5 érdekesség a ma 95. születésnapját ünneplő David Attenborough-ról

Pontosan 95 évvel ezelőtt 1926. május 8-án látta meg a napvilágot a világ egyik legismertebb természettudósa. Isten éltesse Sir David Attenborough-t!

Fotó: Pinterest

Sir David Attenborough a hátizsákos felfedező, a világjáró stílus és a közvetlen hangvétel miatt szinte azonnal belopta magát az emberek és a televíziónézők szívébe. A brit természettudós neve gyakorlatilag összefonódik a BBC-jével, 15 évvel ezelőtt, 80 éves korában is már több mint ötvenéves tévés munkásságra tekintett vissza. Íme néhány érdekesség az életéből:

#1 1950-ben jelentkezett a BBC-hez produceri állásra. Először elutasították ugyan, de önéletrajz később mégis felkeltette az akkori osztályvezető, Mary Adams érdeklődését. Így került végül a BBC-hez.

#2 Az 1960-as, 1970-es években a BBC programigazgatói posztját töltötte be, a csatorna az ő elnöklése alatt kezdett el például színes filmeket sugározni.

#3 Munkásságának elismeréseként mintegy 20 élő és kihalt faj viseli a nevét, amelyek közt van alpesi sólyom, hangyászsün, de még ecuadori virágzó fa is.

#4 2013-ban csatlakozott két rockzenészhez, a Queenből ismert Brian May és a Guns N’ Roses zenekarból ismerős Slash gitárosokhoz, hogy részt vegyen egy borzoknak dedikált dalban. Ezzel egyben kinyilvánította szembeszállását az Egyesült Királyság kormányzati politikájával, mely a borzok bizonyos mértékű irtásával volt kapcsolatos.

#5 Ő az egyetlen ember, aki BAFTA-díjat nyert fekete-fehér, színes, HD, 3D és 4K-s kategóriában is.