirándulás és 2018 óta Fanyűvő nagyszínpad pedig megszámlálhatatlan emléket őriz.

blank
Fotó: Frank Olivér

Az első körben bejelentett 50 fellépő nemrégiben számos új, izgalmas hazai produkcióval egészült ki, de néhány nemzetközi névvel is bővült az egyébként is figyelemre méltó koncertprogram. A rátermettek és vállalkozó kedvűek megtudhatják milyen a nyers, belga punk, de visszatér a szerb indusztriális rock közönségkedvenc, a DreDDup is. A DALHIA duójával a francia elektronikus zene vizeire, míg a Romániából érkező Multumulttal az analóg és az elektronikus hangszerelés határán mozgó zenék hullámain evezhetünk. A fesztiválon természetesen kiváló magyar underground zenekarok is tiszteletüket teszik mint az Analog Balaton, a Middlemist Red, Áron András & The Black Circle Orchestra, de sokan mások között a Meszecsinka Duó is színpadra áll.

A fesztiválra jegyet váltani ITT, az eseményhez csatlakozni pedig ezen a linken tudtok.