11 leveslelőhely és levesező Budapesten a hűvösebb napokra

A hideg, zimankós időben aligha van jobb, mint fagyos arcunkat sűrűn gőzölgő levespárában megmelengetni, ujjainkat egy pohár forró leves köré fonni és lassan, apránként kortyolni a forró nedűt, amely nemcsak a testet, a lelket is átmelegíti.  Jöjjön hát 11 kihagyhatatlan leveslelőhely és levesező Budapesten!

Alaplé Bár

Egy pohár gőzölgő egészséget kínál a budai Alaplé Bár, amelynek „vidd és idd” koncepciója azonnal belopja magát az ember szívébe. Tavaly novemberben tárták szélesre Lövőház utcai üzletük ajtaját, alig néhány héten belül pedig már arról szóltak a hírek, hogy délutánra elfogyott az összes alaplé a nagy érdeklődésnek köszönhetően. Bárjukkal új trendet szeretnének meghonosítani, mégpedig a 15 órán át, kíméletesen főtt, immunrendszert erősítő, pohárban és üvegben is kérhető erőlevesek fogyasztásának hagyományát. A csodaleveket önmagában és ízesítve is kérhetjük, felhasználhatjuk egy-egy finom étel elkészítéséhez, de séta közben kortyolgatva a Citrusost, a Betyárost, a Keletiest vagy épp a Szégyenlőst, régi mégis új, egészséges felfedezést tehetünk az alaplevek birodalmában.

1024 Budapest, Lövőház utca 12.

Legjobb levesezők Budapest: Alaplé Bár

Boldog Bögre Leves & Pasta Bár

Ha eddig azt hitted, egy leves nem elég ahhoz, hogy az ember elégedetten és jóllakottan távozzon, akkor a Boldog Bögre Bár lesz a te tökéletes választásod. Elvitelre kérhető leveseik kínálata naponta változik, ráadásul napról-napra nemcsak egy, de rögtön négyféle boldog leves közül szemezgethetünk. Hogy méltóképp megfejeljük a léélményt, feltétek tekintetében is bőven van mivel tartalmassá tenni a krémlevesek lágy textúráját. Ízeik a mindennapokat idézik, de egy apró kis csavar, egy új fűszer, egy meglepő ízpárosítás mindig feldobja a poharakba töltött varázslatot, és ha mégiscsak maradt még hely a leves mellett, ne hagyjuk ki a bravúros tésztaválasztékukat sem.

1091 Budapest, Thaly Kálmán u. 45.

Boldog Bögre Leves & Pasta Bár

Gatto Macchiato Gasztrokávézó

Még a legjobbakkal is megeshet, hogy ősszel lemaradtak az olasz gasztrokávézó, a Gatto Macchiato forró gesztenyés szilvaleveséről, de gond egy szál se, idén is lesz ősz, amikor bepótolhatjuk ezt az ínycsiklandónak ígérkező gasztroélményt. Talán kár említeni a panna cottával szervírozott körtekrémlevest, amivel aztán tényleg csak arra várunk, szállingózzanak végre ismét a falevelek, de csüggedni kár, az ősz megvár, és addig is minden nap kárpótolnak érte a magyar és olasz ízeket egyaránt, de a napfényt és melegséget kétségtelenül féltőn őrző levesek, köztük a mozzarellás paradicsomleves, a lencseminestrone, de még a grissinivel gazdagon megpakolt négyhagymaleves is.

1111 Budapest, Budafoki út 16.

Leves Budapest: Gatto Macchiato Gasztrokávézó

Gulyás Tunkoló Büfé

A belvárosi hely, ahol sem gulyásból, sem tunkolásból nincs hiány. Nem meglepő módon, a Gulyás Tunkoló Büfében a krémes, gazdag leveseké és a tunkolni való szaftos pörkölteké a főszerep. A két óriás, a Macesz Bisztró és a Kőleves Kert között megbújó apró büfében nincs olyan, hogy nincs gulyás. Aki próbálta, az visszajár, hiszen ez az otthonos, tunkolós élmény a belváros forgatagában igazán felszabadító tud lenni egy elcsigázott, éhes pillanatban. A nélkülözhetetlen gulyás mellett mindig kap helyet néhány ízletes krémleves és gazdagon megpakolt sűrű raguleves is, de ne feledjük a tunkolás egy igen fontos elemét, a kemencében sült kenyeret sem, amellyel igazán felejthetetlen lesz ennek a kicsiny, de annál értékesebb kis ékszerdoboznak az élménye.

1075 Budapest, Kazinczy u. 35.

A legjobb leveslelőhelyek Budapesten: Gulyás Tunkoló Büfé

Hokedli

A főváros legszerethetőbb főzelékezője, a Hokedli kapcsán a téli hónapokban ne feledkezzünk meg levesétterem mivoltáról sem. A fix étlappal szakító, de a szezonális és egészséges hozzávalókkal erős szövetséget kötő főzelékező naponta változó és idénynek megfelelő kínálattal vár. Fantáziából és szerethetőségből itt nincs hiány, a merőkanállal mért elhivatottság minden falatban megjelenik, legyen az egy közönségkedvenc parmezános csiperkekrémleves vagy egy megosztóbb, de egyre bővülő rajongótáborral büszkélkedő kelbimbókrémleves. A Hokedli a vegánok, vegetáriánusok és ételérzékenyek paradicsoma, hiszen mindenki számára készül itt kortyolni való egészséges élvezet.

1065 Budapest, Nagymező u. 10.

Leves házhozszállítás Budapest: Hokedli

Műhely Egyetem Café

Számtalan névvel illethetnénk ezt a szó szoros értelmében rejtőzködő gyöngyszemet, a Műhely Egyetem Cafét, amely első körben az ELTE bölcsészkarának egyetemi kávézója és a hallgatók egyik igazán hangulatos törzshelye. A mindig kedves és közvetlen fogadtatásnak és nem mellesleg páratlan menüjüknek köszönhetően, az ember könnyen visszavágyódik az egyetemi létbe. Az egyetem kapuján belépve szerény tábla hirdeti, hogy az alagsorban nemcsak a Műhelyt, hanem a naponta változó menüjük leveskínálatát is megleljük, érdemes tehát a hetet az aktuális menüjük végigpásztázásával kezdeni, hogy még csak véletlenül se maradjunk le a narancsos paradicsomlevesről, a kéksajtos-aszalt szilvás gombakrémlevesükről vagy egy pohár jalapenos sajtkrémlevesről.

1088 Budapest, Múzeum körút 6-8.

Levesezők és leveslelőhelyek: Műhely Egyetem Café

PastaSuppa

A budai oldal tészta- és levesbárja, a PastaSuppa egy pillanatra sem szunnyadó lendülettel ötletel, tervez és valósítja meg a naponta többféle levessel és tésztával kacsintgató kínálatát. A Móricz Zsigmond körtéren található hely az ékes bizonyítéka a leves és a tészta rendíthetetlen szövetségének. Legjobb párban érkezni ide, így nem leszünk kitéve a választás kínzó dilemmájának: nem kell döntenünk a mentás zöldborsókrémleves és a mézes-chilis édesburgonya-krémleves között, bár a snidlinges burgonyakrémleves és a meleg meggykrémleves így is legközelebbre marad. Nemes egyszerűséggel párban kérve a lélekmelegítőket, talán végigkóstolhatjuk kínálatukat néhány hónap leforgása alatt.

1111 Budapest, Bartók Béla út 50.

Pasta Suppa

Ramenka

Nem kell messzebbre mennünk a Kazinczy utcánál, ha egy kiadós ázsiai levesre vágyunk. A megannyi hely között el sem lehet téveszteni a Ramenkát, elhaladva mellette az ember kötelezően visszafordul a mennyei ramenek illatának igéző birodalmába. Miso és húslevesalappal is készülő leveseiket többféle hússal, de akár hús nélkül is kérhetjük, mellé pedig a tésztabatyukat, a gyozát se nélkülözzük. Ahogy a japán etikett is megkívánja, előbb a feltétekkel kezdjük, majd két oldalán megfogva tányérunkat, poharunkat az ízgazdag leveslét igyuk meg hosszan élvezve, mintha csak ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ha pedig bókolni szeretnénk, adjunk hangot elégedettségünknek, és szürcsöljük bátran levesünket!

1075 Budapest, Kazinczy utca 9.

Az egyik legjobb ázsiai levesező Budapesten: Ramelka

Tökmag Vegan Street Food

A Tökmagért távolról is érdemes felkerekedni, majd megejteni gasztrokirándulásunkat Újlipótváros vegán édenkertjében, még akkor is, ha történetesen nem vagyunk vegánok. A friss, szezonális és hazai alapanyagok mellett a Tökmag a kiegyensúlyozott táplálkozás éllovasa, így a különféle érzékenységgel élők is tudnak pompásakat fogyasztani, lévén ételeik cukor-, glutén- és élesztőmentesek. Napi krémleveseiket újrahasználható Tökmag-pohárba is kérhetjük, néhány kanál a citrusos-kesudiós krémlevesükből vagy kurkumás vöröslencselevesükből, és átértékelődik még egy szürke, téli hétköznap is.

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 5.

Levesek Budán: Tökmag Vegan Street Food

Vietnámigulyás.hu

A Huszár Krisztián védjegyévé vált és általa vezetett Vietnámigulyás a pho és a gulyás szerelemgyereke, amely egyesíti a magyar és a vietnámi leveskultúrát. Az ikonikus fogásért a Frankel Leó út pörgős, ázsiai bisztróját kell felkeresnünk, hogy valami egészen új és páratlan impulzus részesei lehessünk. Ez a kollaboráció, ha nevezhetjük így, háromféle variációban is elérhető, a hónapok óta nevelgetett mesterlevest udon tésztával, marhapofával, húsgombóccal, mangalicatarja sashimivel, de még sushirizs, savanyított tojás és rántott csirkecombfilé tüzes ölelésében is kérhetjük, a Huszár Krisztiánra oly jellemző megismételhetetlenséggel és zsiványsággal fűszerezve. Az újdonságok nyomon követéséért és a menüért a közösségi oldalakat érdemes figyelemmel kísérni.

1027 Budapest, Frankel Leó út 10.

Ázsiai levesező Budán: Vietnámigulyás.hu

Vin.Vin City

Nguyen Tien Sy, a Vin.Vin City alapítója csaknem hat éves kora főz. Eleinte barátoknak készültek a vietnámi ételek és pho levesek, népszerűségük azonban nem csitult, megnyitották hát első éttermüket. Négy éttermük azóta számos közönséget kiszolgál, így a kiegyensúlyozott ízvilágú vietnámi konyha népszerűsítésének álma beteljesülni látszik. A specialitások és pirított rizstészta-variációk mellett a pho levesekre helyeznénk a hangsúlyt, amelyeket rákkal, csirkével és marhával is kérhetünk. Akik szerencsés részesei voltak már egy-egy pho leves élményének, tudhatják, milyen bőséges adag melegíti át az átfagyott testet, éppen ezért, ha kisebb adagra vágynánk, a náluk elérhető miniadag pho levessel tehetünk némi kitekintést a hétköznapi ízvilágból.

1052 Budapest, Bécsi utca 2.
1062 Budapest, Andrássy út 79.

1138 Budapest, Dunavirág u. 6.
1139 Budapest, Váci út 91.

Levesétterem Budapesten: Vin.Vin City

Nyitókép: Ramenka

Ha végigjártad a legjobb levesezőket Budapesten, jöhet pár finom olasz falat: