Ragyogó arcbőr pár száz forintból: Kávés-mézes arcpakolás házilag

Így a második hullám végére bátran kijelenthetjük, hogy már nehezen találunk olyan otthoni tevékenységet, amit jó szívvel csinálnánk. Unjuk már a gourmet főztünket, könyökünkön jön ki a Netflix, az otthoni edzéseket 20 percre korlátozzuk, és a frissen megrendelt könyveink is már csak a polcunk ékei. Elmúlt a karácsony, amikor indokoltan dekorálhattuk otthonunk, szomszédainkkal kijátszottuk a házban található összes kártya- és társasjátékot, a hobbikertészkedésre pedig még hónapokig várnunk kell. Közben itt az új év, ismét minden a tudatosságról és az énidőről szól.

A maszk mögé zárva, talán a legkevesebbet a megjelenésünkkel foglalkoztunk, így itt az idő, hogy áldozzunk a szépség oltárán, és kényeztessük magunkat házi praktikákkal. Elsőként hoztunk nektek egy házilag könnyen elkészíthető természetes arcpakolást, amely minden bőrtípussal csodát tesz.

A házi kávés-mézes arcpakolás hozzávalói

  • aktív szén
  • 1 tk méz
  • 1 ek natúr joghurt
  • 1 tk kávézacc
  • 1 tk víz

Az aktív szén jótékony hatásai

Az aktív szenet tartalmazó termékek évek óta nagy sikert aratnak a szépségiparban. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felismerték természetes méregtelenítő hatását, és alkalmazták a gyógyításban, de nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hasznos.

Az aktív szén legfontosabb tulajdonsága, hogy alaposan tisztít és megszabadít a különféle méreganyagoktól. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásának köszönhetően kiválóan alkalmazható a pattanásos, aknés bőrre.

Megköti a bőrre került szennyeződéseket, így rendszeres használata ajánlott a szmogos városban élőknek, ráadásul a dohányzás bőrre gyakorolt negatív hatásai ellen is kiváló. A szén képes magába szívni a fölösleges olajokat, ezáltal búcsút mondhatunk a kellemetlen zsíros bőrnek is.

Nemcsak kiváló bőrtisztító, jótékonyan ápolja a hajat is. Samponba keverve alkalmazhatják a zsíros, viszkető vagy korpás fejbőrrel küzdők, de általános használatra is javallott. A haj ragyogó és hipertiszta lesz, hiszen a hajszálak mélyét is átmossa. Mi is kipróbáltuk: tényleg működik.

Sokan fogfehérítő hatására is esküsznek, de ez még vitatott, hiszen hosszú távon károsíthatja a fogzománcot. Nyugtató hatásának köszönhetően borogatásként alkalmazható még csípések, vágások, bőrirritációk gyógyítására is.

Hogyan hat a méz az arcbőrre?

A hozzávalók közül a méz egészségünkre gyakorolt gyógyító hatásai a legismertebbek. Ennek felsorolására egy külön cikk sem lenne elég, így most szorítkozzunk arra, milyen csodát képes tenni az arcbőrünkkel.

Ez az elképesztő varázsszer tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, káliumot, magnéziumot, vasat, fehérjét, sót és savakat is tartalmaz, ráadásul gazdag antioxidánsokban is. A mézzel egyszerre regeneráljuk és fiatalítjuk bőrünket. Fokozza a vérkeringést, elősegíti a salakanyagok távozását. Kiválóan alkalmazhatják a száraz bőrtípusúak, hiszen serkenti a bőr vízfelvevő képességét, ezáltal hidratálja és puhítja a bőrt. A pattanásosra hajlamos bőrűek számára antibakteriális hatása lehet kifejezetten előnyös. Zsíros, aknés bőrűeknek ajánlott arclemosóként használni, hiszen az alkoholos lemosókkal ellentétben nem szárítja ki, mégis fertőtleníti a bőrt. A méz ismert még enyhe fényvédő képességéről is. Használatával bőrünk feszes, hidratált és rugalmas lesz; nem véletlenül sorolják az öregedésgátló szerek közé.

A bőrbarát joghurt

Az élőflórás, natúr joghurt legfontosabb tulajdonsága, hogy a benne található tejsav helyreállítja a bőrünk pH-értékét. Enyhe hámlasztó hatásának köszönhetően segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, valamint tisztítja a pólusokat. Magas víztartalma hidratálja és ragyogóvá teszi a fakó bőrt. A joghurt cinkben gazdag, ami nyugtató és gyulladáscsökkentő a pattanásos bőrnek. Ránctanítókban is gyakran alkalmazzák, mivel kisimítja a kisebb barázdákat. Gyógyír a fáradt és duzzadt szemre, ráadásul halványítja a szem alatti karikákat.

A joghurt az előző hozzávalókhoz hasonlóan minden bőrtípus karbantartásához elengedhetetlen alapanyag, és szintén univerzálisan felhasználható. Például sok hajpakolás nélkülözhetetlen eleme.

Kávézaccal a fáradság és a narancsbőr ellen

A kávét nemcsak inni, kenni is imádjuk, hiszen belsőleg és külsőleg is élénkít. Az antioxidáns-koffein mix szinte felpezsdíti a bőrünket. Fokozza a vérkeringést, tisztít, méregtelenít, feszesít és egyben puhít. Kipihentté varázsolja a nyúzott bőrt. A duzzadt szemmel, reggeli puffadtsággal küzdők hálásak lehetnek vízhajtó hatásáért. A kávézacc arcradírnak is tökéletes, mivel selymessé, egyenletessé varázsolja a bőrt. Serkenti a sejtmegújulást, így öregedésgátlónak is csodás.

Remek hír, hogy a kávézacc teljes mértékben egyenértékű az őrölt kávéval, így bátran használhatjuk arc- és hajpakolásokhoz keverve, testradírként alkalmazva, masszázsolajba keverve, mivel vérbőséget okoz a mélyebb bőrrétegekben, fokozza a nyirokkeringést, így óriási segítség a narancsbőr elleni küzdelemben is.

Az otthoni arcpakolás elkészítése

Honnan is szerezzünk aktív szenet? Ha nincsen otthon, szerezzetek be egy doboz széntablettát, ami sosem jár le, és körülbelül 1700 Ft-ért hozzá lehet jutni. Valljuk be, a széntartalmú kozmetikumokhoz képest ez nagyon kedvező ár.

Egy darab széntablettát törjetek porrá, majd egy teáskanál vízzel oldjátok fel. Ezt követően keverjetek hozzá egy teáskanál mézet, majd egy evőkanálnyi natúr joghurtot. A végén hozzáadjuk a kávézaccot. Mi egy teáskanálnyit írunk hozzá, de bátran tehettek többet, ha nem irritálja a bőrötöket, ezt mindenképpen teszteljétek előtte.

blank

A massza minden összetevője ápolja a szemkörnyéket is, így bátran felvihetitek oda is, ha ódzkodtok tőle, lehet csak joghurtot kenni a szemetek alá, az ajkaitokra pedig mézet.

A pakolást 20-25 percig hagyjátok fent, és közben élvezzétek az isteni illatát.

Langyos vízzel öblítsétek le, figyeljetek arra, hogy ne menjen a szemetekbe. Ne töröljétek szárazra, csupán óvatos mozdulatokkal itassátok fel róla a vizet egy papírtörlővel.

Reméljük, hogy ettől a pakolástól nemcsak az arcbőrötök, hanem a lelketek is felélénkül.

Írta: László Orsolya

Ha a bőrt ragyogóvá varázsoló házi arcpakolás után a tested többi részét is felfrissítenéd, olvass bele jógaféléket bemutató cikkünkbe: