Fantasztikus reggelifogásokkal nyitott ki újra Pasarét szívében az Alessio

A Pasaréti úti fák árnyékában bújik meg a II. kerület egyik legkedveltebb olasz vendéglátóhelye, a népszerűsége ellenére is családias hangulatot árasztó Alessio. A vendégszeretetéről városszerte híres étterem immár több mint tíz éve fogadja hamisítatlan olasz ízekkel és barátságos atmoszférával a betérőket, akik a nap bármely szakában elidőzhetnek a hangulatos beltéri asztalok egyikénél vagy a lugas által körülölelt kerthelyiségben. A délelőtti órákban érkezők ráadásul végigkóstolhatják a megújult reggelikínálat mennyei fogásait is, amelyekkel nekünk is volt szerencsénk jóllakni egy kellemes májusi reggelen.

Fotó: Németh Kriszti

A helyben gyúrt raviolik, pizzatészták és gnocchik helyét reggelenként felváltják a délelőttök idén tavasszal debütált sztárjai, az ebéd- és vacsoraételekhez hasonlóan minőségi alapanyagokból készült, laktató, ugyanakkor könnyed brunchfogások. Az Alessio új reggeliajánlatának összeállításakor fontos szempont volt, hogy a lusta reggelek tökéletes kiegészítőit álmodják tányérra, olyan ételeket, amelyek körül összegyűlhet a család, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jó ízzel és jó kedvvel fogyassza el őket. Így került hát az étlapra összesen 11, látványvilágban és ízélményben egyaránt gazdag tétel, melyek közül hatot mutatunk be részleteibe menően.

blank
Fotó: Németh Kriszti

A menüsort egy elsőre talán meglepőnek tűnő, nemzetközi reggelikombináció vezeti, méghozzá a Dél-Amerikában őshonos, gluténmentes quinoa és a Közel-Keletről származó, azonban itthon is egyre inkább előszeretettel fogyasztott humusz, vagyis csicseriborsókrém különleges párosa. A kerek krémalapra rétegezett quinoa tetején még blansírozott répa- és római köményszeletek is helyet kaptak, hogy aztán matcha teaporral hintsék meg az ételalkotást, tisztelegve egy újabb nemzet, Japán hagyományai előtt.

blank
Quinoasaláta humusszal / Fotó: Németh Kriszti

A nemzetek brunchviadala nem ér véget a humuszos quinoasalátánál, folytatjuk is a sort két amerikai kedvenccel. Az Alessio konyháján felújítottak egy New York-i receptet, az Eggs Benedictet először ugyanis a Nagy Almában szolgálták fel az 1860-as években. A pasaréti vendéglőben sem hiányozhat semmi a magyarosan csak Benedek-tojásként ismert étel nélkülözhetetlen hozzávalói közül (angol muffin, buggyantott tojás és hollandi mártás), de vittek egy kis magyaros csavart a fogásba, libamájjal egészítették ki a népszerű reggelit, mely egy új szintre emeli a magyar-amerikai kapcsolatok rendszerét.

blank
Eggs Benedict libamájjal / Fotó: Németh Kriszti

Az édesszájúakra is gondoltak persze az Alessióban, az ő kegyeiket citromos túróhabbal és ízes eperraguval tálalt, habkönnyű amerikai palacsintával igyekeznek elnyerni, és minden bizonnyal sikerül is nekik.

blank
Amerikai palacsinta eperraguval és túróhabbal / Fotó: Németh Kriszti

Föld körüli utazásunk következő állomása a világ legromantikusabb fővárosa, Párizs, innen ered ugyanis az egész világot meghódító sonkás-sajtos melegszendvics, elegánsabb nevén Croque Monsieur. A francia kávézók kedvelt reggelije szintén új köntösben köszön vissza az Alessio tányérjairól, Croque Alessio néven, olaszos bájjal, apró falatkákként tálalva. A vékonyra vágott magvas rozskenyérszeletek közül ezúttal félkemény, olasz Scamorza sajt és főtt sonka türemkedik ki.

blank
Croque Alessio / Fotó: Németh Kriszti

Néhány finom falat erejéig kitérőt teszünk a Földközi-tenger partján fekvő Izraelben is, ahol az Alessio egyedi tolmácsolásában a lecsó közel-keleti változatával ismerkedhetünk meg közelebbről. Az izraeli egytálétel hozzávalói között padlizsán, cukkini, paradicsom és kaliforniai paprika is landolt, ahogy azt hagyományos keretek között készíteni kell, míg a tetejét sous vide tojásokkal, mikrozöldségekkel és egy kis kecskesajttal bolondították meg a nem mindennapi ízélmény jegyében.

blank
Shakshuka, az izraeli lecsó / Fotó: Németh Kriszti

Még egyszer utoljára új vizekre evezvén a legészbontóbb reggeliétellel teszünk pontot multikulturális kalandjaink végére az Alessióban. Rusztikusra tört avokádósalsára halmozott pácolt füstöltlazac-szeletekkel és rozsos pirítóssal fejezzük be nemzetközi színekben elköltött, madárcsicsergős pasaréti reggelinket, melyet minden, a ráérős délelőttökért és az ízletes ételekért rajongó embernek jó szívvel ajánlunk.

blank
Avokádósalsa füstölt lazaccal / Fotó: Németh Kriszti

Elérhetőség

1026 Budapest, Pasaréti út 55.
cafealessio.hu