Az új Kolodko-miniszobor a Pasaréti tér virágárus házaspárjának állít emléket

A II. kerületi Pasaréti tér lesz az otthona a legújabb Kolodko-miniszobornak, mely egyben a téren található virágpavilon virágárus házaspárja, Aranka néni és Béla bácsi emléke előtt tiszteleg.

Őrsi Gergely és Kolodko Mihály szobrászművész a téren található virágpavilon előtt. Fotó: Facebook

Hamarosan virágos, zöld sziget és Kolodko-miniszobor állít emléket Aranka néninek és Béla bácsinak, és tiszteleg majdnem fél évszázados munkájuk előtt a II. kerületi Pasaréti téren. A környéken élők szerint nem lesz már ugyanolyan a tér hangulata a virágárus házaspár nélkül, akik évtizedeken keresztül, egészen pontosan 47 éven át tették szebbé és vidámabbá számtalan környékbeli életét.

A Pasaréti téri buszvégállomás és trafik közötti apró virágpavilon 1974 őszén nyitotta ki kis ablakát, mely előtt Aranka néni árulta színpompás virágait. Aranka néni többek között verseket is írt, 2004-ben jelent meg kötete Egy virágbolt kulisszatitkai címmel. Aranka néni halála után mérnök és hídtervező férje, Béla bácsi vette át a virágpavilont és árulta tovább a virágokat egészen februárig, amikor is jött a szomorú hír, hogy a virágpavilon nem nyit már ki többet.

A környékbeliek azóta is fotókkal, virágokkal emlékeznek meg a házaspárról, azonban a közösségi kezdeményezésnek köszönhetően örök emléket állítanak a házaspárnak és az apró, hétköznapi, sokak életét bearanyozó gesztusaiknak. A virágbolt helyén a tervek szerint egy magasított zöld szigetet hoznak létre, melyet tavasztól őszig színpompás virágok díszítenek majd, a sziget tetején pedig egy páros bronzszobrot helyeznek el Aranka néni és Béla bácsi emlékére.

Nyitókép: Kolodko Art