Paradicsomos olasz tészta másként: Vegetáriánus cannelloni padlizsánnal és ricottával (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. Ezen a héten az olasz tésztaételek egyik legizgalmasabb képviselőjének, a cannelloni elkészítésébe avat be minket.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Az általam készített tésztaételek nem túl bonyolultak, viszont cserébe igyekszem a lehető legjobb minőségű alapanyagokat felhasználni. Az érett, friss padlizsán, az illatos petrezselyem, a krémes ricotta és édesanyám mennyei paradicsomleve boldog házasságot kötnek a tésztával arra a rövid időre, amíg el nem fogyasztjuk jóízűen az egészet. Nem kell túlkomplikálni, csak élvezni ezeket az alapanyagokat és az azokból készült ételt!

Hozzávalók

A padlizsános töltelékhez:

  • 2 db padlizsán
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 500 g ricotta
  • szerecsendió

A paradicsomszószhoz:

  • 500 ml paradicsomlé/passata
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • só, bors

Az összeállításhoz:

  • 250 g cannelloni tészta
  • mozzarella és parmezán a tetejére

A cannelloni elkészítése

A padlizsánokat alaposan mossuk meg és vágjuk 5×5 mm-es kockákra. Hevítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben és két adagban pirítsuk meg a zöldséget. Ha egyben beleöntenénk mindet, akkor levet eresztene, fonnyadna és párolódni kezdene, nem pedig pirulni. Aprítsuk fel a petrezselymet, és keverjük össze egy tálban a ricottával, a padlizsánnal, majd fűszerezzük. A töltelék ezennel kész is!

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk össze. Öntsük fel a paradicsommal. Édesanyám minden nyár végén a legérettebb paradicsomokat passzírozza, hőkezeli és üvegekbe tölti, így egész évben isteni finomakat eszünk! Ha nem tudtok beszerezni hasonlóan kiváló minőségű levet, akkor a főzés során egy kevés cukor hozzáadásával lehet korrigálni az ízt. Fűszerezzük kedvünk szerint és tegyük félre az összeállításig.

Válasszunk egy ideális méretű sütőtálat és vékonyan töltsük meg az alját a paradicsomszósszal. A padlizsános masszát kiskanállal vagy nagy lyukú habzsákkal töltsük a tésztacsövekbe és fektessük a paradicsomszószra. Addig pakolgassuk, amíg meg nem telik a tál egy rétegben. Öntsük nyakon az egészet paradicsommal és figyeljünk arra, hogy mindenhol ellepje a szósz a tésztát, különben folyadék hiányában nem tud rendesen megpuhulni. A tetejére szórjunk parmezánt és tépkedjünk rá egy kis mozzarella sajtot.

200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sül. Tálalás előtt érdemes várni egy kicsit, hogy a túl forró és lágy étel ne essen darabjaira. Jó étvágyat hozzá!

TIPP: Ha nem jutunk ricottasajthoz, akkor fele-fele arányban keverjünk össze mascarponét túróval, hasonlóan krémes és gazdag elegyet kapunk!