Lélegzetelállító látványt nyújt a Margitsziget virágba borult Rózsakertje

A Margitsziget szívében elterülő Rózsakert évszázadok óta élénk színekbe borul nyár elején, a fővárosiak legnagyobb örömére.

Fotó: FŐKERT Nonprofit Zrt. Facebook

A Margitsziget közepén, a vadaspark szomszédságában terül el Budapest egyik leglátogatottabb virágoskertje, a nyaranta ezer színben pompázó Rózsakert, amely számos magyar írót, költőt megihletett már több évszázadra visszanyúló virágba borulásával.

A sziget első rózsakertje József nádor kezdeményezésére, Tost Károly főkertész irányítása alatt jött létre még az 1810-es években, amikor sokféle, különböző színű és fajtájú rózsabokrot ültettek a területre. Valamivel később, az 1870-es években Európa-szerte híres rozáriumot létesítettek itt, amelyről a Vasárnapi Újság így számolt be: „A Margitsziget most a rózsák hona. A pompás virágok fölséges illatot sugárolnak ki, s még vonzóbbá teszik a tartózkodást e kies helyen. Van itt tömérdek rózsafaj, melyek kitűnő gondozásban részesülnek.

Fotó: FŐKERT Nonprofit Zrt. Facebook

Érdemes most, vagy legalábbis a nyár időszakban a Rózsakert felé kanyarodni tehát, ahol csodás illatú és változatos színekben pompázó virágok között andaloghatunk, vagy épp pihenhetünk meg az egyik romantikusan hívogató padra lehuppanva.