2 bombabiztos húsvéti kalácsrecept lépésről lépésre, kezdőknek és haladóknak

A nagyböjt végéhez közeledve ideje napirendre tűzni a húsvéti menü összeállítását, a sonka, a kaszinótojás és a torma mellől pedig a kalács sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Utánajártunk, honnan is ered a húsvéti kalácsfogyasztás hagyománya és két receptet is megmutatunk, amelyekkel garantált sikert arathattok majd a családi ebéden.

Fotók: Gál Melánia

A kalács pontos eredete nem teljesen tisztázott, bizonyos teóriák szerint az ősi áldozati ételek maradványa, melyek a bőséget, a jólétet és az életet jelképezik, míg más elméletek a zsidó hagyományokkal és az utolsó vacsora történetével kötik össze. A Jézus elfogatását és keresztre feszítését megelőző estén Jézus és tizenkét tanítványa együtt fogyasztották el az utolsó közös pászkavacsorát (pászka: kovásztalan kenyér), és a Biblia szerint Jézus ekkor mondta a kenyérre és a borra, hogy az ő teste és vére, ami a mai napig nagy jelentőséggel bír a keresztények körében. A magyar néphagyomány szerint pedig akkor alakult ki a húsvéti kalácssütés szokása, amikor a böjt alatt még tilos volt a tej és a tojás fogyasztása, így a böjtidőszak végén ezzel a két alapanyaggal tuningolták fel a szokásos kenyeret, így megszületett a kalács receptje.

A kalács több mint hat évszázada képezi részét a magyar parasztkonyhának neves eseményekkor, legyen szó lakodalomról, karácsonyról vagy húsvétról, a családok lelkesen készítették az ünnepi pékárut a mindennapos házi kenyér mellett. Az elkészítésére általában nagypénteken vagy nagyszombaton került sor, hogy a vasárnap reggeli húsvéti misére már mindenki a remekművével érkezhessen, és a szertartás során a pap megáldhassa őket.

Természetesen, a kalácsok formája, fonása és ízesítése tájegységenként változó, van, ahol a szokásos forma helyett kerek vagy gyűrűalakút készítenek, illetve különböző földi jóval is ízesíthetik: a mákos, diós, kakaós, csokis, mazsolás és lekváros kalácsok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek mellett az extrábbnak mondható kalácskreációk mellett van, ahol éppen a pékáru leegyszerűsített változata terjedt el: több helyen ugyanúgy készítik, mint a kenyeret, csak jobb lisztet használnak hozzá.

A hosszú múltra visszanyúló kelt tészták elkészítésétől még mindig sokan ódzkodnak, hiszen sok apróságra kell figyelni, hogy tényleg tökéletes végeredményt kapjunk. A lelkes kezdőkre és a sütésben jártasakra is gondolva, két garantáltan sikert arató recepttel készültünk nektek, amelyekkel büszkén villoghattok a húsvéti asztalnál!

Biztos sikerélmény kezdők számára: A klasszikus háromfonásos kalács

blank
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók

Tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • egy csipet só
  • 40 g olvasztott vaj
  • 40 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 150 ml tej
  • 10 g élesztő
  • fél teáskanál kristálycukor

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • fél dl tej + 1 evőkanál cukor (csak akkor, ha édes étel mellé tálaljuk)

A fonott kalács elkészítése

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben fél teáskanál kristálycukorral körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk. Eközben egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a maradék tejet és a tojássárgáját.
  2. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és elkezdjük dagasztani. Amikor összeállt a tészta, beleöntjük az olvasztott langyos vajat is, majd az egészet simára dagasztjuk összesen körülbelül 10-15 perc alatt (ezt kézzel és géppel is megtehetjük).
  3. A kidagasztott tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk, és körülbelül 30 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és három egyforma részre osztjuk. Ezekből gombócokat formálunk, és letakarva még 10 percig hagyjuk kelni őket.
  5. A gombócokból körülbelül 30-35 cm hosszú rudakat sodrunk, a végeket összecsippentjük, és hármas fonással összefonjuk őket. A másik végét szintén összecsippentjük.
  6. A fonatot óvatosan, de határozott mozdulatokkal egy jól kivajazott sütőformába helyezzük és körülbelül még 15-20 percig tovább kelesztjük. (Ha nem formában sült kalácsot szeretnénk, ez tökéletesen kivitelezhető egy sütőpapíros tepsin is.)
  7. A megkelt kalácsot megkenjük a felvert tojással és 190 fokon 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentve a hőmérsékletet még további 20-25 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a kalácsot langyos, cukros tejjel megkenegetjük, hogy fényesebb legyen.
  8. A klasszikus háromfonásos kalács tökéletes kísérője a húsvéti sonkának, de különböző házi lekvárral is isteni finom.

Ha új szintre emelnéd a tudásod: Mákvirág

blank
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók

Tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 40 g élesztő
  • 350 ml langyos tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 g porcukor
  • egy csipet só

Töltelékhez:

  • 80 g vaj
  • 125 ml tej
  • 250 g darált mák
  • 130 g kristálycukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • fél citrom reszelt héja
  • 50 g mazsola (opcionális)

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • másfél evőkanál cukor

A mákvirágkalács elkészítése

  1. Az élesztőt körülbelül 1,5 dl langyos tejben egy teáskanál kristálycukorral körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A kétfajta lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a maradék langyos tejet, a felfuttatott élesztőt és az olajat.
  3. Körülbelül 10-15 perc alatt simává dagasztjuk és enyhén olajozott tálban letakarva körülbelül 30-40 percig kelesztjük.
  4. Miközben kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban összemelegítjük a vajat, a tejet a cukrot és a vaníliás cukrot. A darált mákot ezzel leforrázzuk, majd hozzáadjuk a baracklekvárt és a citromhéjat (itt mehet bele a mazsola is).
  5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és egy 35×45 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd óvatosan és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket.
  6. A tésztát a bejglihez hasonlóan feltekerjük, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a két végét levágjuk. Ezután koszorút formálunk belőle, különösen fontos, hogy jól összeillesszük a két végét.
  7. Egy éles késsel egymástól körülbelül két ujjnyi távolságra bevágjuk a koszorúnkat és az így kapott részeket kifordítjuk (a lényeg, hogy a képen látható formát kapjuk).
  8. A koszorút még 20 percig kelesztjük, majd lekenjük egy felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a kalácsot langyos, cukros tejjel megkenjük, majd készre sütjük.

Fogyasszátok egészséggel!

A recepteteket köszönjük Gál Melániának!