Budapesten elsőként kapott fenntartható zöldtetőt egy budafoki buszmegálló

Budafok-Tétényben mostantól innovatív és önfenntartó zöldfelület, úgynevezett zöldtető borítja a Városház téri buszmegálló tetejét.

Különleges látványt nyújt a Budafok-Tétényben található Városház téri buszmegálló teteje, ami a már megszokott buszmegállóktól eltérően új lehetőséget ad a biodiverzitás, a biológiai sokféleség fenntartására. A buszmegálló egy különleges, élő növényekkel betelepített zöldtetőt kapott, aminek tetején mostantól varjúhájszőnyeg virágzik és nyeli el a csapadékot.

Különlegessége abban is áll, hogy ez a zöldtetős rendszer teljesen gondozásmentes, sőt mi több, önfenntartó, ezáltal külön öntözést sem igényel. A növényzetet egy speciális, korrózióvédett, szigetelt medence tartja és táplálja, kívülről időjárásálló természetes faborítás védi, illetve a váró esőcsatornája gondoskodik az esőzések miatti túlfolyás elvezetéséről.

A zöldtető amellett, hogy egy igazán innovatív, fenntartható és esztétikus színfoltja a Városház téri buszmegállónak, új életteret biztosít a madaraknak és rovaroknak, az oxigéntermelés mellett pedig jelentős mennyiségű port és szennyeződést is képes megkötni. A kerület ezzel a törekvésével is azt igazolja, hogy igyekeznek a lehető legkülönbözőbb módon megragadni a zöldítés lehetőségét, a levegő minőségének javítását, illetve a kerület egészségesebbé és élhetővé tételét.

Forrás: budafokteteny.hu