Filmek apák napjára: 10 megindító és vicces film az apaság csodájáról

Apák napja alakalmából összegyűjtöttük nektek a legjobb filmeket, amik arról a különleges kötelelékről szólnak, ami apák és gyermekeik között alakulhat ki.

Nevem Sam

A Nevem Sam megindító történet egy szellemi fogyatékos apáról, Sam Dawsonról (Sean Penn), aki egyedül neveli lányát, Lucy-t – kivételes barátai segítségével. Amikor Lucy hétéves lesz, és szellemi képessége elkezdi meghaladni apjáét, a köztük lévő szoros kapocs felbomlani látszik: a kislányt egy szociális munkás nevelőszülőnél akarja elhelyezni. Sam, bár a küzdelem reménytelennek látszik, felveszi a jogi harcot és különös szövetséget köt Rita Harrisonnal, egy befutott, ambíciózus ügyvéddel. Első pillantásra úgy tűnik, nem is találhatnánk két, egymástól ennyire különböző embert, de valójában hasonlóbbak, mint gondolnánk. Sam elszántsága tükrözi Rita társadalmilag teljes mértékben elfogadott megszállottságát. Együtt próbálják meggyőzni ellenfeleiket, hogy Sam fel tudja nevelni lányát, és eközben szokatlan érzelmi kötődés alakul ki közöttük.

Filmek apák napjára: Nevem Sam

Egy fiúról

Will (Hugh Grant) menő, 38 éves, londoni fickó. Gazdag, nőtlen, gyermektelen és egész nap nincs semmi más dolga, mint hogy laza legyen, kerülje a felelősséget és csajozzon. Egy egyedülálló anyával kialakított futó viszonya után rájön, hogy nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja. Ki is talál hamarjában magának egy kisgyereket és a róla szóló mesékkel felfegyverkezve csatlakozik a helyi klubhoz. Egy itt megismert anyuka révén találkozik Marcus-szal, egy 12 éves fiúval, akinek édesanyja öngyilkosságot kísérelt meg. Ez a találkozás örökre megváltoztatja mindkettejük életét.

Örömapa

George Banks-et (Steve Martin) váratlanul éri a hír, hogy lányát eljegyezték. Az ő nagyon szeretett kislánya felnőtt nagy lány lett, már nem az apuci kicsi lánya, ám ő ezzel csak most szembesül. A háta közepére sem kívánja az egész hajcihőt, az esküvői szervezkedést, a vejét és annak családját, ráadásul felötlik benne egy még rosszabb gondolat, ezek szerint ő megöregedett?

A legjobb filmek apák napjára: Örömapa

Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van

Daniel Hillard (Robin Williams) negyvenes éveit tapossa, környezete azonban úgy ismeri, mint aki nem volt képes túllépni a kamaszkoron. Felesége, Miranda kezdetben csak nevet azon, hogy férje képtelen megkomolyodni, de ahogy múlnak az évek, az asszony egyre inkább érzi úgy, hogy komoly, megbízható férjre lenne szüksége, aki a gyerekeknek is jó példát mutathatna, Daniel pedig nem ilyen. Miranda beadja a válókeresetet és — mivel Daniel éppen a munkanélküli színészek sorát gyarapítja — imádott gyerekeit feleségének ítéli a bíróság. Daniel majd beleőrül abba, hogy nem lehet mindig a kölykökkel és bármit megtenne, hogy változtasson ezen. Amikor megtudja, hogy Miranda megbízható házvezetőnőt keres, eredeti ötlete támad és felkeresi egyik maszkmester barátját.

Legjobb filmek apák napjára: Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van

Elrabolva

Bryan Mills (Liam Neeson) és lánya, Kim között nem éppen felhőtlen a viszony, de mikor egy párizsi kirándulás során elrabolják a lányt, az egykori titkos ügynök azonnal Franciaországba utazik, hogy kiszabadítsa. Mills latba veti különleges képességeit, hogy rátaláljon a Kimet fogva tartó bandára, majd egyszemélyes háborúba kezd, hogy bosszút álljon a kegyetlen emberrablókon, lányát pedig biztonságba helyezze.

A legjobb filmek apákról: Elrabolva

Apafej

Sonny Koufax (Adam Sandler) harminckét éves, és legfontosabb feladatának azt tartja, hogy olyan távolról kerülje el a felnőtt életet, amennyire csak lehetséges. Köszöni szépen, a maga részéről nem kér a felelősségből vagy egy feleségből, idétlen akar maradni, és kész. Aztán a sors közbeszól: Sonny-ra egy félreértés folytán rábíznak egy ötéves gyereket (pedig nem is az övé); hogy barátnőjének imponáljon, elvállalja a srác nevelését (pedig nem imponál), és azt hiszi, fel tud majd nőni a feladathoz (pedig nem tud). Lehetetlen életmódján továbbra sem változtat, gyereknevelési módszerei enyhén szólva is meghökkentőek, de hiába: Sonny fölött hamarosan összecsapnak az óvodástársak, az idétlen gyerekdalok és az örök kialvatlanság keltette hullámok.

A legjobb filmek apákról: Apafej

Kramer kontra Kramer

Ted Kramer (Dustin Hoffmann) imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani.

A legjobb filmek apákról: Kramer kontra Kramer

Három férfi és egy bébi

Jack épp külföldi forgatásra indul, amikor egyik ismerőse arra kéri, helyezze el néhány napig az egyik csomagját. Jack beleegyezik, majd rögtön el is siet a stábbal. Csak jóval később jut eszébe, hogy szóljon barátainak és lakótársainak, Peternek és Michaelnek a dologról. Milyen a véletlen, Jack egyik régi barátnője, Sylvia is ezt az időt választotta arra, hogy a fiúk ajtaja elé rakjon egy mózeskosarat, benne szerelmük gyümölcsével, a kis Maryveel.

blank

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Indiana Jones (Harrison Ford) ezúttal személyes okokból hagyja ott a tanári szobáját és csatolja fel ostorát. Hírt kap arról, hogy édesapját – akinek árnyékából számos kaland, eredmény és tudományos elismerés után sem volt még képes kilépni – elrabolták. Kiderül, hogy idősebb Jones professzor (Sean Connery) a nácik fogságában van. A németek tudják, hogy Jones titkos naplója számos olyan fontos feljegyzést tartalmaz, amely segíthet nekik közelebb kerülni a hőn áhított ereklye, a Szent Grál lelőhelyéhez, ami a legenda szerint az örök élet kulcsa. Indy kénytelen behatolni az oroszlán barlangjába, a nácik főhadiszállására, hogy kiszabadítsa apját. A két Jones ettől kezdve egyszerre lesz üldözött és üldöző: életveszélyes kalandok tucatjain verekszik át magukat, hogy a németek előtt kaparintsák meg a kelyhet, miközben sarkukban lohol az egész Harmadik Birodalom.

blank

+1 animációs film apák napjára: Némó nyomában

A Nagy Korallzátony környékén veszélyes az élet. Tudja ezt Pizsi, a bohóchal is, erre tanítja egyetlen fiát. Az ifjú Némó dacolva az intelmekkel, túlúszik a biztonságos határon, és egy búvár elragadja. Az apa a keresésére indul barátaival.

blank

Ha apák napjára egy 2020-as családi filmet választanátok: