8 vadregényes tűzrakóhely Budapesten és környékén, ha a szabadban sütögetnél

Nem kellenek fényűző körülmények egy igazán emlékezetes nyári estéhez. Töltsetek el pár órát a szabad ég alatt és idézzétek meg a gyermekkori táborozások hamisítatlan hangulatát Budapest közvetlen környezetében!

A szabadtéri sütögetésnek van valamiféle megfoghatatlan bája. Az ínycsiklandó illatok és ízek belevésődnek az agyunkba, és még évekkel később is fel tudjuk idézni a hangulatot, a háttérben ropogó tábortűz hangját. A nyugodt környezet legalább olyan fontos, mint a jó társaság, ezért ennek a hírnek örülni fogtok: nem kell nagyon eltávolodni a fővárostól, ha a nyársatokra tűznétek valami finomat. A szükséges óvintézkedéseket mindig tegyétek meg, tűzrakás előtt szedjétek össze és távolítsátok el a közelben lévő száraz ágakat és faleveleket, és soha ne hagyjátok felügyeletlenül a tüzet!

Virágos-nyereg

Kirándulási lehetőségekből amúgy a Hármashatár-hegy északi oldalán található, tűzrakóhelyekkel ellátott Virágos-nyereg környékén sincs hiány. A hatalmas rét közkedvelt helyszín a tapasztalt csillagászok körében is, hiszen semmi nem zavarja itt a horizontot, így tökéletes bázis az esti égbolt megfigyeléséhez.

blank
Virágos-nyereg / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Róka-hegyi kőbánya

A III. kerületi Csillaghegyen fellelhető, Róka-hegyi kőbánya valaha Budapest legnagyobb mészkőbányája volt. Eddig talán nem jutott eszetekbe mint lehetséges szalonnasütési helyszín, pedig ha tudnátok, milyen pazar kilátás nyílik a tűzrakóhelyek mellől! A környék évtizedek óta természetvédelmi terület: napjainkban gyakran látogatott kirándulóhely és a bográcsozók, szalonnasütők kedvelt célpontja. Mindegy, hogy HÉV-vel vagy autóval érkeztek, keressétek a sárgás színben játszó, érdekes formájú sziklák előtti teret, ott találhatóak a tűzrakóhelyek.

blank
Róka-hegy / Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Naplás-tó

Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, az 1978-ban kialakult Naplás-tó környékét is tűzrakóhelyek szegélyezik. Hegyek, dombok nincsenek, de még a sík vidékhez szokott szem számára is tartogat szépségeket. A cinkotai Kis-erdőn átfutó tanösvénynek hála megismerkedhettek a hely erdős, lápos és mocsaras élővilágával, ugyanakkor árnyas fákkal körülvéve élhetitek át a közös sütés-főzés örömét.

blank
Naplás-tó / Fotó: Horváth Zsolt

Két Rombusz, Római-part

Nem mindenki szereti összekötni a kellemest a hasznossal, ezért azokra is gondoltunk, akik kirándulás helyett egyszerűen csak lazítani szeretnének a tábortűz mellett. Ha magatok mögött hagynátok a rohanó hétköznapokat, iszogatnátok, és összedobnátok valami finomat a barátokkal, irány a Római-parti Két Rombusz! Nagy előnye, hogy közel fekszik a belvároshoz, és italfogyasztásért cserébe akár bográcsot, grillt és nyársat is biztosítanak, hogy nektek csak az étel összetevőiről kelljen gondoskodnotok.

blank
A Két Rombuszban bérelhető bográcshelyek állnak rendelkezésünkre

Nagy-Hárs-hegy

A gyermekvasúttal megközelíthető Nagy-Hárs-hegy esetében szintén szavatolt a csodás panoráma, de nem csak emiatt érdemes hátizsákba pakolni a sütögetés hozzávalóit, és elindulni oda. A Szépjuhászné állomásról a sárga jelzéseket követve tűzrakóhelyekkel rendelkező pihenőhöz juthattok el. Bográcsozás előtt vagy után kirándulhattok a Bátori-barlanghoz vagy felkereshetitek a Makovecz-kilátót.

Hajógyári-sziget

A Hajógyári-szigeten hasonló körülményekkel fogtok szembesülni, ott is legálisan ülhetitek körbe a tábortüzet, és élhetitek át újra gyerekkorotok kedves emlékét. A sziget 8000 négyzetméterén egyébként kicsiknek és nagyoknak egyaránt akad szórakozás, többek között játszótér és kültéri kondipark is várja az ide sereglőket.

blank
Hajógyári-sziget / Fotó: László Orsolya

II. kerületi macis játszótér

Mielőtt picit eltávolodnánk a fővárostól, meg kell említenünk a II. kerületi macis játszóteret mint kitűnő kirándulási és bográcsozási célpontot. Az erdei játszótéren – a gyerekek nagy örömére – medvét és más állatokat ábrázoló szobrokat találni, természetesen a kötelező csúszda, hinta és libikóka mellett. Ennél azonban jóval több van ebben a helyben. Annak érdekében, hogy minél hosszabb időt töltsenek ott a családok, tűzrakóhelyeket létesítettek a terület fenntartói. Aki pedig kirándulna, a kiépített kapcsolódási pontoknak köszönhetően túraútvonalakhoz csatlakozhat.

blank
Macis játszótér Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark már valamivel (körülbelül 50 kilométerrel) messzebb található Budapesttől. Többfunkciós családi kirándulóhelyként azért került be a kedvenc tűzrakóhelyeinket listázó felsorolásba, hogy az is találjon magának lehetséges célpontot, aki már minden korábban említett szabadtéri lehetőséget kimerített. A Velencei-hegység és Velencei-tó északi partja között meghúzódó területen emuk, szarvasok, muflonok jól megférnek egymás mellett, az arra járók a vidék vízi világának feltérképezése mellett kalandjátszótéren, erdei tanösvényen vagy a 15 méter magas kilátóban múlathatják az időt.

blank